Mariuca Ivan – Fundatia Crucea Alb-Galbena

Interviu cu doamna Mariuca Ivan – Director General Fundatia Crucea Alb-Galbena

Mariuca Ivan - Director General Fundatia Crucea Alb-Galbena

In 17 mai 2010, proiectul „Sevicii Medicale la Domiciliu” al Fundatiei Crucea Alb Galbena, desfasurat in colaborare cu United Way Romania, a primit premiul pentru ONG-uri de sanatate in cadrul Galei Medica organizata de Colegiul Medicilor din Romania.

I: Ce semnificatie simbolica are tandemul cromatic alb-galben din sigla fundatiei?

R: Semnificatia simbolica a tandemul cromatic alb-galben din sigla fundatiei,  este reprezentatat de culorile steagului  papal. Acest simbol are la baza infiintarea Crucii Alb Galbene din Belgia, la initiativa catorva calugarite catolice, in acelasi an (1937 ) in care s-a nascut Regina Paola a Belgiei, patroana spirituala a acestei organizatii, care si-a  propus de la inceputurile sale sa ofere ajutor persoanelor aflate in dificultate la domiciliul lor.

I: Cand a fost infiintata organizatia si ce model a avut la baza?

R: Fundatia a fost infiintata si acorda servicii socio – medicale din anul 1996.

Infiintarea a fost initiata de un grup de parteneri din tara si strainatate, care evaluand nevoile populatiei varstnice de pe raza capitalei, au observat necesitatea acuta a acestora de a primi ingrijiri socio-medicale la domiciliu acordate in mod organizat de profesionisti.

Asistentii medicali, medicii si kinetoterapeutii angajati au in dotare toate materialele necesare pentru ingrijirile  acordate, se pot deplasa rapid cu ajutorul masinilor din parcul auto propriu si pot acorda asistenta socio-medicala  la domiciliu.

I: Ce competente si abilitati recomanda un asistent medical, pentru ca el sa poata lucra in cadrul fundatiei, intr-o echipa  pluridisciplinara, care recunoaste importanta rolului sau intr-un act medical de calitate?

R: Pentru ca serviciile acordate de catre fundatie sa fie de calitate, s-a avut in vedere ca personalul fundatiei sa aiba o pregatire profesionala desavarsita realizata in tara si strainatate, perfectionata continuu, cu evaluare si cuantificare periodica, dupa programe ale partenerilor straini dar adaptate la realitatile si conditiile de viata romanesti Echipa de ingrijire are formare de baza si postbaza  in nursing.

Nursingul inglobeaza abilitati umane si medicale care dau posibilitatea profesionistilor sa ofere servicii complexe si de calitate.

Grija fata de fiinta umana cu toate nevoile ei, fie ele fizice, psihice, sociale sau spirituale, este obiectivul intregii echipe de la Crucea Alb-Galbena Romania.

I: Care este obiectul principal al activitatii organizatiei non-guvernamentale cu statut de utilitate publica? Ce presupune acest statut?

R: Obiectul principal al activitatii, este ingrijirea medico – sociala la domiciliul pacientilor cu nevoi, de toate varstele, indiferent de patologie. Institutia a fost creata dupa modelul partenerilor belgieni si adaptat la realitatile romanesti. In toata aceasta perioada am fost monitorizati de partenerii belgieni si continua monitorizarea si dupa ce au intrerupt finantarea.

Despre Statutul de utilitate publica  nu putem spune decat ca are la momentul actual un simplu rol onorific, intru-cat  Ministerul Sanatatii nu a raspuns pana in prezent nici uneia dintre  solicitarile  noastra  privind o eventuala alocare bugetara catre aceasta organizatie.

I: Care este obiectivul general al Fundatiei Crucea Alb-Galbena?

R: În contextul politicilor sociale, statul desfasoara activitati ( strategii, programe, proiecte, actiuni, legislatie) care au ca scop promovarea si influentarea bunastarii individului, familiei sau comunitatii într-o societate.

Sistemele de protectie sociala trebuie si se adapteze evolutiei comportamentelor si structurilor familiale atunci când acestea antreneaza aparitia unor nevoi de protectie sociala, legate în special de tansformarile pietei muncii si de evolutia demografica. Astfel, vârstnicilor trebuie sa li se garanteze masuri corespunzatoare de protectie sociala, luând în considerare nevoile specifice ale acestei categorii, în special în cazul în care acestia sunt dependenti de îngrijire la domiciliu.

