Sindromul cardiovascular-reno-metabolic

Timp aprox. de lectură: 8 minute

Corelația dintre obezitate, diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare și boala cronică de rinichi este în creștere și recunoscută pe scară largă în țările industrializate. Recent, această rețea complexă de afecțiuni de sănătate inter relaționate a fost definită colectiv ca sindromul cardiovascular-renal-metabolic de către Asociația Americană a Inimii.

Mecanismele moleculare care stau la baza sindromului cardiovascular-renal-metabolic conțin un spectru de factori interconectați, inclusiv hiperglicemia, rezistența la insulină, activitatea crescută a sistemului renină-angiotensină-aldosteron, generarea de produși finali de glicație avansată, stresul oxidativ, lipotoxicitatea, stresul reticulului endoplasmatic, anomalii în manipularea calciului, funcționarea defectuoasă a mitocondriilor și producția deficitară de energie, precum și inflamația cronică persistentă.

Adulții cu diabet au de două ori mai multe șanse de a suferi de boli de inimă sau de accident vascular cerebral decât cei care nu au diabet. Persoanele cu diabet – de tip 1 și de tip 2 – sunt, de asemenea, expuse riscului de a dezvolta boli de rinichi. Iar atunci când rinichii nu funcționează bine, inima unei persoane trebuie să lucreze și mai mult pentru a pompa sângele către ea, ceea ce poate duce apoi la boli de inimă.

Un nou studiu sugerează că aproape 90 % dintre adulții americani prezintă deja unele semne timpurii ale acestor afecțiuni conexe. Deși doar 15% dintre americani îndeplinesc criteriile pentru stadiile avansate ale sindromului cardiovascular-renal-metabolic, ceea ce înseamnă că au fost diagnosticați cu diabet, boli de inimă sau boli de rinichi sau prezintă un risc ridicat de a le dezvolta, cifrele sunt totuși „astronomic mai mari decât se aștepta„, a declarat Dr. Rahul Aggarwal, cercetător în cardiologie la Brigham and Women’s Hospital din Boston și coautor al studiului.

Cercetarea sugerează că oamenii ar trebui să acorde atenție din timp factorilor de risc comuni pentru aceste boli – inclusiv excesului de grăsime corporală, glicemiei necontrolate, tensiunii arteriale ridicate și nivelului ridicat de colesterol sau trigliceride.

Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai mare cauză de deces în rândul persoanelor cu diabet. Diabetul este o stare de sănătate permanentă în care modalitățile obișnuite ale organismului de a controla nivelul de zahăr din sânge, cunoscut și sub numele de glicemie, nu funcționează corect. Atunci când organismul dumneavoastră descompune alimentele, nivelul de zahăr din sânge crește. Celulele din corpul dumneavoastră absorb acest zahăr în fluxul sanguin cu ajutorul unui hormon numit insulină și utilizează zahărul pentru energie.

Atunci când organismul dumneavoastră nu produce suficientă insulină și /sau nu o folosește foarte bine, rezultatul va fi un nivel de zahăr din sânge mai mare decât cel normal.

Care sunt consecințele diabetului?

În timp, un nivel al glicemiei care depășește în mod constant limitele normale poate duce la complicații grave, inclusiv:

  1. Pierderea vederii
  2. Boala de rinichi
  3. Probleme nervoase
  4. Probleme la picioare și picioare
  5. Un risc crescut de accident vascular cerebral și de boli de inimă.

Diabetul crește șansele de a dezvolta boli cardiovasculare .

Bolile cardiovasculare – cum ar fi infarctul și accidentul vascular cerebral – reprezintă principala cauză de deces în rândul persoanelor cu diabet. Dacă aveți diabet, aveți de două ori mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral sau de a dezvolta o boală de inimă decât persoanele care nu au diabet.

Rinichii, inima și sistemul metabolic (care ajută la transformarea alimentelor pe care le consumați în energie și la menținerea nivelului de zahăr din sânge) lucrează în strânsă colaborare. Dacă ceva nu merge bine pentru unul dintre ele, aceasta poate duce la probleme pentru celelalte.

Una dintre cele mai importante modificări timpurii la persoanele care ajung să dezvolte diabet de tip 2 este rezistența la insulină, care apare atunci când organismul dumneavoastră nu mai răspunde la insulină după mese așa cum ar trebui. Acest lucru face ca nivelul de zahăr din sânge să crească.

În timp, nivelul ridicat de zahăr din sânge îngustează și rigidizează vasele de sânge. Acest lucru înseamnă că inima trebuie să lucreze mai mult: Tensiunea arterială crește pentru a ajuta celulele sanguine și nutrienții să se strecoare prin vasele strâmte și inflexibile. (Persoanele cu diabet zaharat de tip 1, al căror organism nu produce suficientă insulină, pot, de asemenea, să experimenteze acest lucru dacă glicemia lor este slab controlată).

