O discuție bine argumentată despre impactul alegerilor alimentare asupra sănătății inimii

Timp aproximativ de lectură: 9 minute

Două studii recente din domeniul nutriției, din aprilie 2024, au ținut recent prima pagină a ziarelor pentru că au tras un semnal de alarmă cu privire la impactul alegerilor alimentare asupra sănătății inimii.

Primul studiu, care a apărut în The American Journal of Clinical Nutrition la 8 aprilie, a fost realizat de cercetători de la Institutul de Inovare Alimentară și Biotehnologie din Singapore și de la Agenția pentru Știință, Tehnologie și Cercetare din Singapore. Acesta a implicat 89 de adulți care prezentau risc de diabet de tip 2 și a făcut o constatare care, la început, ar putea părea surprinzătoare, și anume: consumul de înlocuitori de carne pe bază de plante nu a oferit niciun beneficiu semnificativ pentru sănătatea inimii în comparație cu carnea animală reală.

Cel de-al doilea studiu – ale cărui rezultate au fost prezentate la Sesiunea Științifică Anuală a Colegiului American de Cardiologie, la începutul lunii aprilie 2024 – a fost condus de experți de la Piedmont Athens Regional Hospital din Athens, Georgia. Acesta a analizat datele de la 3.170 de participanți la National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) din Statele Unite, toți fiind adulți cu boli cardiovasculare. Acest studiu a constatat că 89% dintre aceștia consumau mai mult decât dublul rației „ideale” recomandate de Asociația Americană a Inimii, de 1.500 de miligrame (mg) de sodiu pe zi.

De ce sunt anumite alimente, indiferent dacă sunt sau nu pe bază de plante, atât de rele pentru inimă? Cum influențează sarea sistemului cardiovascular? Care sunt „ingredientele” unei diete cu adevărat sănătoase pentru inimă și ce alimente ar trebui să evităm și de ce, dacă dorim să reducem riscul de boli cardiovasculare?

Căutăm răspunsuri la aceste întrebări și la altele legate de alegerile alimentare sănătoase pentru inimă într-un episod al emisiunii „În conversație” realizat de Medical News Today(MNT)cu prof. Oyinlola Oyebode, PhD, profesor de sănătate publică la Queen Mary, University of London, din Marea Britanie. Aceasta este specializată în factorii de risc comportamentali pentru bolile netransmisibile, în special dieta, precum și în problemele care afectează sănătatea populațiilor marginalizate.

Maria Cohut (MNT): Bine ai venit la podcastul In Conversation, Lola. Să începem cu primul studiu, despre nutriție și sănătatea inimii, care a ținut prima pagină a ziarelor luna trecută. Un studiu a apărut în American Journal of Clinical Nutrition, realizat de cercetători din Singapore, pe 89 de adulți care prezentau risc de diabet de tip 2 și a constatat că consumul de înlocuitori de carne pe bază de plante nu oferă beneficii semnificative pentru sănătate față de carnea reală. Iar acest lucru este foarte interesant, deoarece în ultimii ani s-a pus foarte mult accent pe beneficiile pentru sănătate ale dietelor pe bază de plante, precum și pe pericolele asociate cu consumul de produse din carne, în special de produse din carne roșie. Deci, Lola, ce părere ai despre acest studiu care nu a constatat beneficii semnificative pentru sănătatea inimii noastre în cazul înlocuitorilor de carne pe bază de plante?

Oyinlola Oyebode (Lola) : Aceasta este o întrebare foarte interesantă, care devine din ce în ce mai relevantă pe măsură ce tot mai mulți oameni caută să se orienteze către o dietă cu înlocuitori de carne pe bază de plante, care sunt, de asemenea, ușor de folosit, deoarece gătești aceleași rețete, doar că înlocuiești carnea cu acești înlocuitori.

După cum știm, dietele pe bază de plante sunt în general asociate cu beneficii pentru sănătate și, cu siguranță, cu o mai bună sănătate a inimii. Și am văzut acest lucru în multe studii observaționale care au analizat persoanele cu diete vegetariene și vegane în comparație cu omnivorii. Dar când vine vorba de înlocuitorii de carne pe bază de plante, dacă sunt mai sănătoși sau nu, probabil că acest lucru depinde de înlocuitorii de carne specifici, precum și de tipurile de carne cu care îi comparați. Deci, așa cum ați spus, acest studiu din Singapore nu a arătat niciun avantaj clar al unuia față de celălalt în ceea ce privește sănătatea inimii, dar au analizat o mulțime de rezultate diferite și au existat unele diferențe. Și ceea ce au analizat a fost o perioadă de opt săptămâni și câteva produse foarte specifice. Așadar, el depinde de calitatea acelor produse.

