Timp aprox. de lectură: 3 minute
Sănătatea este un drept fundamental al fiecărei ființe umane. Recunoscut în Constituția Organizației Mondiale a Sănătății (1948), în Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) și în numeroase tratate internaționale și regionale privind drepturile omului, el apare ca atare și în legea fundamentală a țării[1].
În esență, sănătatea este un drept fundamental al oamenilor ce se traduce prin accesul la informație despre sănătate și la servicii care au rolul de a menține starea de sănătate a tuturor oamenilor. De aici derivă, în mod direct un set de obligații legale ale unui stat de a asigura condițiile adecvate pentru ca fiecare persoană din acel stat să se bucure de o buna sănătate, fără discriminare, în baza unei asigurări medicale publice sau private.
Per ansamblu, acest drept la sănătate vizează: dreptul la asistență medicală (care este un bun public), dreptul la condiții de viață care le permit oamenilor să rămână sănătoși (alimentație adecvată, locuință, mediu sănătos de viață), libertatea de a alege ce se întâmplă cu propriul organism (ce intervenții medicale acceptă persoana, ce tratamente urmează), cu condiția ca aceste alegeri să nu afecteze sau pună în pericol sănătatea sau siguranța altor persoane (de exemplu, în cazul bolilor infecțioase).
Deși există o obligație de a respecta, proteja, îndeplini și chiar remedia dreptul la sănătate, aceste obligații vor fi adesea lipsite de sens în practică fără o identificare clară a tuturor titularilor obligațiilor necesare pentru a le pune în aplicare. În plus, ori de câte ori vorbim despre dreptul la sănătate, ar trebui să vorbim, în egală măsură și despre responsabilitatea față de sănătate.
Responsabilitatea personală față de sănătate se referă la datoria fiecărei persoane de a-și menține bunăstarea fizică, mentală și socială. Ea include comportamente care promovează, protejează și previn problemele de sănătate. În plus, ea se referă la aspecte precum educația în domeniul sănătății, autoîngrijirea, autogestionarea și comportamentul de căutare a sănătății.
Pentru orice stat, creșterea responsabilității personale a populației în materie de sănătate poate duce la îmbunătățirea rezultatelor în materie de sănătate și la reducerea costurilor asistenței medicale, în special în cazul bolilor cronice, cum ar fi cancerul .
Desigur, conceptul de responsabilitate pentru sănătate este unul complex, deoarece implică relația dintre comportament și sănătate de-a lungul timpului.
Există și discuții referitoare la rolul pe care ar trebui să-l joace responsabilitatea față de propria sănătate în alocarea asistenței medicale. Oricum, cert este că acest concept ia în considerare interacțiunile complexe dintre comportament și sănătate.
Iar responsabilitatea pentru sănătate nu este doar personală, a fiecăruia dintre noi. Și factorii de decizie politică, personalul medical, companiile de asigurări și angajatorii au, de asemenea, responsabilități pentru sănătatea colectivităților.
În fapt, responsabilitatea pentru sănătate ar trebui să fie văzută ca incluzând eforturile individuale și colective de menținere și îmbunătățire a sănătății.
Iar pentru a face un prim pas, merită ca fiecare dintre noi să ne întrebăm ce am făcut de Ziua Mondială a Sănătății pentru propria sănătate?
De exemplu, am ales, poate, o dietă echilibrată și nutritivă, cum ar fi între 3-5 porții de legume/zi și 2-4 porții de fructe/ zi, așa cum recomandă Asociația Americană a Inimii?
Am făcut mișcare și exerciții fizice? Pe lângă beneficiul de a ne da o stare de spirit mai bună și o mai bună sănătate mentală, exercițiile ne fortifică organismul și-l pregătesc să lupte împotriva bolilor, ne ajută să ne menținem greutatea optimă, să ne păstrăm energia și să dormim mai bine. Iar fiindcă 7 aprilie 2024 este o zi de duminică, este bine să știm că și 1 oră de plimbare în parc ne poate ajuta să obținem aceste beneficii zilnice importante.
Am evitat excesul de alcool? La orice vârstă, este important să reziști tentației de a bea alcool. El poate afecta organele vitale, poate duce la hepatită (inflamația ficatului) sau la creșterea tensiunii arteriale.
Am practicat exerciții de mindfulness precum respirația profundă, meditația sau lucruri care îmi fac bine precum cititul, scrisul sau grădinăritul? Ele nu numai că vă ajută să reduceți stresul, ci și să vă concentrați și să atingeți o bună stare emoțională.
Cu alte cuvinte, ce mod mai bun de a sărbători Ziua Mondială a Sănătății 2024 decât prin a dedica timp activităților de autoîngrijire pentru a reduce stresul și pentru a vă îmbunătăți bunăstarea generală, fizică, mentală și emoțională?
Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent
Surse de documentare
- World Health Day 2024 (who.int)
- Human rights (who.int)
- Respecting, protecting and fulfilling the human right to health | International Journal for Equity in Health | Full Text (biomedcentral.com)
- Personal Health Responsibility (2016) | Yasemin Demir Avcı | 8 Citations (typeset.io)
[1] Art. 34 – Dreptul la ocrotirea sănătăţii – Constituția României (constitutia.ro)