Luna noiembrie este dedicată conştientizării şi prevenirii cancerului pulmonar

cancerpulmonarCancerul pulmonar reprezintă aproximativ 27% din totalul deceselor cauzate de cancer. El este, de departe, principala cauză a deceselor cauzate de cancer. În fiecare an, cancerul pulmonar provoacă mai mult de 1,6 milioane de decese, ceea ce depășește numărul de decese provocate de cancerul de sân, colon și cancerul de prostată la un loc.

Dincolo de necesitatea de a cunoaște cât de amenințător este cancerul pulmonar, populația și mass media au nevoie să știe și că noile descoperiri din domeniile cercetare, diagnostic și tratament au adus speranțe suplimentare pacienților și familiilor acestora, în ultimii 10 ani.

Finanțarea pentru activitatea de cercetare a cancerului pulmonar este critică, dacă ne gândim la incidența acestuia și la faptul că este depistat de obicei în stadii târzii. Pentru ca cercetarea în domeniul screeningului, detectării timpurii și terapiilor personalizate să progreseze, este nevoie de sprijin financiar.

Este important de amintit că nu numai fumătorii dezvoltă cancer pulmonar. De exemplu, în S.U.A., aproximativ 31.000 de persoane mor anual din cauza cancerului pulmonar care nu este asociat fumatului.

Alte cauze ale cancerului pulmonar includ gazul de radon din locuințe (20.000 de decese / an), expunerea la locul de muncă, fumatul pasiv, tratamentele pentru cancer.

Deși tratamentele inovatoare ar modifica dramatic ratele de supraviețuire a cancerului pulmonar, ele sunt costisitoare.

Noua imunoterapie (care folosește propriile celule imunitare ale organismului pentru a ataca celulele canceroase) reprezintă o mare promisiune pentru pacienții cu cancer pulmonar avansat fără celule mici (NSCLC).

Terapia personalizată (cu medicamente eficace în funcție de caracteristicile tumorii) poate reprezenta o speranță reală pentru un pacient care este deja diagnosticat cu cancer pulmonar.

Evidențele sugerează și că renunțarea la fumat îmbunătățește semnificativ rata de supraviețuire a pacientului.

Adolescenții din Europa sunt mult mai predispuși să se apuce de fumat decât cei din restul lumii. Într-un sondaj al celor care nu fumau dar spuneau că ar accepta o țigară de la un prieten sau dacă li s-ar oferi o țigară în anul următor, 30% dintre adolescenții din regiunea europeană ar putea începe să fumeze în anul următor, față de 19% dintre adolescenții din restul lumii.

În concluzie, ceea ce putem spune despre prevenirea cancerului pulmonar este că educația este critică: fiecare trebuie să știe și să-și întrebe medicul despre screening, să întrebe dacă sunt supuși riscului. De asemenea, trebuie să știe despre programele de renunțare la fumat, despre studiile clinice și despre noile cercetări care aduc speranțe în tratamentul cancerului.

Schimbarea percepției asupra cancerului pulmonar poate aduce un sprijin suplimentar și finanțare pentru aceste programe, ceea ce poate genera creșterea ratei de supraviețuire și poata transforma cancerul pulmonar într-o boală cronică ce poate fi ținută sub control.

Share This Post