14 iunie este Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Un bun prilej să ne reamintim ce știm despre grupele de sânge și să aflăm care sunt noutățile în acest domeniu.

Timp aproximativ de lectură: 9 minute

În fiecare an, în iunie, de 20 de ani, țări din întreaga lume sărbătoresc Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

Evenimentul are rolul de a crește gradul de conștientizare a nevoii de sânge și produse sanguine sigure, de a mulțumi donatorilor de sânge voluntari pentru donațiile de sânge care salvează vieți și de a onora impactul profund atât asupra pacienților, cât și asupra donatorilor.

Este, de asemenea, un moment oportun pentru a aborda provocările continue și pentru a accelera progresul către un viitor în care transfuzia de sânge în condiții de siguranță este universal accesibilă.

În plus, acesta poate fi cel mai bun moment pentru a ne reaminti sau a afla mai multe despre grupele de sânge și de unde a pornit totul.

În 1930, Dr. Karl Landsteiner a primit Premiul Nobel pentru dezvoltarea sistemului de grupe sanguine ABO, o metodă utilizată pentru clasificarea grupelor de sânge.

De ce este important acest lucru? Cunoașterea grupei dumneavoastră de sânge este crucială atunci când donați sau primiți sânge, deoarece o transfuzie cu o grupă nepotrivită poate duce la reacții ale sistemului imunitar care au ca rezultat diverse complicații, inclusiv insuficiență renală, coagularea sângelui și, în cazuri grave, chiar decesul.

Din fericire, progresele în tehnicile de testare au redus la minimum aceste cazuri, în ultimii ani.

Pe de altă parte, cercetările indică faptul că ar putea exista legături între grupa sanguină și o serie de boli. Cunoașterea grupei de sânge poate servi ca indicator al unor riscuri specifice de sănătate, cum ar fi scleroza multiplă sau diabetul.

De exemplu, cercetările indică faptul că persoanele cu grupa sanguină O au un risc redus de a dezvolta boli coronariene. Motivul exact din spatele acestui fenomen rămâne neclar pentru experți. Cu toate acestea, se sugerează că alte grupe de sânge ar putea avea niveluri ridicate de colesterol și cantități crescute de o proteină legată de coagulare, ceea ce ar putea explica discrepanța.

Apoi, ulcerele peptice, care sunt răni deschise care pot fi destul de dureroase și care apar în mucoasa stomacului sau a intestinului superior, se pare că sunt mai frecvente la persoanele cu grupa sanguină O.

Boala reumatismală – o colecție de peste 200 de afecțiuni care au ca rezultat dureri articulare, tisulare, tendinoase și cartilaginoase – ar fi, potrivit unui studiu realizat în Turcia în 2017, mai răspândită în rândul persoanelor cu grupele de sânge A și O.

Traumatismele grave, de tipul celor suferite în accidente de mașină sau alte leziuni, duc adesea la pierderi semnificative de sânge. Cercetările au arătat că persoanele cu grupa sanguină O sunt mai predispuse la hemoragii fatale. Cu toate acestea, sunt necesare investigații suplimentare pentru a înțelege pe deplin motivele care stau la baza acestui fenomen.

Apoi, cercetările efectuate în Italia și Coreea de Sud au arătat că persoanele cu grupa sanguină O au o probabilitate redusă de a dezvolta boala Crohn.

Pe de altă parte, sunt șanse mai mari să trăiți mai mult dacă aveți grupa de sânge O. Experții cred că acest lucru se datorează în principal unui risc mai scăzut de boli la nivelul inimii și al vaselor de sânge.

Apoi, potrivit unui studiu limitat, persoanele cu grupa de sânge AB au o tendință mai mare de a avea probleme cognitive și de memorie, ceea ce le-ar putea crește riscul de a dezvolta demență, în comparație cu persoanele cu grupe de sânge diferite.

Persoanele cu grupa de sânge AB prezintă și un risc mai mare de accident vascular cerebral, deoarece se crede că au o tendință mai mare de coagulare în comparație cu alte grupe de sânge, potrivit experților medicali.

Iar persoanele cu grupele de sânge A, AB și B prezintă un risc mai mare de cancer de stomac și pancreas, în comparație cu cele cu grupa O, în special persoanele cu grupa de sânge A. Se crede că această corelație se datorează H. pylori, o infecție mai răspândită în cazul grupei A de sânge. Această infecție este detectată de obicei în stomac și poate duce la inflamații și ulcere și poate crește probabilitatea de a dezvolta cancer pancreatic.

Cercetările indică, de asemenea, că persoanele cu grupele de sânge A, B sau AB au o susceptibilitate crescută de a dezvolta tromboembolism venos, care apare atunci când sângele formează cheaguri în venele profunde.

Persoanele cu sânge de tip A au, de obicei, niveluri mai ridicate de cortizol, denumit în mod obișnuit hormonul stresului. În consecință, acest răspuns hormonal le poate pune probleme atunci când fac față stresului.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege și motivul care stă la baza prevalenței mai mari a diabetului de tip 2 la persoanele cu grupele de sânge A și B.

Scleroza multiplă (SM) este o afecțiune medicală cronică în care sistemul imunitar vizează mielina, un înveliș protector din jurul nervilor cu potențialul de a provoca un handicap semnificativ. Studiile indică faptul că persoanele cu grupele de sânge A și B au o susceptibilitate crescută de a dezvolta SM.

În concluzie, oamenii de știință nu au reușit încă să înțeleagă legătura dintre grupa de sânge și anumite boli, lăsând relația dintre cele două în mare parte misterioasă. În prezent, se crede că un amestec de predispoziție genetică și influențe de mediu contribuie la apariția a numeroase boli.