Această tensiune arterială ridicată este ca și cum ar fi kerosenul pe foc. Ea declanșează inflamații în organism, a declarat Dr. Chiti Parikh, directorul executiv al Integrative Health and Wellbeing de la Weill Cornell Medicine din New York. Această inflamație, combinată cu rezistența la insulină, duce la creșterea nivelului de trigliceride și de colesterol LDL, care contribuie la acumularea de plăci în vasele de sânge. În cele din urmă, placa se poate rupe și poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Toți acești factori – tensiunea arterială ridicată, zahărul necontrolat din sânge și nivelul ridicat de trigliceride și colesterol LDL – afectează, de asemenea, rinichii. Aceștia pot reduce fluxul sanguin către rinichi și pot provoca cicatrizarea celulelor care ne filtrează sângele. Iar atunci când rinichii nu mai filtrează sângele atât de bine pe cât ar trebui, se produc dezechilibre în ceea ce privește cantitatea de lichide, hormoni, acizi și sare din organism, a declarat Dr. Kumar Sharma, director al Centrului pentru medicină de precizie și șef al Diviziei de nefrologie de la University of Texas Health din San Antonio. Acest lucru conduce la mai multe inflamații și probleme cardiovasculare și face mai dificilă menținerea sub control a glicemiei.

În timp ce problemele legate de zahărul din sânge încep adesea acest ciclu periculos, a spus Dr. Parikh, excesul de grăsime corporală, inflamația, colesterolul ridicat și alți factori de risc pot, de asemenea, conduce la schimbări care pot duce la boli de inimă sau de rinichi sau la diabet.

Prevenirea sau gestionarea oricăruia dintre acești factori de risc poate ajuta la tratarea sau la reducerea riscului de diabet, boli de rinichi sau probleme cardiace.

În timpul vizitelor anuale de sănătate și bunăstare, furnizorul dumneavoastră de servicii medicale ar trebui să vă verifice tensiunea arterială și ar putea solicita analize de sânge care să măsoare nivelul de glucoză, colesterol și trigliceride. De asemenea, un medic ar putea evalua sănătatea rinichilor dumneavoastră prin măsurarea proteinelor din urină sau a creatininei din sânge. Un alt test de sânge poate măsura proteina C-reactivă, care poate indica prezența inflamației, a spus Dr. Parikh.

Odată ce aveți o idee despre starea dumneavoastră generală de sănătate, căutați domeniile în care puteți începe să faceți schimbări semnificative.

Adăugarea mai multor fibre, fructe și legume în dieta dumneavoastră poate ajuta la reglarea glicemiei și la reducerea tensiunii arteriale.

S-a demonstrat și că creșterea masei musculare prin antrenamente de forță ajută la rezistența la insulină. Dar orice fel de mișcare poate fi benefică în gestionarea glicemiei și a tensiunii arteriale. Experții recomandă să vizați 150 de minute de exerciții fizice în fiecare săptămână.

Dacă aveți diabet, este important să mențineți un stil de viață sănătos și să vă gestionați eficient diabetul, astfel încât să vă reduceți riscul de a dezvolta boli de inimă.

Printre modalitățile de a face acest lucru se numără:

  • Luați medicamentele pentru controlul diabetului așa cum v-a prescris medicul dumneavoastră;
  • Consumul unei diete variate de alimente sănătoase;
  • Să fiți activi din punct de vedere fizic (în mod ideal, timp de cel puțin 30 de minute, în majoritatea zilelor săptămânii);
  • Gestionarea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale;
  • Să nu fumați
  • Limitarea consumului de alcool.

În unele cazuri, este posibil să aveți nevoie de medicamente pentru a vă ajuta să gestionați nivelul ridicat de zahăr din sânge, tensiunea arterială sau colesterolul ridicat. Există tot mai multe dovezi că anumite medicamente pentru diabet, inclusiv cele mai noi, cum ar fi Ozempic și inhibitorii SGLT2 mai vechi, pot ajuta, de asemenea, în fața bolii renale și a bolilor cardiovasculare. Acestea ar putea fi afecțiuni diferite, au spus medicii, dar abordarea holistică a diabetului, a bolilor de inimă și a bolilor de rinichi ar putea ajuta la prevenirea complicațiilor grave pe parcurs.

De asemenea, colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a vă reduce riscul de diabet prin modificări ale stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice, menținerea unei greutăți sănătoase, o dietă sănătoasă pentru inimă și, dacă este cazul, medicație.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. Sindromul cardio-vascular-renal-metabolic (CKM): O analiză de ultimă oră – PubMed (nih.gov)
  2. https://www.nytimes.com/2024/05/15/well/live/ckm-syndrome-heart-disease-risk.html?smid=nytcore-ios-share&referringSource=articleShare
  3. Sindromul cardiovascular-renal-metabolic (CKM) | American Kidney Fund
  4. Diabetul și bolile de inimă | Fundația Heart Foundation
  5. Sursa foto: Diabetul și bolile de inimă | Fundația pentru Inimă
Share This Post