În luna martie, e-Asistent vă prezintă echipa managerială de la Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon

editorialÎn buna tradiție începută cu mai bine de un an în urmă, revista e-Asistent vă prezintă în acest număr două interviuri cu reprezentanți ai echipei manageriale dintr-un spital de renume din București și istoria acestuia, alături de alte subiecte captivante.

Așa se face că din interviul cu managerul Institutul Național de Endocrinologie C.I.Parhon, doamna dr. Diana Loreta PĂUN, medic primar endocrinologie, conf. univ. UMF Carol Davila, București, veți descoperi ”rețeta secretă” a reușitei manageriale: Să știi să te integrezi în propriul tău colectiv și să fii tu însuți un exemplu. Așa motivezi cel mai bine oamenii, dacă înțeleg că este important să ne fie bine tuturor, pentru a ne fi bine fiecăruia.

Dialogul cu colega noastră doamna Cristina Săftica PECSI, Director de Îngrijiri la Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon, ne-a dus și el spre tema relației cu echipa. De la dânsa am aflat că oamenii din subordinea sa formează un colectiv care este motivat de propria conștiință să-și facă treaba. Așa că rolul meu este să comunic lucrurile noi. Iar acestea apar mereu. Primim în permanență, de la forurile noastre superioare, cerințe noi pe care trebuie să le aplicăm. Și suntem toți interesați să meargă bine treburile. Și pentru ca totul să meargă bine, trebuie să știi, să fii informat. Și aceasta e tradiția în spital. Toți vor să știe și să respecte procedurile, așa că învațăm unul de la altul. Așa am învățat și eu de la alții. Iar acum alții învață de la mine. Pentru mine, asta înseamnă să conduc oamenii: să comunic cu ei.

În capitolul ”Istorie” aflăm povestea Institutului Național de Endocrinologie C.I. Parhon. Așa aflăm că la momentul înființării morbiditatea endocrină era ridicată și exista o masivă endemie de gușă, datorată deficitului de iod care afecta 25-30 % din populație. La inițiativa profesorilor C.I. Parhon și Șt. M. Milcu, secondați de dr. Marcela Pitiș, la 8 noiembrie 1946, Regele Mihai semna Decretul-lege nr. 895 care aproba raportul ministrului Sănătății, marele neurochirurg prof. dr. Bagdasar, de înființare și organizare a Institutului de Endocrinologie.

Secțiunea ”Eveniment” cuprinde două articole. Primul vorbește despre data de 4 februarie, care marchează Ziua Internațională a Cancerului, iar al doilea despre celebrarea Zilei Mondiale a Bolnavilorpe 11 februarie.

Secțiunea ”Educație medicală” anunță înscrierile la un curs gratuit dedicat menținerii integrității tegumentare prin utilizarea corespunzatoare a benzilor adezive (MARSI). Cursul este acreditat cu 8 credite EMC și este realizat de Compania 3M România, în colaborare cu “Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România”, filiala București.

În paginile revistei găsiți, la secțiunea ”Lumea Medicală”, articolul ”Cancerul de sân și factorii genetici de risc”. Din acest articol aflăm că, atunci când într-o familie sunt multe cazuri de cancer, acest lucru apare, cel mai frecvent, din cauza întâmplării sau a faptului că membrii acelei familii au fost expuși unei toxine comune, precum compușii chimici din fumul de țigară. Se întâmplă mai rar ca aceste cancere să fie cauzate de o mutație moștenită care să ducă la apariția unui sindrom de cancer familial.

În numărul din martie al revistei vă recomandăm și 3 publicații: Anomalii cromozomiale umane de Daniela Neagoș, Laurențiu Bohîlțea, Ruxandra Crețu (Editura: ALL); Dieta cu încărcătura glicemică scăzută de Patrick Holford (Editura: ALL); Ginecologie de Petrache Vârtej (Editura: ALL)

Dragi cititori, vă invităm cu drag să parcurgeți acest număr și să ne transmiteți părerile voastre sau să ne scrieți despre ce doriți să găsiți în paginile revistei e-Asistent.

Vă ”provocăm” să ne trimiteți ideile și să propuneți articole științifice pe adresa redacției: secretariat@oammrbuc.ro

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post