Pentru a obține o înțelegere cuprinzătoare a acestei asocieri, sunt necesare cercetări suplimentare.

În acest context complicat, dacă e să ne referim la o serie de descoperiri mai recente, o tehnică promițătoare ar putea face ca grupele de sânge să fie compatibile între ele. Acest lucru ar reduce cererea de donatori de grupa O

Fiecare persoană are o grupă de sânge, definită prin lanțurile caracteristice de molecule de zahăr, sau antigeni, care ies din celulele roșii ale sângelui ca niște țepi pe spatele unui arici. Nu toate aceste grupe sunt create în mod egal. La cei aproximativ 50% dintre persoanele cu grupa 0, zaharurile sunt inofensive, permițând ca sângele lor să fie transfuzat în orice organism care are nevoie. La cei cu grupele de sânge A și B, însă, antigenii pot declanșa reacții imune dăunătoare la cineva cu o grupă diferită. Cei cu sânge AB, care au ambele tipuri de antigeni, pot dona sânge doar celor care au aceeași grupă cu ei.

Prin urmare, există o cerere foarte mare de aprovizionare cu sânge de grupă 0. Dacă și alte grupuri ar putea fi transformate în 0, oferta de donatori universali ar putea fi dublată instantaneu. Acum, cercetătorii consideră că au găsit o modalitate de a face acest lucru, datorită unui nou amestec de enzime găsite în bacteriile intestinale.

De zeci de ani, oamenii de știință au experimentat cu enzime, molecule biologice care facilitează reacțiile biochimice, pentru a elimina antigenele A și B și a obține sânge de tip 0. Dar sângele tratat cu enzime poate fi totuși incompatibil.

Scriind în revista Nature Microbiology din 29 aprilie, Martin Olsson, consultant în medicină transfuzională la Universitatea Lund din Suedia, și Maher Abou Hachem de la Universitatea Tehnică din Danemarca susțin că problema ar putea proveni de la lanțurile de zahăr alungite ale antigenului, numite extensii, care nu sunt vizate de enzimele actuale. Acest lucru a determinat echipa să caute enzime capabile să elimine atât antigenele, cât și prelungirile acestora. Ei au optat pentru enzimele din Akkermansia muciniphila, o bacterie care se hrănește cu mucusul protector care căptușește intestinul, deoarece mucusul conține zaharuri similare cu cele de pe globulele roșii din sânge.

Ideea lor a funcționat: folosind un amestec de diferite enzime A. muciniphila, echipa a eliminat atât antigenii, cât și extensiile lor cunoscute. Pentru a testa dacă acest lucru a avut vreo influență asupra compatibilității, au efectuat teste care au combinat globulele roșii tratate cu plasmă, componenta apoasă a sângelui, din alte grupe de sânge. Dacă anticorpii din plasmă se leagă de antigenii din sângele tratat, testul dă un rezultat pozitiv, indicând incompatibilitatea. Un rezultat negativ sugerează că donarea este sigură. Atunci când celulele sanguine de tip B au fost tratate cu amestecul de enzime, rata negativă a fost între 91% și 96%. Atunci când enzimele care țintesc extensiile au fost omise, rata a fost de aproximativ 80%, ceea ce implică faptul că noile extensii au fost cel puțin parțial responsabile pentru dificultatea de a produce sânge universal. Deși ratele de 100% ar fi ideale, o anumită marjă de eroare poate fi acceptabilă, dacă rezultatele negative produc doar reacții imunitare slabe – ceea ce ar putea fi stabilit prin teste clinice.

Dar treaba nu este încă terminată. Atunci când celulele unei grupe de sânge au fost tratate cu enzime, rata de negativitate a fost mai aproape de 50%. Acest lucru este mai bun decât cele 17-20% pe care le-au obținut fără enzimele care țintesc extensia, dar „nu este cu adevărat conceptul universal”, spune Dr. Olsson. Este posibil ca unele extensii de tip A să fie rezistente la amestecul actual de enzime; Dr. Olsson consideră că o rețetă îmbunătățită s-ar putea dovedi mai eficientă.

Dar există și alte limitări: sângele unor persoane conține și Rh, un grup de antigeni proteici nedoriți, dar mai puțin periculoși, a căror prezență transformă o grupă de sânge „negativă”, cum ar fi AB-, în „pozitivă”, cum ar fi AB+. Deoarece nu conțin molecule de zahăr, acestea nu sunt afectate de enzime. Eliminarea și a Rh-ului ar putea necesita o cu totul altă abordare.

Dacă aceste obstacole pot fi depășite, beneficiile ar putea fi substanțiale. Mai multe țări, printre care America și Marea Britanie, s-au confruntat în ultimii ani cu grave penurii de sânge, iar îmbătrânirea populației ar trebui să crească și mai mult cererea de sânge; în țările cu venituri ridicate, mai mult de jumătate din transfuzii sunt efectuate la persoane de peste 60 de ani.

Posibilitatea de a renunța la potrivirea grupei ar permite băncilor de sânge să apeleze la donatori de toate tipurile, atunci când se confruntă cu o lipsă urgentă, nu doar la cei cu sânge din grupa O. Listele de așteptare pentru transplanturile de organe ar putea, de asemenea, să se scurteze, deoarece donatorii și primitorii de organe trebuie să aibă în prezent grupe de sânge compatibile. Așadar, interesul și emoția pentru acest subiect sunt mai mult decât justificate.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare

  1. Ziua Mondială a Donatorului de Sânge (who.int)
  2. tehnică promițătoare ar putea face ca grupele de sânge să fie compatibile între ele (economist.com) – sursa foto
  3. Descoperă cum îți poate influența grupa de sânge sănătatea ta (msn.com)
Share This Post