Interviul doctorului Maria Van Kerkhoven de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) despre stadiul Covid-19

Timp de lectură: 8 minute

A treia aniversare a zilei în care cercetătorii de la Institutul de Virologie din Wuhan, din China, au izolat un coronavirus care a provocat un grup de cazuri misterioase de pneumonie într-unul dintre spitalele orașului a fost marcată pe 5 ianuarie. Acest nou virus, denumit Sars-Cov-2 de către Organizația Mondială a Sănătății, este cel care a infectat ulterior cea mai mare parte a populației lumii.

Vaccinurile și îmbolnăvirile au încetinit acum răspândirea acestui virus. El a dezvoltat unele mijloace de a evita sistemul de protecție imunitară, iar reinfectările au devenit o rutină. Cea mai recentă experiență este, însă, cea a Chinei. Țara în care a început Covid-ul a urmat abia recent restul lumii, abandonând izolarea și politica zero Covid. Acest lucru, combinat cu înregistrarea inexactă a vaccinării – ceea ce a însemnat că mulți chinezi nu au avut ocazia să dobândească imunitate fie prin infectare, fie prin vaccin – a dus la o creștere a numărului de cazuri.

Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă și unde ne aflăm în acest moment în eforturile de depășire a situației generată de Covid-19 urmărim un interviu cu dr. Maria Van Kerkhove, Covid-19 Technical Lead, WHO Health Emergencies Programme.

Comitetul de Urgență OMS pentru Covid 19, care se întâlnește acum la interval de aproximativ 3 luni pentru a evalua situația curentă și a recomanda în ce măsură acesta încă reprezintă o urgență internațională de sănătate publică, a observat că, deși situația trebuie monitorizată în continuare cu atenție, ne aflăm totuși într-o perioadă pozitivă de tranziție. Practic, contextul este incomparabil mai bun decât acum 3 ani, deoarece se știu atât de multe lucruri și sunt disponibile atât de multe instrumente care pot reduce impactul Covid-19.  

Întrebată despre această situație, doctorul Maria Van Kerkhoven explică:

Desigur, diverse țări se află în situații diferite, dintr-o varietate de motive care țin de varianta de virus care circulă în acele zone, de imunitatea colectivă din respectivele regiuni, de modul în care au folosit vaccinurile și i-au protejat pe cei mai vulnerabili, etc. Țările fac eforturi să gestioneze și să trăiască cu Covid-19, dar încă nu am ajuns la faza în care să controlăm acest virus, cum facem cu alte boli. De aceea ne aflăm încă în faza de ”urgență”. Însă există premisele pentru a depăși această fază anul acesta. 

Aflăm din discuție și care este diferența dintre ”pandemie” șio ”urgență internațională de sănătate publică”:

O urgență internațională de sănătate publică este un eveniment extraordinar, care cere cooperare internațională, deoarece există încă un impact excepțional al Covid-19 în multe țări din lume, pentru multe săptămâni, chiar dinaintea valului de Omicron din China. Vorbim despre peste 170000 de morți în ultimele 8 săptămâni pe întreg globul (cifră care le include pe cele din China). Atingerea momentului în care această fază se termină și Covid-19 este controlat în mod responsabil este obiectivul acestei faze. O pandemie este cu totul altceva. Virusul, odată intrat în viețile noastre, va rămâne. Înseamnă că ne vom continua viețile în prezența lui. La nivel individual, de exemplu, suntem protejați prin vaccinare, purtarea măștii, când suntem în spațiile aglomerate, unde știm că suntem expuși, iar la nivel guvernamental, suntem protejați prin menținerea sistemului de supraveghere, susținerea sistemului medical etc. Cu alte cuvinte, pandemia va continua, dar urgența asociată va fi rezolvată în cele din urmă.

Aspectele legate de continuarea purtării măștii de protecție sunt și ele o temă de dezbatere, așadar, iată care este sfatul doctorului Maria Van Kerkhoven:

Recomandarea este să continuăm să purtăm măștile de protecție, în aglomerație și în spațiile închise. Sfatul se adresează în special personalului medical din spitale și facilități de îngrijire, deoarece virusul circulă la nivel global oarecum necontrolat, în acest moment.

Ultimele date epidemiologice referitoare la această boală sunt următoarele:

Comparativ cu ultima lună, se observă o scădere a numărului de cazuri raportate, cu toate că peste 44 de milioane de cazuri au fost raportate doar de China. Ceea ce îngrijorează, însă, în această comparația lunară este creșterea numărului de decese, în pofida tuturor progreselor aduse de vaccinuri, medicamentele antivirale, protocoale de diagnostic care să permită spitalizarea și intervențiile critice. Aceasta este și cea mai mare provocare. În mod normal ar trebui să vedem numărul de decese scăzând, nu invers. Sunt locuri din lume unde lucrurile nu sunt bine, din perspectiva numărului de decese. La ce ne uităm acum este decuplarea: vom vedea valuri de îmbolnăvire, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să avem creșteri ale spitalizărilor. În anumite țări, vom vedea că reușesc să păstreze numărul de spitalizări și decese foarte jos, pe când altele se vor lupta cu acestea. Iar în acest al doilea grup de țări care vor continua să aibă număr crescut de decese se vor regăsi cele care nu au reușit să-și vaccineze populațiile la risc.

