Anxietatea. O poveste personală despre frică, speranță și căutarea liniștii interioare, de Scott Stossel, Ed. Humanitas, 2019

Folosind ca punct de plecare propria sa luptă cu anxietatea, Scott Stossel marchează în această carte etapele unei lungi istorii medicale, culturale, filozofice și sociale, de la Galen și Hipocrate, trecând prin Robert Burton și Kierkegaard, Darwin, William James și Freud, până în prezent.

El explorează ceea ce treptat s-a cristalizat conceptual și clinic ca anxietate, de la medicina antică, conectată puternic cu filozofia, până la neuroștiințele și genetica din ultimele decenii. Autorul parcurge acest drum și ne oferă numeroase exemple de bolnavi celebri, precum și o galerie (autoironică și savuroasă) de portrete de familie.

Tabloul oferit de el este complet, informat, empatic: nenumăratele forme de manifestare clinică ale anxietății; impactul lor asupra vieților bolnavilor și ale celor din jurul lor, asupra societății în ansamblu; cauzele biologice, culturale și sociale ale bolii; cele mai diverse încercări de a aborda boala și bolnavii, uneori dincolo de limita fraudei medicale; uriașele costuri materiale și umane. Dar și modalitățile de a lupta cu anxietatea, de a o ține sub control și de a putea ajunge sau reveni astfel la viața relativ normală.

Share This Post