Maria: Deci, ce anume din calitatea acestor produse poate face diferența în ceea ce privește nutriția?

Lola: Cred că unul dintre lucrurile de aici, care se leagă foarte bine de cel de-al doilea studiu, este probabil conținutul de sare. Nu știu despre produsele specifice pe care le-au oferit și dacă au comparat toate informațiile nutriționale diferite ale înlocuitorilor de carne pe bază de plante cu cele ale produselor din carne, dar am avut un doctorand care a analizat 99 de produse din supermarketurile din Marea Britanie și a comparat cârnați, burgerii, chiftele de carne tocată și pește înăbușit cu alternativele pe bază de plante. Ea a constatat că alternativele pe bază de plante erau mai sănătoase în anumite privințe – conținut caloric mai mic, ceea ce este, evident, foarte important dacă încerci să slăbești, și aveau, de asemenea, un conținut mai mic de grăsimi saturate. Alternativele pe bază de plante aveau un conținut mai mare de fibre. Și a constatat că nu există o diferență substanțială în ceea ce privește conținutul de sare între varianta pe bază de plante și cea pe bază de carne. Dar acest lucru a variat atât de mult – unele alternative pe bază de plante ar avea un conținut mai mare de sare, deoarece producătorii încearcă să le dea savoare, iar sarea este o modalitate ieftină de a face acest lucru, mai degrabă decât să folosească ierburi și condimente. Deci, în acest caz, bineînțeles că nu vor fi mai sănătoase decât versiunile din carne, în general, și pentru inimă, în special, deoarece vor conduce la creșterea tensiunii arteriale. Au mai existat și alte lucruri – versiunile pe bază de plante ale produselor analizate de doctoranzi aveau și un conținut mai mare de zahăr. Așadar, chiar dacă ne uităm la versiunile pe bază de plante, este important să ne uităm și la informațiile nutriționale ale acestora (sare, zahăr – să aibă mai puțin și fibre, de exemplu, care sunt bune pentru sănătate – mai multe).

Maria: Carnea roșie este deja asociată cu boli cum ar fi cancerul și bolile cardiovasculare, așa că acum trebuie să alegem cu grijă și alternativele pe bază de plante, deoarece unele ar putea fi ca și junk food.

Lola: Într-adevăr. Să luăm cârnații – aceștia sunt ultra procesați și plini de sare, dar dacă versiunea pe bază de plante încearcă să imite acest lucru, va fi, de asemenea, plină de sare și, cu siguranță, este și ea ultra procesată.

Maria: Pentrucă am menționat deja conținutul ridicat de sare pe care aceste produse l-ar putea avea, haideți să vorbim și despre cel de-al doilea studiu care a atras atenția recent. Acest studiu a fost condus de experți de la Piedmont Athens din Athens, Georgia, SUA. Analizând date de la peste 3000 de participanți din cadrul National Health Survey din SUA, toți adulți cu boli cardiovasculare. Studiul a constatat că 89% dintre acești adulți consumau mai mult decât doza zilnică recomandată de sare. Rezultatele au fost prezentate la sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie, la începutul lunii aprilie 2024. Puteți explica, vă rog, mecanismele biologice prin care sarea are un impact negativ asupra sistemului cardiovascular?

Lola: Sodiul, care este folosit în sare, este folosit în reglarea apei în organism. Dacă vă amintiți de la lecțiile de chimie, osmoza este procesul prin care apa se va deplasa către un loc care are o concentrație mai mare de un mineral. Iar sodiul este folosit de organism pentru a-și regla conținutul de apă. Așadar, consumul unei cantități mari de sare face ca organismul să rețină mai multă apă, ceea ce face ca sistemul de circulație a sângelui să fie supus unei presiuni mai mari, generând tensiunea arterială ridicată. Iar hipertensiunea arterială este principala cauză de deces în lume, fiind responsabilă de 10,7 milioane de decese pe an. OMS spune că nu ar trebui să consumăm mai mult de 5 grame de sare pe zi. Iar SUA și Marea Britanie au un consum mai mare decât atât – mâncăm dublu față de cantitatea recomandată de 5 g/zi.

Maria: Având învedere că hipertensiunea arterială este o cauză principală a bolilor cardiovasculare, este logic să se facă legătura între bolile cardiovasculare și consumul de sare.

