Îngrijirea copiilor – pregătirea pentru unul dintre cele mai importante roluri, cel de părinte

Timp de lectură 10 minute

Ca părinte, nu este realist să vă așteptați ca bebelușul sau copilul dumneavoastră să fie bine tot timpul. Mai ales dacă copilul merge la creșă, grădiniță sau școală, unde afecțiunile copiilor tind să se răspândească rapid la ceilalți, dacă sunt contagioase.

S-ar putea să aveți săptămâni sau luni în care copilul dvs. este afectat de o boală după alta! Fie că aveți un nou-născut sau un copil mic, un preșcolar sau un adolescent – preocuparea este întotdeauna aceeași: ce puteți face, ca părinte, pentru a vă îngriji copilul cât mai bine atunci când apar probleme de sănătate?

Odată ce cunoașteți simptomele celor mai comune afecțiuni care pot afecta sănătatea copiilor, pe care articolul le prezintă, veți fi mai bine pregătiți să acționați prompt dacă și când este nevoie, atunci când apar probleme de sănătate.

1. Virusul sincițial respirator (VSR) este cea mai frecventă cauză a infecțiilor respiratorii la copii (majoritatea copiilor cu vârsta sub doi ani au fost infectați de VSR la un moment dat).

VRS provoacă o infecție a plămânilor și a căilor respiratorii. Dacă copilul dvs. are VSR, va prezenta simptome similare cu cele ale unei răceli, inclusiv curgerea nasului, tuse și febră.

Trebuie să consultați un medic dacă copilul dumneavoastră prezintă următoarele simptome:

  • are febră și starea generală e proastă;
  • nasul este plin de mucus și are probleme cu alimentația;
  • are dificultăți în a mânca sau a bea;
  • începe să tușească cu mucus sau are o tuse care se agravează.

Dacă copilul dumneavoastră se deshidratează, este important, de asemenea, să îl duceți la un medic. Cel mai adesea, tratamentul prescris de medic va include odihnă acasă și consumul regulat de cantități mici de lichide.

Va trebui să chemați o ambulanță dacă vedeți copilul cu oricare dintre aceste simptome îngrijorătoare: dificultăți de respirație, învinețire, hiperventilație.

2.  Infecțiile urechii sunt frecvente la copiii mici și adesea se rezolvă de la sine în decurs de o săptămână sau două. Infecțiile urechii medii și infecțiile urechii externe sunt frecvente la copii și sunt cauzate fie de bacterii, fie de virusuri. Ele pot provoca dureri de urechi și pierderea temporară a auzului.

Infecțiile urechii pot provoca o temperatură ridicată, febră, tuse, iritabilitate și tragere sau frecare la ureche. Ar trebui să vă duceți copilul la medic dacă acesta pare să aibă dureri, dacă simptomele nu se ameliorează sau dacă din ureche îi iese puroi sau lichid.

3. Gastroenterită – În cazul în care copilul dumneavoastră are gastroenterită, acesta poate prezenta următoarele simptome: greață, dureri de cap, vărsături în primele 24 până la 48 de ore, lipsa poftei de mâncare, dureri de stomac, febră.

Gastroenterita poate fi rezultatul unui organism bacterian, viral, fungic sau parazitar. Cea mai frecventă cauză virală a gastroenteritei este norovirusul. Cele mai frecvente cauze bacteriene sunt E. coli și Salmonella.

Gastroenterita bacteriană și cea virală sunt afecțiuni foarte asemănătoare, cu simptome similare, inclusiv: diaree, greață, vărsături, febră.

Un copil poate intra în contact cu acești germeni prin intermediul unor persoane cu o infecție sau prin alimente sau apă contaminate.

Gastroenterita durează de obicei între 1-3 zile. Un părinte sau îngrijitorul trebuie să contacteze medicul dacă simptomele persistă mai mult decât atât sau dacă acesta prezintă oricare dintre următoarele simptome: scaune închise la culoare, sânge în scaune, sete excesivă, lipsa urinării sau producerea unei cantități mici de urină, amețeli, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, respirație accelerate.

