Ziua internationala a moasei

In data de 5 Mai , intr-o locatie cu totul deosebita,oferita de Rin Grand Hotel Bucuresti, OAMGMAMR- filiala Municipiului Bucuresti a organizat  prin Comisia profesionala de Moase si Comisia profesionala de Pediatrie din cadrul Departamentului Profesional-Stiintific, a-III-a editie a conferintei cu tema “Forum pentru sanatatea femeii gravide”.

Evenimentul, moderat de Daniela Stan- secretar OAMGMAMR- filiala Bucuresti si Anca Balasoiu-secretar Comisie profesionala Moase,  a reunit  300 de moase si asistenti  medicali si  s-a ridicat la un  inalt nivel stiintific.

Conferinta a fost deschisa de Doina Carmen Mazilu-Presedinte OAMGMAMR filiala Bucuresti, care a  felicitat moasele si  a subliniat ca in Romania se fac pasi importanti pentru stabilirea cadrului legislativ si social in care moasele sa-si poata desfasura independent activitatea profesionala.

Au raspuns invitatiei de a fi alaturi de organizatori: Prof. Dr. Daniel Popescu- UMF Carol Davila, Acad. Prof. Dr. Bogdan Marinescu- Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Panait Sarbu, Andreea Marin Banica ,Dr. Hale Basak  Caglar- Acibadem Maslak Hospital, Anca Surugiu si Ana Maita- Alianta pentru Sanatate, Vania Limban- Active Center.

Lucrarile prezentate au creat o relatie interactiva intre lectori si participanti, discutiile constructive  bazate pe vasta experienta profesionala au condus la concluzii practice pentru activitatea moaselor.

Iata cateva din lucrarile prezentate:

Daniela Stan , moaşă licenţiată la  Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Panait Sarbu, secretar OAMGMAMR- filiala Bucuresti, in lucrarea „Despre noi” a precizat ca Romania are una dintre cele mai mici rate europene ale  densitatii moaselor raportata la populatia tarii. In conformitate cu date  OMS , Romania se afla pe locul 31  dintre 33 de tari europene, cu 1,9   moase la 1000 de locuitori; doar Albania si Bosnia-Hertegovina au rate  mai mici. Statisticile arată că moaşele au un rol crucial în reducerea numărului de decese perinatale, supravieţuirea nou-născutului si  îmbunătăţirea sănătăţii materne.

Monica Muscalu-moasa licentiata la Maternitatea Regina Maria a prezentat lucrarea  „Moaşa şi importanţa celor 5 P în travaliu”. Aceasta a precizat : „femeile trebuie sa inteleaga intelectual si intuitiv ca au abilitatea de a naste natural; ca se pot misca liber ascultandu-si trupul, ghidate de ceea ce simt, facand ceea ce trebuie”.

De un real interes s-a bucurat si lucrarea „Particularităţi de îngrijire a ileostomei la sugari”,  autor-Daniela Nistor,  asistent medical la IOMC Alfred Rusescu, „Traumatisme fetale la naştere”, autor Elena Gabriela Ciobanu –moaşă licenţiată la Spitalul Clinic Filantropia si „Epiziotomia”, autor Luminiţa Carmen Munteanu, moaşă licenţiată la Spitalul Clinic CF2.

Adriana Serban, moasa licentiate la Maternitatea  Regina Maria  a prezentat lucrarea „Naşterea naturală într-o clinică privată din Bucureşti”, expunerea  bazata pe activitatea sa profesionala.

Cornelia Mihaela Caramihai, moaşă licenţiată la  Spitalul Clinic Filantropia ne-a impartasit  „Impresii din activitatea moaşelor din Spitalul Universitar Aarhus-Danemarca”.

O sectiune aparte a conferintei a fost rezervata cancerului de san care continua sa fie o problema de Sanatate de mare actualitate, avand in vedere frecventa imbolnavirilor se mentine la un nivel foarte ridicat in Romania.

Andreea Marin Banica – Presedinte Fundatia Pretuieste Viata a precizat: „Din pacate, este o boala care are varii manifestari si afecteaza tot mai multi oameni; nu tine cont de varsta, conditia sociala, educatie”’.

A fost alaturi de noi la acest eveniment, in calitate de invitat special, Dr. Hale Basak  Caglar- specialist in Radioterapie care a prezentat metode de tratament chimioterapeutic al cancerului la san, tehnici avansate in tratamentul radioterapeutic al cancerului si chirurgia oncologica minim invaziva.

Prof Dr Bogdan Marinescu a continuat precizand printer altele: „…cancerul la san este o maladie ingrozitoare si uneori fatala. Ignoranta pacientilor cauzeaza de multe ori probleme, ducand la intarzierea diagnosticului”.

Dr. Tatiana Ciomârtan, medic primar pediatru la IOMC Alfred Rusescu  a prezentat, intr-o maniera extreme de dinamica si interactiva,  lucrarea  “Sindromul copilului zgaltait”, folosindu-se de filme si manechin, pentru a exemplifica urmarile deosebit de grave ale unei actiuni de zgaltaire brutala asupra nou-nascutului.

Vania Limban,moasa independent la Active Center a prezentat lucrarea  „Consultanta prenatală-opţiune de viitor pentru moaşa independenta”.

In incheierea conferintei, a avut loc  o tombola, iar cei mai norocosi dintre colegii nostri au plecat cu premii deosebite oferite de sponsori

Multumim colegilor nostrii pentru participare si nu uitati: „Cand se naste un copil, tristetea din lume dispare, moasa si ingerii, mainile-si dau si cerul vuieste  tare!”

Daniela Stan- moasa licentiata

Secretar OAMGMAMR filiala Municipiului Bucuresti

[nggallery id=11]

Share This Post