Lola: Da, într-adevăr, iar motivul pentru care sarea determină bolile cardiovasculare este acela că determină creșterea tensiunii arteriale. Inima ta slăbește pentru că trebuie să muncească mai mult pentru a împinge sângele în corp, iar tensiunea arterială ridicată deteriorează, de asemenea, structurile delicate din corpul tău, cum ar fi vasele de sânge și, de asemenea, micile capilare din rinichi și toate acestea cresc presiunea asupra inimii tale, deci.

Maria: În ordine, deci, pentru a rezuma pe scurt ceea ce am discutat – nu este neapărat faptul că produsele pe bază de plante au un impact negativ asupra inimii, ci este vorba de calitatea acestor produse, multe dintre ele fiind prea bogate în sare, zahăr și aditivi, iar acestea au un impact negativ asupra inimii. Și tocmai conținutul ridicat de sare al acestor produse pe bază de plante este cel care poate duce la boli cardiovasculare prin mecanismul tensiunii arteriale.

Atunci, cum ați descrie o dietă bună pentru inimă?

Lola: Pe bazainformațiilor pe care le avem acum, aș spune că elementele sunt fructele și legumele, precum și cerealele integrale și grăsimile saturate și, de asemenea, să ne asigurăm că este o dietă săracă în sare.

Maria: Există o dietă specifică pe care o considerați mai bună pentru inimă decât altele – mă gândesc, de exemplu, la dieta zonelor albastre, la dieta mediteraneană?

Lola: Ceea ce este cu adevărat important, pe baza informațiilor pe care le am, este să încorporați fructe și legume, astfel încât jumătate din farfurie să fie reprezentată de legume sau să vă asigurați că consumați cel puțin 400 g de fructe și legume pe zi. Pentru că fructele și legumele au fibre în ele, ceea ce scade colesterolul, au apă în ele, ceea ce ajută la pierderea în greutate pentru că fibrele te satură, susțin sănătatea intestinală hrănind bacteriile bune din intestin și reduc inflamația. Și includ și potasiu. Am vorbit despre sodiul din sare și despre modul în care acesta provoacă hipertensiune arterială atunci când ai un conținut ridicat de sare. Potasiul contracarează de fapt acel sodiu, așa că atunci când luați mai mult potasiu, echilibrați sodiul din organism. Așadar, fructele și legumele sunt un suport foarte bun al tuturor lucrurilor benefice care susțin o sănătate bună. Așadar, toate dietele care includ o proporție mare de fructe și legume sunt toate foarte bune pentru sănătatea inimii.

Maria: Ce zici de cafea și alcool?

Lola: Studiul din Singapore este un studiu experimental, în care oamenii sunt repartizați aleatoriu într-un tip de dietă sau altul, față de un studiu observațional, care este cea mai răspândită formă de studiu în nutriție, deoarece este greu să repartizezi oamenii aleatoriu și să le spui – acesta este tipul de dietă pe care o vei folosi. Și apoi, pentru studiile experimentale, trebuie să îi urmăriți pe oameni pentru o perioadă lungă de timp pentru a vedea efectele. De aceea, în nutriție avem multe studii observaționale – în care îi întrebi pe oameni despre dieta lor și îi poți urmări o perioadă de timp pentru a vedea ce se întâmplă cu sănătatea lor. Cred că problema cu studiile observaționale este prejudecata și alți factori de influență. De exemplu, cei care mănâncă multe legume și fructe și declară astfel, sunt, de obicei, și mai bogați și mai educați și mai puțin predispuși la fumat, astfel încât sănătatea lor generală este mai bună. Și trebuie să ajustați pentru toți acești alți factori (mai educat, care nu fumează, etc.). Cercetătorii fac acum ajustări mai semnificative pentru acești factori și astfel rezultatele studiilor observaționale sunt mai precise. Iar unele dintre aceste studii privind efectele consumului de alcool (cum ar fi 1 pahar de vin roșu, 2 pahare de vin roșu etc.) arată acum că cea mai bună sănătate a inimii se obține atunci când nu se consumă alcool (contrar mitului conform căruia 1 pahar de vin este bun pentru sănătatea inimii).

În ceea ce privește cofeina, din ultimele date pe care le-am analizat, aceasta nu părea să fie rea pentru sănătate, cu excepția cazului în care aparții anumitor grupuri de populație, cum ar fi femeile însărcinate.

Traducere și adaptare după: Sfaturile experților despre cum să-ți faci dieta sănătoasă pentru inimă (medicalnewstoday.com)

Share This Post