4. Roseola infantum este o infecție virală care apare de obicei la bebeluși și copii cu vârsta cuprinsă între șase luni și doi ani. Ea poate provoca febră mare.

Simptomele roseolei la copilul dumneavoastră pot include: ușoară durere de gât; febră mare și bruscă; glandele gâtului umflate; o erupție de pete roz pe piept, burtă și spate.

Trebuie să consultați imediat un medic dacă copilul dumneavoastră dezvoltă o durere de cap severă sau o durere de cap cu gât înțepenit, sau dacă copilul dumneavoastră pare confuz, extrem de somnolent sau dacă erupția cutanată pare purpurie pe alocuri. Acesta poate fi un semn de ceva mai grav, cum ar fi meningita.

5. Boala mâinilor, picioarelor și gurii este o afecțiune virală care provoacă bășici pe mâini, picioare și gură și care durează în general între șapte și zece zile.

Simptomele generale ale bolii mâinilor, picioarelor și gurii includ: febră, vezicule mici pe obraji, gingii și pe părțile laterale ale gurii, vezicule mici pe mâini, picioare și în zona scutecului (dacă este încă copil mic care poartă scutece), durere în gât.

Nu există tratament pentru această afecțiune, dar trebuie să vă încurajați copilul să bea multă apă și să se odihnească cât mai mult posibil. Este posibil ca copilul dumneavoastră să nu vrea să mănânce sau să bea, dacă bășicile din interiorul gurii sunt dureroase. Totuși este important să îl ajutați să rămână bine hidratat.

Pentru a reduce riscul de îmbolnăvire cu boli ale mâinilor, picioarelor și gurii este important ca copilul dumneavoastră să se spele regulat și bine pe mâini. De asemenea, va trebui să vă spălați pe mâini dacă atingeți vreunul dintre fluidele lui corporale. De asemenea, copilul dumneavoastră nu trebuie să împartă obiecte precum tacâmurile și paharele de băut cu alte persoane adulte sau copii. Va trebui să vă țineți copilul acasă, dacă merge la creșă, grădiniță sau școală și să opriți orice alte activități, până când veziculele se vor usca.

6. Dermatita atopică este o altă denumire pentru eczema, fiind o afecțiune cutanată frecventă la bebeluși. Simptomele includ piele uscată, inflamată și mâncărimi.

Dermatita atopică poate fi o afecțiune care durează toată viața. Afectează până la 25% dintre copii și până la 60% dintre persoane o experimentează în primul an de viață. Deși majoritatea bebelușilor trec de această afecțiune, 10-30% continuă să aibă simptome până la vârsta adultă. Simptomele tind să apară și să dispară.

Medicii nu știu exact ce cauzează dermatita atopică. Cu toate acestea, mulți cred că este responsabilă o combinație de factori genetici și de mediu. Astfel, cercetătorii cred că mutațiile genetice legate de sistemul imunitar și de funcția barierei cutanate contribuie la creșterea riscului de a dezvolta eczeme.

7. Trombocitopenia se referă la un număr scăzut de trombocite în sânge, ceea ce poate duce la apariția cu ușurință a vânătăilor sau a sângerărilor excesive. Simptomele suplimentare includ: mici pete roșii, asemănătoare unor erupții cutanate, sângerare liberă, vânătăi ușoare, prezența de bășici de sânge în gură, prezența de sânge în urină, sângerări menstruale abundente, la adolescenți.

La copii, trombocitopenia imună acută este relativ comună și se poate dezvolta după o boală virală, cum ar fi varicela. Cercetătorii cred că virusurile, cum ar fi cel care provoacă varicela, pot modifica temporar modul în care se comportă sistemul imunitar al unui copil și îl determină să atace trombocitele, ceea ce duce la trombocitopenia imună acută. Această problemă este mai frecventă la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani.

În alte cazuri, afecțiunea este de lungă durată. Ea poate proveni din utilizarea de medicamente sau dintr-o mutație genetică.

