7 Aprilie – Ziua Mondiala a Sanatatii

Autor: Doina Carmen Mazilu- Presedinte OAMGMAMR-filiala Municipiului Bucuresti

In 2013 OMS celebreaza  Ziua Mondiala a Sanatatii sub tema “Tensiunea Arteriala” problema de sanatate globala care afecteaza, dupa cum estimeaza statisticile unu din trei adulti.

Afectiunea cunoscuta ca Hipertensiune  Arteriala  creste riscul de Infarct Miocardic, Accident Vascular Cerebral si Insuficienta Renala.

Hipertensiunea Arteriala este un ucigas tacut, care poate afecta pe oricine. Oamenii de cele mai multe ori nu au simptome si nu cunosc riscurile de sanatate asociate acestei afectiuni, de aceea multi nu au un diagnostic in acest sens.  Netratata,Tensiunea Arteriala, peste limitele normale poate provoca insuficienta cardiaca, tulburari de ritm cardiac, orbire , etc.

Factorii de risc precum Diabetul Zaharat, comportamente nesanatoase ,fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta dezechilibrata, lipsa activitatilor fizice,stresul, cresc  sansa dezvoltarii Hipertensiunii Arteriale.

Cei diagnosticati, de cele mai multe ori, nu au acces la tratament si nici nu beneficiaza de o consiliere cu privire la schimbarile de regim de viata si comportament de zi cu zi, care i-ar putea ajuta.

Toate regiunile lumii sunt afectate desi  hipertesiunea arterial este o afectiune care se poate preveni  si este in mare masura tratabila.

Numarul persoanelor cu HTA a crescut de la 600 milioane in 1980 la 1 miliard in 2008, una din doua persone de  peste  50 ani au o rata a tensiunii arteriale peste limita normala.

Hipertensiunea Arteriala  este o afectiune cu cost social. Consecintele bolii sunt devastatoare pentru familii, sisteme de sanatate si societate. Invaliliditatea, moartea prematura, cheltuielile de ingrijire medicala se grefeaza pe situatia familiilor, comunitatilor si bugetelor nationale de sanatate.

Dar cum se poate rezolva aceasta problema de sanatate publica?

Detectarea precoce, in paralel cu politicile publice de sanatate, serviciile de educare si sprijinire a persoanelelor pentru a le impiedica sa dezvolte Hipertensiune Arterial, ar putea fi cheia de rezolvare a acestei problema.

Campania de anul acesta ofera oportunitatea de concentrare a atentiei asupra prevenirii si controlului TA ca mijloc de reducere a numarului de persoane afectate  de boli cardiovasculare care ocupa in prezent locul 1 ca si cauza de deces la nivel mondial ( din 17 milioane de decese/ an ,9 milioane sunt datorate complicatiilor date de Hiper Tesiunea Arteriala).

Sursa OMS

Share This Post