Pot fi prevenite tulburările psihice? Ziua internațională a sănătății mintale – 10 octombrie

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, tulburările mintale reprezintă 13% din bolile lumii și constituie o treime din toate dizabilitățile legate de sănătate.

Dincolo de incidență, se pune întrebarea în ce măsura aceste tulburări pot fi prevenite.

Folosirea medicației aferente afecțiunilor psihice în tratamentul copiilor, adolescenților și tinerilor adulți reprezintă amenințări serioase aduse stării de sănătate a populației tinere care le pot afecta viața adultă. Tratamentul afecțiunilor psihice și a diferitelor adicții reprezintă poveri pe care indivizii, familiile și societatea trebuie să le suporte. Tocmai acest lucru a crescut interesul față de practicile de prevenire care pot preveni instalarea sau pot reduce severitatea afecțiunilor. Din păcate, varianta cea mai întâlnită este aceea în care se declanșează afecțiunea și atunci se intervine pentru a trata, vindeca sau limita efectele negative. O variantă care presupune intervenții costisitoare de la îngrijire psihiatrică la internare. Și aceasta în condițiile în care atenția acordată prevenirii sau expunerii la factori de mediu nocivi care cresc riscurile este minimă.

Practicile de prevenire pot porni de la atenția acordată populației la risc cum ar fi copiii și tinerii din sistemul de protecție și pot continua cu intervenții la nivelul școlii sau în sistemul de medicină primară, ori cu servicii comunitare care să acopere o largă varietate de nevoi de sănătate mintală ale populației.  

Intervențiile de prevenire cele mai eficace vizează, pe de o parte, reducerea expunerii persoanelor tinere la evenimente biologice și psihologice de natură toxică precum disciplina strictă, abuzul și neglijarea și, pe de altă parte, accentul pus pe medii care oferă suport și susținere. Acceptarea și încurajarea în familie, la școală sau în comunitate, tehnici precum folosirea mesajelor laudative și pregătirea adecvată a părinților și a celor care au în grijă copii și tineri, un program adecvat de somn, o dietă corectă, exercițiile fizice și limitarea timpului de vizionare a programelor TV reprezintă măsuri care duc la îmbunătățirea situației.

Politicile publice pot și ele juca un rol semnificativ în promovarea sănătății mintale, de exemplu prin măsurile pe care le pot lua pentru reducerea consumului și abuzului de alcool. De asemenea, acestea pot promova și susține familia, pot asigura siguranța publică, crearea zonelor de recreere și de susținere a comunităților.

Nevoia de servicii de sănătate mintală este atât de stringentă încât, dacă nu este fezabil să fie pregătiți suficienți specialiști care să asigure tratarea tuturor persoanelor cu probleme mintale, emoționale sau cu dezechilibre comportamentale, cu atât mai puțin există personal pentru a satisface nevoile de prevenire. În acest context, dezvoltarea și implementarea unor intervenții oferite pe internet pare să fie soluția de a oferi suport unui număr semnificativ de tineri, la costuri minime, asigurând astfel și nevoia de diseminare cât mai largă. Pe lângă internet se mai poate folosi o cale prin care se pot oferi serviciile de prevenire și anume prin intermediul liderilor de opinie de la nivelul comunităților. Este o abordare care s-a dovedit viabilă în cadrul campaniilor de prevenire HIV. O abordare similară este folosită acum pentru prevenirea suicidului la adolescenți și tineri.

Acei tineri care prezintă tendințe suicidale sunt mult mai puțin dispuși să discute cu adulții decât sunt ceilalți tineri (Wyman, Brown, et al., 2008). Totuși, marea majoritate a tinerilor vorbesc cu prietenii lor înainte de a comite suicid. Un astfel de program dezvoltat în SUA (Surse de putere) urmărește să identifice lideri printre tinerii din diverse rețele sociale. Programul modifică apoi normele încurajându-i pe acești lideri să identifice în mediul lor adulți cărora pot să li se destăinuie în momente de stres.

O concluzie care se impune este aceea că, în astfel de zile precum cea de 10 octombrie în care se dorește solidaritatea cu persoanele care trăiesc cu boli mintale, dar și cu familiilor lor, ar trebui să ne reamintim și de măsurile de prevenire pentru evitarea factorilor de risc, dar și de nevoia promovării unor politici publice care să susțină familiile, școala și comunitatea să identifice factorii protectori care să le ofere suport în fața emoțiilor negative și a comportamentelor dezechilibrate.

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

  1. Preventing Mental, Emotional, and Behavioral Disorders Among Young People: Progress and Possibilities, Mary Ellen O’Connell, Thomas Boat, and Kenneth E. Warner, Editors; Committee on the Prevention of Mental Disorders and Substance Abuse Among Children, Youth and Young Adults: Research Advances and Promising Interventions; Institute of Medicine; National Research Council
  2. http://iom.nationalacademies.org/Activities/MentalHealth/YouthMentalDisorders.aspx
Share This Post