Dacă un copil are trombocitopenie acută, de obicei se recuperează în 6 luni, iar dacă afecțiunea este ușoară, este posibil să nu aibă nevoie de niciun tratament. Cu toate acestea, 1 din 5 copii cu această afecțiune ajunge să dezvolte forma cronică a bolii.

Trombocitopenia cronică este rară la copiii mici și este mai frecventă la adolescenți și adulți, în special la femei. Poate dura câteva luni sau toată viața și necesită tratament de specialitate. La unele persoane, trombocitopenia cronică pare să se rezolve, dar reapare des.

Mai multe boli infecțioase pot reduce nivelul trombocitelor și pot provoca trombocitopenie secundară. Unele dintre aceste boli includ HIV, febra dengue și malaria.

Malaria, în special, poate duce la o reducere severă a nivelului de trombocite al unui copil, confirmă un studiu din 2021. Autorii sugerează că prezența trombocitopeniei poate fi un indicator bun al malariei la copii.

În timpul consultului pentru diagnosticarea trombocitopeniei, medicul vă poate întreba despre orice lucru care ar putea afecta nivelul trombocitelor, inclusiv: utilizarea medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală și fără prescripție medicală, obiceiurile alimentare generale, orice antecedente familiale de trombocitopenie sau de afecțiuni conexe.

În timpul examinării fizice, medicul verifică dacă există semne de vânătăi și sângerări. De asemenea, poate căuta simptome ale unei infecții.

Atunci când un copil are trombocitopenie, tratamentul depinde de cauza și de gravitatea simptomelor.

Un copil cu forma cronică care recidivează frecvent poate avea nevoie de medicamente imunosupresoare. Dacă o boală infecțioasă, cum ar fi HIV, este responsabilă, medicul poate prescrie corticosteroizi, care încetinesc distrugerea trombocitelor.

8. Problemele de vedere – vederea joacă un rol crucial în modul în care sugarii și copiii mici se dezvoltă și învață. Vederea joacă un rol important în dezvoltarea comunicării, a interacțiunii, a legăturii, a conștientizării spațiale, a motricității oculare, precum și a funcțiilor motorii și cognitive.

Depistarea timpurie a semnelor unor probleme oculare poate ajuta la diagnosticarea și tratarea potențialelor afecțiuni înainte de apariția complicațiilor.

Experții consideră că problemele oculare și de vedere sunt rare în cazul sugarilor – abilitățile lor vizuale se dezvoltă treptat, de obicei fără complicații. Cu toate acestea, uneori pot apărea probleme de vedere. Următoarele pot fi semne ale unor probleme: ochi roșii, cu cruste, lăcrimare excesivă, sensibilitate extremă la lumină, ochi care se întorc într-o parte în mod constant sau pupila alba. În primele 2 luni, ochii unui sugar nu sunt bine coordonați și se pot rătăci sau încrucișa. Cu toate acestea, poate fi necesară o evaluare oculară dacă un ochi pare să se întoarcă înăuntru sau în afară în mod constant.

De asemenea, este destul de frecvent ca bebelușii mai mici de 3 luni să aibă unele semne de strabism, care apar și dispar.

Cu cât sunteți mai bine familiarizați, ca părinți și îngrijitori ai copiilor, cu simptomele celor mai comune afecțiuni care pot afecta sănătatea acestora și ce puteți face în momentele în care le recunoașteți, cu atât veți fi mai bine pregătiți să acționați prompt și corect, atunci când apar inerentele probleme de sănătate ale vârstei.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. Sursa foto: www.dreamstime.com/photos-images
  2. Gastroenteritis in children: Causes, duration, remedies, and more (medicalnewstoday.com)
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/signs-of-vision-problems-in-babies
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/thrombocytopenia-in-children
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/baby-eczema
  6. Nine common children’s health problems to look out for (cbhs.com.au)
  7. Childbirth and Parenting Classes at Swedish | Swedish Medical Center Seattle and Issaquah
Share This Post