Masa Moaşei – reînvie o tradiţie românească

Sărut mâna, Moaşă!

invitatie masa moaseiFemeile de pe vremuri aşa mulţumeau moaşei satului. Pe vremea când moaşa satului exista. Aşa am spus şi noi, împreună cu alţi părinţi şi copiii lor, acum în vremea noastră, sâmbătătă, când ne-am reunit la masa moaşei Vania Limban. Este moaşa noastră, da, cu ea ne-am pregătit pentru naştere, cu ea am născut, ea ne-a ajutat la începutul carierei noastre de părinţi. Acum, ea doreşte să facă să
reapară moaşa în sufletul femeilor, care au mare nevoie de ea şi şi-o doresc, dar şi în peisajul profesionl şi legal românesc.

Sâmbătă, în a treia zi după Bobotează, aşa cum zice tradiţia străveche azi uitată, ea a invitat la Active Center părinţii pe care i-a ajutat, pe cei care urmează anul acesta, dar şi câteva moaşe care doresc şi ele să servească cu adevărat femeia în acel moment de graţie care este momentul naşterii.

Ne-a invitat la o masă ritualică şi simbolică, cu colac şi cârnaţi, alături de bucate făcute de mâinile noastre. Ne-am înfruptat din bunătăţile tradiţionale, aşa cum făceau şi străbunicile noastre, şi tot ca ele, am pus ţara la cale. Am discutat despre ce ne dorim, ne-am împărtăşit povestea cu cei care acum devin părinţi, am aflat mai multe despre ce drepturi avem, cel puţin pe hârtie.

Şi s-a creat multă energie pozitivă şi o atmosferă cu adevărat magică. Pentru că asta este naşterea, un moment de graţie, magic şi divin pe care fiecare mamă, fiecare tată şi fiecare copil au dreptul să îl trăiască din plin, conştient şi intim, aşa cum şi-l doresc. Dar având alături oameni care îi pot ajuta cu adevărat, profesionişti care ştiu ce să facă în orice situaţie, dar care în acelaşi timp înţeleg că sunt părtaşi la un moment sacru.

Acum cinci ani, când eu şi Dani ne pregăteam să naştem, auzisem că mai există moaşe, dar nu ştiam ce fac ele. Ştiam, ca toată lumea, că moaşa era ceva din alte vremuri, când femeile nu puteau merge la spital şi năşteau acasă. Acum începem tot mai mulţi să ne punem întrebarea. E chiar atât de rău să naşti acasă? Răspunsurile sunt întotdeauna la noi. Aşa că ne alăturăm părinţilor pe care Vania i-a ajutat să nască frumos, şi care sunt tot mai mulţi, şi spunem şi noi, toţi trei, Sărut mâna, Moaşă!

Share This Post