Semnele diabetului de tip 2, importanța diagnosticării timpurii și principalele opțiuni terapeutice

Timp aprox. de lectură: 8 minute

În 2019, diabetul a fost cauza directă a 1,5 milioane de decese, iar 48% din totalul deceselor cauzate de diabet au avut loc înainte de vârsta de 70 de ani. În același timp, se preconizează că prevalența diabetului zaharat de tip 2 va crește dramatic în următorii ani.

Diabetul este o boală cronică care apare fie atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină, hormonul care reglează glicemia, fie atunci când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce.

Hiperglicemia este un efect comun al diabetului necontrolat și, în timp, duce la deteriorarea gravă a multor sisteme ale organismului, în special a nervilor și a vaselor de sânge.

Mai mult de 95% dintre persoanele cu diabet zaharat au diabet de tip 2.

Diabetul de tip 2 afectează modul în care organismul dumneavoastră utilizează zahărul (glucoza) pentru energie. Acesta împiedică organismul să utilizeze insulina în mod corespunzător, ceea ce poate duce la niveluri ridicate de zahăr în sânge, dacă nu este tratat.

Simptomele diabetului pot apărea brusc. În cazul diabetului de tip 2, simptomele pot fi ușoare și pot dura mai mulți ani până când vor fi observate.

Acestea includ:

  • oboseală;
  • urinare crescută;
  • sete crescută
  • foame crescută;
  • vedere încețoșată;
  • vindecarea greoaie a rănilor;
  • mâini și picioare amorțite, furnicături sau dureroase;
  • mâncărime;
  • pete pe piele care sunt mai închise la culoare.

În timp, diabetul poate afecta vasele de sânge din inimă, ochi, rinichi și nervi.

Persoanele cu diabet au un risc mai mare de probleme de sănătate, inclusiv atac de cord, accident vascular cerebral și insuficiență renală. Diabetul poate provoca și pierderea permanentă a vederii prin deteriorarea vaselor de sânge din ochi.

Multe persoane cu diabet zaharat au probleme cu picioarele, din cauza leziunilor nervoase și a fluxului sanguin deficitar. Acest lucru poate provoca ulcere la nivelul picioarelor și poate duce la amputare.

Diabetul de tip 2 poate fi adesea prevenit. Printre factorii care contribuie la apariția diabetului de tip 2 se numără supraponderabilitatea, lipsa de exerciții fizice și genetica.

Oricine poate dezvolta diabet de tip 2, dar există mai mulți factori de risc principali:

  • vârsta de 45 de ani sau mai mult;
  • un stil de viață sedentar;
  • supraponderabilitate sau obezitate;
  • o alimentație dezechilibrată;
  • antecedente familiale de diabet;
  • sindromul ovarelor polichistice;
  • antecedente medicale de diabet gestațional, boli de inimă sau accident vascular cerebral;
  • prediabet.

Modificările stilului de viață reprezintă cea mai bună modalitate de a preveni sau de a întârzia apariția diabetului de tip 2. Astfel, pentru a ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 și a complicațiilor acestuia, ar trebui să:

  • aveți și să păstrați o greutate corporală sănătoasă;
  • rămâneți activi din punct de vedere fizic cu cel puțin 30 de minute de exerciții fizice moderate în fiecare zi;
  • să aveți o alimentație sănătoasă și să evitați zahărul și grăsimile saturate;
  • să nu fumați tutun.

Orice persoană care se confruntă cu posibile semne și simptome de diabet ar trebui să contacteze un medic pentru o evaluare, mai ales dacă are alți factori de risc pentru dezvoltarea acestei afecțiuni.

Depistarea și tratamentul precoce al diabetului de tip 2 pot îmbunătăți calitatea vieții unei persoane și pot reduce riscul de complicații severe. Diagnosticul precoce poate fi realizat prin testarea relativ ieftină a glicemiei.

Persoanele cu diabet de tip 1 au nevoie de injecții cu insulină pentru a supraviețui. Unele persoane cu diabet de tip 2 vor trebui să ia medicamente pentru a le ajuta să își gestioneze nivelul de zahăr din sânge. Acestea pot include injecții de insulină sau alte medicamente. Câteva exemple includ: metformină; sulfoniluree; inhibitori ai co-transportatorilor de sodiu-glucoză de tip 2.

În mai 2022, Administrația Americană pentru Medicamente (FDA) a aprobat Mounjaro (tirzepatide) injectabil pentru a îmbunătăți controlul glicemiei la adulții cu diabet de tip 2, ca o completare la dietă și exerciții fizice. Comisia Europeană a aprobat tratamentul injectabil în septembrie 2022. Mounjaro a fost eficient în îmbunătățirea glicemiei și a fost mai eficient decât celelalte terapii pentru diabet cu care a fost comparat în studiile clinice.  Peptida asemănătoare glucagonului-1 (GLP-1) și polipeptida insulinotropică dependentă de glucoză (GIP) sunt hormoni implicați în controlul glicemiei. Mounjaro este un medicament care activează atât receptorii GLP-1, cât și GIP, ceea ce duce la îmbunătățirea controlului glicemiei.

