În anotimpul rece este important să avem și mai multă grijă de sănătatea noastră

Suntem deja în prima lună de iarnă și temperaturile au scăzut, iar zilele au devenit mai scurte. Ca efect, în general, avem tendința de a reduce activitatea fizică, de a petrece mai mult timp în interior, de a consuma mai multe alimente bogate în calorii și mai puține fructe și legume proaspete. Iar toate aceste comportamente pot contribui nu doar la creșterea greutății corporale, ci și la creșterea tensiunii arteriale.

Pe de altă parte, când corpul este expus la frig, vasele de sânge periferice tind să se contracte, pentru a menține temperatura corpului, presiunea arterială și a asigura sângele și oxigenul necesar organelor. Pe de altă parte, constricția vaselor de sânge poate avea un efect secundar asupra tensiunii arteriale. Deși răspunsul natural al organismului este, în general, favorabil pentru că ne asigură protecția împotriva frigului și circulația sangvină esențială pentru organism, el poate avea un efect negativ pentru persoanele cu hipertensiune.

Un alt element îngrijorător pentru sănătatea noastră iarna este și scăderea nivelului de vitamina D, pentru că expunerea noastră la principala sursă de vitamina D, soarele, este mult limitată. Iar lipsa vitaminei D are implicații semnificative asupra sănătății cardiovasculare, inclusiv pentru că produce o perturbare a echilibrului tensiunii arteriale.

Un studiu publicat recent[1] vorbește despre creșterea cu până la 1.7 mm Hg a tensiunii, în special a celei sistolice (cea superioară) în lunile de iarnă față de lunile de vară.

În primul rând este foarte important ca fiecare dintre noi, mai ales cei care se știu cu probleme de hipertensiune, să ne monitorizăm tensiunea arterială în mod regulat, pe perioada sezonului rece. Dacă o facem zilnic câteva zile la rând, cu timpul ne va deveni o simplă obișnuință.

Ce implicații poate avea acest lucru?

Apoi, este bine să ne menținem un stil de viață care să ne protejeze sănătatea, cu multă mișcare, pe cât posibil în aer curat, bazat pe o alimentație echilibrată care să conțină cât mai multe legume verzi și, dacă medicul ne recomandă, un aport suplimentar de vitamina D. Atât mișcarea, cât și exercițiile fizice, ajută la eliberarea de substanțe care dilată vasele de sânge și reduc presiunea arterială.

Tot în cazul persoanelor hipertensive se recomandă, dacă iau tratament, să o facă cu regularitate, conform prescripției medicului, să limiteze consumul de sare din alimentație și să fie atente la greutatea corporală.

În general, dar mai ales pentru persoanele în vârstă este important să ne îmbrăcăm corespunzător temperaturilor exterioare, pentru a evita efectele negative ale frigului asupra propriei sănătăți.

Dincolo de aceste gânduri de grijă pentru sănătate, vă încurajez să alocați timp și să citiți articolele lunii decembrie, care prezintă o serie de teme de actualitate, și vă trimit, ca de obicei în preajma sărbătorilor de iarnă, cele mai bune gânduri, un an nou cu sănătate și multe împliniri pe plan personal și profesional!

Sărbători fericite, La Mulți Ani!

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București


[1] Cold weather may pose challenges to treating high blood pressure | American Heart Association

Share This Post