Legea Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului (PNPCC) a fost promulgată la începutului lunii noiembrie

La mai puțin de un an de la lansarea planului, pe 2 noiembrie 2022, a fost promulgată legea care-l aprobă și creează condițiile pentru implementarea acestuia.

Necesitatea acestui plan a fost determinată de incidența îngrijorătoare a cancerului în România, de sub-diagnosticarea sau diagnosticarea tardivă și de rata ridicată a deceselor provocate de cancer. La peste 50000 de decese anual, ceea ce înseamnă 140 de români care au pierdut lupta, zilnic, cu diversele forme ale acestei boli și în condițiile în care cancerul este a doua cauză de deces în România, acest plan era imperios necesar.

Cercetarea medicală și medicina ultimelor decenii au reușit transformări importante în cazul unei boli despre care, nu foarte mulți ani în urmă, vorbeam ca despre o condamnare definitivă. Iar succesul în prevenirea, identificarea timpurie și tratamentul acestei boli depinde foarte mult de pregătirea sistemului de sănătate pentru abordarea integrată și organizarea eficientă a serviciilor necesare. Pe de altă parte, dacă eforturile în zona de prevenție nu vor fi suficiente, iar măsurile gândite nu vor fi eficient organizate și monitorizate, efortul de a trata se poate dovedi la un moment dat extrem de costisitor. 

Iată de ce acest plan, care vine cu o abordare bazată pe screening la nivel de masă pentru grupele de risc (cum ar fi, pentru detectarea cancerului la sân, femeile între 45 și 74 de ani), pe medicina personalizată (pornind de la caracteristicile genetice individuale și stilul de viață), pe stabilirea unui traseu standardizat și rapid al pacientului oncologic, precum și pe digitalizarea sistemului (prin crearea unui Registru Național de Cancer și apariția dosarului electronic al pacientului), poate fi o importantă inovație pentru sistemul de sănătate românesc.

Recunoscând efortul care a dus la acest moment important pentru oncologia românească, dar mai ales pentru toate persoanele care au nevoie sprijin, prin măsurile cuprinse în acest plan, mesajele Președintelui României de la momentul promulgării vorbesc despre câteva repere care pot face diferența și aduce succesul intervențiilor, cum ar fi:

  1. Nevoia de a avea o politică unitară de prevenție și educație pentru sănătate;
  2. Nevoia de comunicare și acces la informație corectă științific și validă, pentru a ghida pacienții;
  3. Nevoie de a trece dincolo de managementul clinic și a integra toți determinanții sănătății;
  4. Nevoia de colaborare a tuturor actorilor implicați, inclusiv rolul esențial al societății civile, în creșterea nivelului de alfabetizare în sănătate.

Practic, Planul, care se va implementa în perioada 2023-2030, este structurat pe 5 capitole mari: prevenție, diagnosticare, tratament, îngrijire și cercetare – inovare și este principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire și combatere a cancerului la nivel național.

Prin această lege, toți cetățenii români, cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai SEE şi cetățenii Confederației Elvețiene, precum și străinii și apatrizii care au domiciliul sau reședința în România vor avea dreptul garantat de stat la pachetul de servicii medicale și de susținere psihologică cuprinse în Planul național de prevenire și combatere a cancerului. Acestea conțin servicii medicale de prevenire, diagnostic și tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative, servicii de psiho-oncologie, onco-nutriţie şi onco-fertilitate, servicii sociale și indemnizații lunare de hrană.

Alături de această noutate legislativă, revista noastră vă aduce mai aproape de alte evenimente importante ale lunii noiembrie, prin articole precum:

Luna mondială a cancerului de plămâni (secțiunea ”Eveniment”)

Ziua mondială a diabetului – 14 noiembrie (secțiunea ”Eveniment”)

Boala pulmonară obstructivă cronică (secțiunea ”Educație medicală”)

Experiența și știința din spatele durerii cronice (secțiunea ”Interviu”)

Istoria antibioticelor (secțiunea ”Istorie”)

Îngrijirea copiilor – pregătirea pentru unul dintre cele mai importante roluri, cel de părinte (secțiunea ”Lumea medicală”)

De asemenea, ea cuprinde și o serie de recomandări editoriale: 1.Terapii naturale pentru diabetul zaharat. Ghid practic pentru folosirea dietei, exercițiului fizic și a suplimentelor pentru tratarea diabetului, Ediția a II a; 2.Parenting de la A la Z. 83 de teme provocatoare pentru părinții de azi; 3.Alinarea durerii cronice a copilului dumneavoastră: un program medical pentru ameliorarea durerilor de cap, a durerilor abdominale, a fibromialgiei, a artritei reumatoide juvenile și multe altele

Ca în fiecare lună, echipa editorială vă dorește o lectură instructivă și plăcută!  

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post