Ziua Mondiala a Sanatatii 2014 – atentie la vectori!

De 64 de ani, in data de 7 aprilie este momentul in care, intrega planeta, celebrează Ziua Mondiala a Sanatatii. Pe langa faptul ca aceasta zi marcheaza crearea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ea aduce in arena publica aspecte importante ale domeniului asupra carora toti suntem chemati sa ne aplecam cu atentie.

In toti acesti ani, au fost semnalate public probleme precum eradicarea poliomelitei (1995), maternitate in siguranta (1998), sanatatea mentala (2001), siguranta circulatiei (2004), cresterea sperantei de viata (2012) si hipertensiunea arteriala (2013).

Anul acesta, tema campaniilor promovate sub egida Zilei Mondiale a Sanatatii este data de bolile transmise prin vectori.

Vectorii sunt reprezentati de vietati mici (muste, tantari, gandaci, capuse, melci de apa dulce, etc.) care pot transmite diverse boli.

Mobilitatea ridicata a secolului in care traim, pe langa avantajele pe care le aduce, provoaca si neajunsuri legate de raspandirea rapida a diverselor boli, in afara granitelor tarilor in care multe dintre ele apar.

Aceasta a facut, de exemplu, ca Romania sa inregistreze 40 de cazuri de malarie in 2011 si 32 de cazuri confirmate in 2012, toate de import (date incluse intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii si al partenerilor acestuia, referitor la Ziua Mondiala a Sanatatii 2014) La nivel mondial, malaria – boala cu cea mai ridicata mortalitate dintre cele transmise prin vectori – a provocat 660.000 de decese in anul 2010. Alte boli, la fel de periculoase, cauzate de vectori pot fi febra Denga, febra West Nile, boala Lyme, encefalita de capuse sau febra butonoasa.

Scopul campaniilor si actiunilor organizate cu prilejul Zilei Mondiale a Sanatatii 2014 il reprezinta sensibilizarea profesionistilor din domeniul sanatatii, a autoritatilor publice si a populatiei cu privire la pericolul reprezentat de vectori si la bolile transmise prin acestia. In plus, se urmareste si oferea unor informatii care sa ajute cetatenii si comunitatile sa ia masurile de protectie adecvate.

Celebrarea din acest an va fi marcata de activitati care aduc in atentia publica acest aspect important de sanatate globala. Astfel, in Romania, Ministerul Sanatatii, prin Institutul National de Sanatate Publica, coordoneaza o campanie de celebrare a Zilei Mondiale a Sanatatii, avand sloganul “Entitati mici, pericol mare!”

Ca parte a efortului de sensibilizare a profesionistilor din domeniu, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, filiala Bucuresti organizeaza, cu sprijinul Institutului National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”, in data de 8 aprilie 2014, conferinta cu tema “Creaturi Mici – amenintari mari”. La actiune vor participa membri ai Consiliului Municipiului Bucuresti al OAMGMAMR, directorii de ingrijiri si asistentii sefi din spitalele din Bucuresti. Cu acest prilej, vom avea invitati speciali pe dl prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, manager Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, d-na dr. Mihaela Ion, de la Spitalul Victor Babes, precum si pe dl Dr. Victor Olsavszky – șeful Biroului pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

In plus de toate actiunile intreprinse, as vrea ca astazi, de Ziua Mondiala a Sanatatii 2014, fiecare sa oferim celorlalti un dar special. Ganditi-va ce puteti face pentru a va pastra sanatatea si a-i proteja si pe cei apropiati. Pe cei care calatoresc, sfatuiti-i sa se informeze despre tara in care merg, daca exista anumite riscuri si cum sa se protejeze. Acasa, in parc, la picnic etc., invatati-i si indemnati-i sa foloseasca informatiile despre micile vietati aducatoare de pericole si sa actioneze pentru a se proteja.

De Ziua Mondiala a Sanatatii, in numele OAMGMAMR-filiala Municipiului Bucuresti, va doresc sa va pastrati o buna stare de sanatate!

Doina Carmen Mazilu
Presedinte OAMGMAMR filiala Bucuresti

Share This Post