O analiză comparativă a stării actuale a medicinei de familie în patru țări europene: Danemarca, Marea Britanie, Olanda și Spania (Episodul 1 – Danemarca)

Timp de lectură – 7 minute

Sursa foto: www.iamexpat.nl

Asistența primară, prin medicina de familie, reprezintă o baza solidă a sistemelor de sănătate din Danemarca, Olanda, Marea Britanie și Spania.

Încredințarea către medicii de familie a rolului de gate-keeper, sau de prim punct de contact cu sistemul de sănătate, a fost posibilă datorită alocării de suficiente resurse financiare și materiale.

Practic, asistența primară asigură eficiența cheltuielilor de sănătate publică prin limitarea accesului direct la asistența medicală de specialitate.

Acest sistem de control al accesului este conceput pentru a susține principiul conform căruia tratamentul ar trebui să aibă loc la cel mai mic nivel de îngrijire eficientă, împreună cu ideea de continuitate a îngrijirii furnizate de un medic de familie.

Acest articol este primul episod, din cele patru pe care ni le-am propus, al unei analize comparative a sistemelor de medicină de familie din cele patru țări, considerate drept cele mai performante din Europa: Danemarca, Olanda, Marea Britanie și Spania.

Danemarca are 5,4 milioane de locuitori. Ca și celelalte țări scandinave, Danemarca are un stat social puternic, cu acces universal la asistență medicală – toți rezidenții danezi (cetățeni danezi, dar și non-cetățeni cu rezidența formal-înregistrată în Danemarca) au acces gratuit și direct la medicii de familie (care reprezintă circa 20% din totalul numărului medicilor), la oftalmologi și specialiști în otorinolaringologie și la serviciile de urgență.

Asistența medicală este finanțată în mare parte prin taxe. Co-plata pacienților reprezintă aproximativ 17% din totalul cheltuielilor de sănătate. Cele mai mari două servicii unde se aplică coplata sunt medicamentele eliberate pe bază de rețetă și asistența stomatologică pentru adulți.

Medicina de familie este piatra de temelie a asistenței medicale primare din Danemarca și este caracterizată de următoarele elemente principale:

  1. Un sistem bazat pe liste – cu o medie de aproape 1600 de persoane pe lista unui medic de familie tipic. Acest prag de mărime a listei este scăzut, în comparație cu Olanda și Anglia. Sistemul de liste permite medicilor de familie să dezvolte o mai bună cunoaștere a pacientului individual (continuitatea îngrijirii) și a familiei (soții și copiii au adesea același medic de familie, de unde și termenul sinonim de medic de familie) și le permite să se concentreze mai bine asupra întregii populații.
  • Medicul de familie este gate-keeper / furnizor de primă linie, în sensul că este necesară o trimitere de la un medic de familie pentru majoritatea specialităților medicale (cu excepția oftalmologilor și a specialiștilor în otorinolaringologie) și întotdeauna pentru tratamentul spitalicesc în regim de internare, dar și ambulatoriu.

În medie, danezii au în jur de 7 contacte cu un medic de familie pe persoană pe an, inclusiv consultații în clinici, vizite la domiciliu și consultații telefonice.

Accesul gratuit include, de asemenea, transportul cu ambulanța, reabilitarea și îngrijirea paliativă.

De notat că serviciile de sănătate municipale, cum ar fi asistența medicală la domiciliu, ajutorul la domiciliu (asistarea persoanelor cu handicap în activitățile de zi cu zi), serviciile de sănătate școlară, vizitatorii de sănătate (pentru mamele cu nou-născuți), reabilitarea și serviciile stomatologice pentru copii sunt, de asemenea, gratuite.

Tariful pentru servicii le oferă medicilor de familie un stimulent pentru a trata singuri pacienții, în loc să îi trimită în altă parte în sistem. De exemplu, se presupune că onorariul relativ ridicat pentru consultațiile preventive încurajează medicii de familie să ofere consultații mai lungi care se concentrează pe activități mai ample de sănătate și prevenire.

  • Sistemul oferă și o acoperire după orele de program tipic (after-hours), iar această acoperire after-hours se realizează cu personal din medicina de familie, prin rotație.

Astfel, medicii de familie organizează acoperirea serviciilor de îngrijire în weekend și în afara orelor de program. Medicii de familie dintr-o anumită zonă geografică asigură prin rotație personalul centrelor regionale de servicii în afara orelor de program. Aceste centre regionale de servicii sunt adesea situate în incinta departamentului de urgență al spitalului local, dar funcționează independent de acesta.

Pacienții pot suna la centrul de servicii în afara orelor de program pentru a vorbi cu medicul de familie de gardă, pot fi consultați în centrul de servicii în afara orelor de program sau pot aranja o vizită la domiciliu de către unitatea mobilă de medici de familie „itinerantă” din zona geografică respectivă.

Actuala organizare a serviciilor de medicină de familie în afara orelor de program a inspirat aranjamente similare în alte țări.

  • Medicii de familie sunt independenți, lucrând pentru finanțatorul public pe bază de contract, construit pornind de la un acord național care detaliază nu numai serviciile și rambursarea, ci și orele de funcționare și educația postuniversitară necesară.
  • Pentru a deveni medic de familie este nevoie de 6 ani de formare după facultatea de medicină: 1 an de formare de bază și 5 ani de formare de specialitate, după care medicul primește titlul de specialist în medicină generală. Nu există nicio cerință de recertificare, dar se alocă fonduri pentru formarea continuă pentru fiecare medic de familie.
  • Programele generale de vaccinare sunt realizate de către medicii de familie și sunt finanțate de către autoritățile publice regionale pe bază de plată pentru servicii. Acoperirea vaccinală împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei și Hib (haemophilus influenza de tip b) este relativ ridicată în Danemarca, existând însă anumite probleme în ceea ce privește vaccinarea împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) din cauza îndoielilor părinților cu privire la efectele adverse și complicațiile rezultate în urma vaccinului.

Danemarca a introdus progresiv programe regionale de screening pentru depistarea cancerului de sân, de exemplu femeile din grupa de vârstă 50-69 de ani sunt invitate la screening o dată la doi ani. De asemenea, femeile sunt invitate să facă un test Papanicolau în fiecare an, iar acestea sunt efectuate de către medicii de familie.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. General Practice and Primary Health Care in Denmark | American Board of Family Medicine (jabfm.org)
  2. Full article: Western European best practice in primary healthcare (tandfonline.com)
  3. The Netherlands – Building primary care in a changing Europe – NCBI Bookshelf (nih.gov)
  4. General practitioners are a big part of Britain’s health-care crisis | The Economist
  5. Fixing Britain’s health service means fixing its family doctors | The Economist
  6. General Practitioner or Family Doctor « The International Welcome Center North – IWCN
  7. Medical student attitudes towards family medicine in Spain: a statewide analysis | BMC Primary Care | Full Text (biomedcentral.com)
  8. Spain – Building primary care in a changing Europe – NCBI Bookshelf (nih.gov)
  9. Best Ranking Healthcare Systems In Europe – St Marks Hospital
Share This Post