Aprilie aduce două evenimente marcante pentru lumea medicală

editorialZiua Mondială a Sănătății de pe 7 aprilie 2015 s-a celebrat sub tematica siguranței alimentare. Este una dintre ariile care, deși de o importanță critică pentru sănătatea individuală și cea publică, generează, de obicei, mai puțină atenție, chiar dacă statisticile arată cifre îngrijorătoare legate de consecințele deficiențelor din acest domeniu.

Un alt eveniment marcant este sărbătorit în ultima săptămână din aprilie a fiecărui an. Cu acest prilej, Organizația Mondială a Sănătății și partenerii ei marchează Săptămâna Mondială a Imunizării. Scopul este acela de a crește nivelul public de conștientizare asupra modului în care imunizarea salvează vieți și de a-i încuraja pe oamenii de toate vârstele să se vaccineze împotriva unor boli ce pot fi fatale.

Așa se face că din al doilea interviu al revistei, cel cu doamna As. Med. Princ. Steluța Popovici, director de îngrijiri al Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr.Matei Balș”, am aflat despre experiența sa dintr-o perioadă în care nu apăruse vaccinarea anti-rujeolică. Era în anii ’80 când au fost 2 ani de epidemie masivă de rujeolă. În perioada aceea, au fost destul de multe cazuri de encefalită post-rujeolică, una dintre complicațiile severe ale bolii. Aceasta aduce copiii în stadiul în care nu mai știu să vorbească, să meargă și mănâncă cu greu. Tocmai de aceea, doamna Popovici a mărturisit pentru revista noastră că îi este ciudă când aude oameni care nu vor să-și vaccineze copiii. Ei nu au trăit experiența dramatică a anilor respectivi și nu știu la ce-și expun copiii. Din interviu am aflat și alte lucruri interesante despre o viață profesională de excepție, pe care vă invităm să le descoperiți citind interviul cu colega noastră.

Tot legat de Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr.Matei Balș”, la rubrica Istorie, puteți afla detalii știute și mai puțin știute despre această instituție medicală de prestigiu, inclusiv despre personalitățile medicale care i-au marcat existent, precum medicul primar Calistrat Grozovici, doctorulTheodor Mironescu, domnul profesor dr. Matei Balș, al cărui nume stă scris astăzi pe frontispiciul acestei unități spitalicești, sau profesorii Mircea Angelescu, Florin Căruntu, ori profesorul Adrian-Streinu Cercel, din perioada mai recentă a instituției.

La rubrica Educație medicală veți afla despre neuromodulare, un dispozitiv pe care lumea cercetării medicale îl prezintă ca pe un remediu al viitorului pentru bolile neuro-degenerative și alte disfuncții cerebrale.

Tot în paginile revistei, la rubrica Lumea Medicală, vă invităm să găsiți un articol despre Genetica stresului și a depresiei. În parcursul lui descoperiți faptul că studiile indică gena 5-HTTLPR ca unul dintre factorii ce influențează modul în care oamenii reacționează în fața adversității.

Tot în numărul din aprilie al revistei vă recomandăm și 3 publicații:Alimentația și patogeneza bolilor cardiovasculare (CVD), autor: Gheorghe Mencinicopschi, Editura: Medicală (2015); Boli digestive cu manifestări cutanate, autori: Camelia Diaconu, Alice Bălăceanu, Adriana Sărsan, Editura: Medicală (2010) și Imunologie, autor: Isabela Siloși, Editura: Medicală Universitară (2014).

Vă invităm cu drag să parcurgeți numărul din aprilie al revistei și vă relansăm ”provocarea” să ne scrieți și să propuneți articole științifice pe adresa redacției: secretariat@oammrbuc.ro

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post