În ceea ce privește măsurile de protejare a persoanelor imunocompromise, în aceste condiții, ar trebui să ne reamintim că:

Primul pas este cunoașterea riscului individual și al persoanelor din cercul apropiat de familie sau cunoștințe și folosirea diferitelor instrumente precum: auto-testarea, dacă aveți acces la teste, dacă sunteți infectat, stați cât mai izolat, purtați masca în spațiile în care sunt și alte persoane, aerisiți încăperile și asigurați-vă că există o bună ventilație în spațiile închise folosite în comun. În cazul persoanelor vulnerabile, vaccinați-vă și faceți dozele booster.

Legat de Covidul lung (sau post-Covid) trebuie reținut că:

O serie de estimări ne spun că aproximativ 10 % dintre persoanele infectate vor dezvolta o condiție post-Covid-19, dar datele nu sunt încă concludente în ce privește de numărul total de persoane afectate. Însă au fost multe raportări de simptome post-Covid care au afectat creierul, inima, plămânii și cu perioade de recuperare care au ajuns și la 1 an. Din păcate nu există toate răspunsurile legate de acesta, însă datele se adună. Grupuri de cercetare, inclusiv cele din cadrul OMS, se ocupă de această temă. Post-Covid afectează diverse organe, nu este o condiție respiratorie, motiv pentru care este important să lucrăm la recunoașterea lui, dezvoltarea celui mai bun management clinic și asigurarea metodei terapeutice pentru persoanele afectate.

Un instrument care poate ajuta în viitoare pandemii – ”Tratatul global pentru pandemii” este un subiect important pe viitor despre care am aflat că:

Discuțiile sunt în derulare. Ideea din spatele acestui tratat sau acord, este o promisiune de a face lucrurile mai bine, de către toate țările din lume. Am învățat enorm în ultimii 3 ani, cunoștințe care se adaugă celor obținute din alte epidemii anterioare. Pot fi pași concreți care să ne ajute să facem lucrurile mai bine data viitoare.

În ceea ce privește măsurile pe care OMS le vede necesare pentru a depăși în 2023 momentele critice, acestea sunt:

Noutățile și importanța nu sunt legate de măsuri, ci de modul în care le punem în practică în fiecare țară. Covid nu este singura urgență pe care o avem de rezolvat global, nici măcar singura urgență de sănătate publică. Avem inundații, secetă, război, cutremure, refugiați, iar Covid este parte a acestui tablou. Ce încercăm să facem este să încheiem această urgență internațională anul acesta, și pentru asta lucrăm cu statele membre. Avem instrumentele care sunt necesare. Tot ce cerem țărilor membre este să-și analizeze situația și să facă ajustările necesare. Ce nu trebuie să se întâmple este să renunțăm la toate sistemele care au funcționat pe parcursul celor 3 ani. În țări trebuie să funcționeze sistemele de supraveghere epidemiologică, sistemele de secvențiere, dar și circuitele clinice. Orice persoană infectată (cu orice virus, nu doar Covid, poate fi gripă, HIV etc.) să intre în sistemul clinic, să primească diagnosticul și tratamentul anti-viral, și să prevenim spitalizarea. Persoanelor care ajung să fie spitalizate trebuie să le fie optimizată spitalizarea cu terapiile potrivite, oxigen, ventilație etc. pentru a salva vieți. Vaccinarea trebuie concentrată prioritar asupra persoanelor la risc, care trebuie vaccinate în proporție de 100%. Îmbunătățirea ventilației în locuințe, spațiile de muncă, școli, etc. este o investiție pe termen lung care nu a fost suficient realizată. Mai mult, trebuie continuată cercetarea pentru a înțelege mai bine acest virus. Avem nevoie de inovație în echipamentul individual de protecție, de exemplu, care trebuie gândit și pentru femei, avem nevoie de vaccinuri inovatoare, gândite să prevină infectarea și transmiterea. Avem nevoie să înțelegem mai bine care sunt măsurile de sănătate publică eficace, care au impact cu minimum de afectare a vieții sociale și când pot fi folosite. În plus, avem nevoie să construim încrederea. Principala schimbare însă este în modul în care gândim, în contextul mai larg, și cum înțelegem că nu putem pur și simplu renunța la toate precauțiile și măsurile dintr-o dată, fără să vedem riscurile.

Aflăm de ladoctorul Maria Van Kerkhoven și ce se știe despre riscul infecțiilor repetate:

Adevărul este că nu știm toate detaliile despre infecțiile multiple. Aceasta este un aspect care trebuie încă investigat. În mod ideal, nu am vrea să vedem oamenii îmbolnăvindu-se repetat de Covid-19, pentru că există un risc să dezvoltăm o formă severă de fiecare dată când ne infectăm. Desigur, riscul scade dacă sunteți vaccinat și aveți doza sau dozele booster administrate, dacă sunteți sănătos și nu aveți alte afecțiuni medicale. Ce îngrijorează este și riscul reacțiilor post-Covid.

Ce am aflat din această discuție este că valurile periodice de Covid-19 sunt aici și vor continua să rămână. Și aceasta pentru că niciunul dintre vaccinurile Covid-19 disponibile acum nu este bun în prevenirea infecțiilor pentru mai mult de o perioadă scurtă de la administrare (3-5 luni). Cu alte cuvinte, abordarea de acum a variantelor Sars-Cov-2 este mai puțin o chestiune de oprire a transmiterii, ci mai mult una de monitorizare responsabilă și constantă și de ajustare a testelor, tratamentelor și vaccinurilor Covid-19, după cum este necesar.

 Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1.  https://www.youtube.com/watch?v=e5JHBgQBEnw
  2. The Economist – Covid-19. All around the world, covid surveillance is faltering. Science & technology 
Share This Post