Îngrijirile de sănătate, de la practică la cercetare

editorialAnul acesta, luna septembrie stă sub semnul celei de a XV-a ediții a Conferinței Naționale și celei de a IV-a Conferințe Internaționale OAMGMAMR, eveniment care a avut loc, în perioada 12-14 septembrie 2018, la Rin Grand Hotel, în București.

Desfăşurat sub generoasa temă „ÎNGRIJIRILE DE SĂNĂTATE DE LA PRACTICĂ LA CERCETARE”, evenimentul s-a bucurat de o largă participare națională, asigurată de cei aproape 1000 de participanți, dar și de o remarcabilă reprezentare a practicii și cercetării internaționale.

Am inclus în numărul acesta al revistei o prezentare cuprinzătoare a evenimentului, precum şi opinii „la cald” de la câțiva vorbitori în cadrul conferintei, autori ai unor lucrări şi prezentări apreciate de participanţi.

Dincolo de această acțiune care a adus organizațioa noastră în prim-plan și care marcheză progresele pe care le facem ca profesie, dar și prin fiecare dintre membrii noștri care a susținut lucrări la conferință sau a participat la aceasta, aducându-și aportul la dezbateri, continuăm să vă prezentăm, şi în numărul acesta al revistei, alte evenimente importante ale lunii, precum ziua internaţională a primului ajutor (8 septembrie), ziua internaţională Alzheimer (21 septembrie) şi ziua internaţională a inimii (29 septembrie).

În secţiunea Educaţia Medicală, veţi putea găsi un articol despre noi descoperiri științifice referitoare la relația dintre stilul de viaţă şi longevitate. Astfel, aflăm despre studii recente ce sugerează că restricţionarea aportului de hrană la un interval de 10 ore pe zi şi lipsa completă a acestuia în restul timpului poate duce la o sănătate mai bună, indiferent de starea ceasului nostru biologic. În plus, un stil de viaţă care să elimine factorii principali de risc precum fumatul, sedentarismul sau obezitatea creşte speranţa de viaţă şi, oricât de dificil ar fi să adoptăm acele comportamente sănătoase, cu cât începem mai devreme, cu atât mai importante sunt beneficiile pentru durata şi calitatea vieţilor noastre, cu implicaţii majore şi asupra sănătăţii publice.

De asemenea, vă invităm să citiți, în secțiunea Lumea Medicală, articolul despre procesul de îmbătrânire a creierului şi factorii care îl accelerează. O echipă de cercetători din SUA a urmărit să identifice tulburări şi comportamente uzuale care duc la îmbătrânirea timpurie a creierului, cu scopul final de a încetini sau chiar stopa acest proces prin tratarea tulburărilor sau eliminarea comportamentelor de risc. Cercetătorii sunt încrezători că identificarea cât mai multor asemenea factori cu efect asupra îmbătrânirii creierului îi va ajuta să valideze noi abordări pentru menţinerea funcţiei cognitive la vârste înaintate.

“Istoria imagisticii medicale” întregeşte seria de articole dedicate lunii septembrie. Folosirea tehnicilor de imagistică medicală a revoluţionat practica clinică, oferind instrumente pentru o diagnosticare mult mai precisă şi rapidă. Este, totuşi, deosebit de important pentru siguranţa actului medical ca pacienţii să fie informaţi despre beneficiile şi riscurile potenţiale asociate diferitelor tehnici de imagistică. În acest context, comunicarea dintre pacienţi, clinicieni şi specialiştii în imagistică este esenţială, în special pentru a reduce cât de mult posibil testările repetate, care prezintă riscuri, mai ales în cazul copiilor.

Doresc să remarc şi recomandările editoriale ale lunii septembrie- Medicina de familie pentru asistenţii medicali de Liliana Ana Tuţă și Laura Maria Condur, Psihologia vârstei a treia și a patra de Gabriela Maria Man şi Tarascon – Ghid Clinic de Medicină de Urgență a Adultului, editor principal Richard J. Hamilton.

 

Împreună cu echipa editorială, vă dorim lectură plăcută şi vă facem invitația deschisă și mereu de actualitate să vă alăturaţi echipei noastre de autori.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post