În comparație cu semaglutide, terapia cu insulină sau un placebo, tirzepatida a demonstrat că 81% până la 97% dintre persoane au obținut un control mai bun al glucozei în studiile clinice. De asemenea, între 54 % și 88 % dintre pacienți au atins o reducere de 5% sau mai mare a greutății corporale.

Mounjaro se administrează prin injectare sub piele o dată pe săptămână, doza fiind ajustată în funcție de toleranță pentru a atinge obiectivele de zahăr din sânge. Mounjaro provoacă tumori ale celulelor C ale tiroidei la șobolani. Nu se știe dacă Mounjaro provoacă astfel de tumori, inclusiv cancerul tiroidian medular, la om, de aceea specialiștii recomandă ca Mounjaro să nu fie utilizat la pacienții cu antecedente personale sau familiale de cancer tiroidian medular sau la pacienții cu sindromul de neoplazie endocrină multiplă de tip 2. Mounjaro nu a fost studiat la pacienții cu antecedente de inflamație a pancreasului (pancreatită) și nu este indicat pentru utilizare la pacienții cu diabet zaharat de tip 1.

Pe lângă medicamentele pentru scăderea glicemiei, persoanele cu diabet au adesea nevoie de medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale și de statine, pentru a reduce riscul de complicații. Este posibil să fie nevoie de îngrijiri medicale suplimentare, pentru a trata efectele diabetului: îngrijirea picioarelor pentru tratarea ulcerelor, depistarea și tratamentul bolilor renale și examene oftalmologice pentru depistarea retinopatiei (care provoacă orbirea).

Vor putea evoluțiile în materie de tratamente să contracareze impactul rezultat asupra morbidității și mortalității, având în vedere creșterea preconizată a prevalenței diabetului de tip 2? 

Ca mecanism de supraviețuire de-a lungul istoriei lor, oamenii s-au adaptat pentru a profita la maximum de energia de care dispuneau. Cu toate acestea, ceea ce ne-a asigurat supraviețuirea în trecut, când hrana era rară și oamenii erau foarte activi din punct de vedere fizic, a devenit acum o slăbiciune. Așadar, toate previziunile indică faptul că prevalența diabetului zaharat de tip 2 se va agrava pe măsură ce stilul de viață modern permite accesul continuu la alimente și încurajează comportamentul sedentar, ceea ce duce la un ciclu progresiv de supraalimentare și creștere în greutate.

Diferitele linii de cercetare pentru tratarea diabetului zaharat de tip 2 care se desfășoară în prezent pot fi grupate în trei categorii principale: tehnologică, biologică și farmacologică.

Soluțiile tehnologice se concentrează pe administrarea de insulină și glucagon prin intermediul unui pancreas artificial, iar componentele sistemului sunt deja utilizate, ceea ce sugerează că această opțiune ar putea fi disponibilă în următorii 10 ani. Dintre soluțiile biologice, este puțin probabil ca transplantul de pancreas să fie utilizat pe scară largă, iar transplantul de celule insulare a fost, de asemenea, îngreunat de lipsa de țesut donator adecvat și de supraviețuirea grefei după transplant. Cu toate acestea, s-au făcut progrese semnificative în aceste domenii, iar cercetările suplimentare sugerează că manipularea altor tipuri de celule pentru a înlocui celulele beta ar putea fi o opțiune viabilă pe termen lung.

Ultima categorie, cercetarea farmacologică, pare cea mai promițătoare pentru reducerea semnificativă a poverii diabetului zaharat de tip 2. În ultimii ani, au fost raportate, de asemenea, studii privind abordarea complementară de protejare a celulelor de efectele dăunătoare ale glicemiei ridicate, complementare abordării predominante a tratamentelor care vizează scăderea nivelului de zahăr din sânge, precum și cercetări privind controlul aportului și al cheltuielilor energetice. Dovezile rezultate din studiile privind restricția alimentară și chirurgia bariatrică sugerează că ar putea fi posibilă resetarea metabolismului pentru a vindeca eficient diabetul, iar cercetarea agenților farmacologici care ar putea restabili selectiv echilibrul energetic reprezintă în prezent cea mai interesantă perspectivă pentru viitoarele tratamente adresate persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323185
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4512138/
  3. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes
  4. FDA Approves Novel, Dual-Targeted Treatment for Type 2 Diabetes | FDA
  5. NICE recommends new type 2 diabetes treatment (europeanpharmaceuticalreview.com)
  6. Diabetes treatment in 2025: can scientific advances keep pace with prevalence? – PMC (nih.gov)
  7. Sursa foto: Living With Type 2 Diabetes (fda.gov)
Share This Post