7 Aprilie – Ziua Mondială a Sănătății, dedicată anul acesta depresiei

outdoors_women_europeConform unei analize sistematice a datelor statistice provenind din studii ale Uniunii Europene (UE), tulburările de sănătate mintală sunt, de departe, cea mai importantă categorie de condiții medicale cronice care afectează populația UE. Tulburările depresive unipolare reprezintă principala condiție cronică, atât pe teritoriul Uniunii, cât și la nivel global, înregistrând o creștere de aproape 20% în ultimii 10 ani.

În România, există mai mult de 2 milioane de cazuri de depresie, în timp ce la nivel mondial există peste 350 milioane, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății.

Depresia îi afectează pe oamenii de toate vârstele, din toate categoriile sociale, din toate țările. Nu este, deci, întâmplător că tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Sănătății, sărbătorită pe 7 aprilie, este legată de depresie și de importanța faptului ca noi, ceilalți, să le oferim sprijinul nostru, măcar prin a vorbi cu ei despre ce îi afectează.

O înțelegere mai bună din partea societății a ce înseamnă depresia și cum poate fi prevenită și tratată va contribui la reducerea stigmatului social asociat cu această condiție medicală, ceea ce, la rândul ei, va face ca mai mulți dintre cei afectați să caute ajutor.

Depresia poate afecta pe oricine și nu este un semn de slăbiciune. Acesta este cel mai important mesaj pe care putem să-l transmitem persoanelor afectate.

Din păcate, în România, stigmatul social aruncat asupra celor suferinzi este încă foarte puternic, ceea ce contribuie direct la sub-diagnosticarea acestor cazuri.

Astfel, conform datelor Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, pentru cei 9,1 milioane de asigurați în total, sub 5% dintre prescripțiile decontate au  fost pentru o afecțiune de sănătate mintală.

Depresia este și mai prezentă, dar și mai ignorată și netratată, în rândul populației în vârstă. Și, din păcate, ei prezintă un risc de suicid mai mare decât al altor categorii de vârstă, atât în România, cât și la nivel mondial.

Depresia poate fi prevenită și tratată, fie prin psihoterapie, fie prin medicamentație specifică, fie printr-o combinație a celor două. Din păcate, deși s-au dezvoltat multe medicamente pentru a echilibra sau declanșa eliberarea de serotonină, norepinefrină și alți neurotransmițători, această medicamenție nu își face efectul, cel puțin nu destul de repede, pentru o treime dintre pacienți.

Începând cu anul 2013, există speranțe, totuși, că opțiunile medicamentoase se vor îmbogăți cu o variantă mai eficace.

Ketamina, un medicament folosit frecvent pentru anestezie, este în prezent studiat intens pentru capacitatea lui de a ținti și inhiba acțiunea receptorului N-Metil-D-Aspartat. Până acum, rezultatele primelor cercetări au fost pozitive, indicând că 70% dintre pacienții cu depresie rezistentă la tratament au înregistrat o îmbunătățire a simptomelor la  24 de ore de la injectarea cu o doză mică de ketamină. Se pare că, pentru prima oară, avem de a face cu un tratament rapid pentru cei cu depresie severă care, se speră, va începe a fi folosit pe scară mai largă în anul 2017.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

https://www.agerpres.ro/sanatate/2017/04/07/cnas-vrea-sa-dezvolte-programele-nationale-de-sanatate-care-tintesc-anumite-afectiuni-mintale-si-neurologice-degenerative-16-25-51 – AGERPRES/(AS — autor: Irinela Vișan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu)

http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2017/

https://consultqd.clevelandclinic.org/2016/10/top-10-medical-innovations-2017-revealed/

http://www.romania-insider.com/one-in-ten-romanians-is-depressed/

http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/mental-health/data-and-statistics

http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2017/posters-depression/en/

Share This Post