Principalul obiectiv este dezvoltarea si consolidarea  programului  de furnizare de servicii care sa asigure accesul la îngrijire a persoanelor dependente, prin acordarea de servicii medico – sociale asigurate de medici, asistenti medicali si kinetoterapeuti cu experienta in domeniul ingrijirii la domiciliu. Astfel ne propunem  sa se :  monitorizeze starea de sanatate si evolutia persoanelor aflate în imposibilitatea de a-si asigura îngrijire medicala, a celor imobilizate, aflate în stare terminala; sa se furnizeze familiei/ apartinatorilor informatii cu privire la maniera de abordare a persoanelor dependente, oferindu-se în acelasi timp suportul psiho-social necesar depasirii situatiilor de criza.

I: Care sunt partenerii sociali din proiectele initiate sau derulate in ultimii ani?

R: Rolul organizatiei noastre a fost de partener al autoritatilor publice constituite la nivel general si local. Autoritatile publice au fost cele ce au sustinut din punct de vedere financiar furnizarea serviciilor, iar Fundatia a fost cea care a gestionat bugetul alocat si a oferit serviciile direct la domiciliul beneficiarilor.

Deasemenea partenerul cel mai longeviv a fost Ministerul Muncii.

I: Care este scopul acestor proiecte si ce rezultate  ati obtinut in urma implementarii lor?

R: Scopul a fost comun si anume: marirea accesului persoanelor defavorizate ( varstnici, persoane cu dizabilitati,  bolnavi cronic,  etc.) la serviciile de ingrijiri  medicale si de recuperare la domiciliu.

Daca serviciile noastre ajuta pacientul sa ramana cat mai mult in mediul sau si sa diminuam numarul de reinternari, este un rezultat care multumeste ambele parti ( exemplu o plaga suprainfectata si multipla sau o escara, pe care reusim sa le vindecam este un succes. In spital o plaga suprainfectata si o escara se vindeca mai greu ca la domiciliu ).

Prin parteneriatul pe care il avem cu Asociatia de Ajutor Mutual Bucuresti  (care ofera materiale ajutatoare si de servicii de  recuperare / reabilitare  pacientilor nostri ), reusim uneori sa redam independenta pacientului in mediul sau.

Rezultatele proiectelor au  condus, printre altele, la :

  • prevenirea institutionalizarii, in special pentru persoanele cu venituri mici;
  • imbunatatirea calitatii vietii beneficiarilor directi; sprijin pentru familiile acestora;
  • marirea accesului persoanelor defavorizate ( varstnici, persoane cu dizabilitati,  bolnavi cronic, etc.) la     serviciile de ingrijiri  medicale, medico – sociale  si de recuperare la domiciliu;
  • asigurarea serviciilor socio-medicale pentru toti solicitantii, atunci cand se incadreaza in normele de selectie ale fundatiei;
  • realizarea unei structuri  operationale clare, ce a reusit sa imbunatateasca accesul beneficiarilor la serviciile de ingrijire la domiciliu.

I: Sloganul echipei fundatiei este: << Alaturi de tine la fiecare pas >>, iar imaginea care il ilustreaza sunt doua maini tinere care strang cu tandrete o mana imbatrinita de timp sau de   boala. E un gest de multumire, de grija. de respect sau de incredere?

R: Echipa noastra nu ajuta numai pacientul ci si familia care se simte neputincioasa in fata unor asemenea situatii netraite pana atunci. Prezenta noastra ii scuteste de angoase si  nelinisti greu de suportat uneori. Cunoastem aceste sentimente din scrisorile de multumire pe care le primim la sfarsitul activitatii noastre indiferent daca pacientul s-a vindecat sau chiar a plecat dintre noi. Scrisorile de multumire cele mai impresionante, sunt cele de dupa ce persoana ingrijita nu se mai afla printre noi.

I: Care sunt principalele servicii medico-sociale acordate de Fundatia Crucea Alb-Galbena?

R: Fundatia acorda ingrijiri medicale pentru persoanele care domiciliaza in cele 6 sectoare ale Bucurestiului si zona imediat limitrofa din Ilfov.

Serviciile acordate constau in:

  • tehnici medicale(masurarea principalilor parametri fiziologici; aplicare condom urinar; aplicare pampers pentru persoane incontinente; educatie pentru sanatate; ingrijiri de igiena corporala; alimentatia persoanelor cu tulburari de deglutitie; alimentatia pe sonda nazogastrica; comunicare; ergoterapie; consilierea persoanelor indoliate; asistarea persoanelor in faza terminala sau la indicatia medicului; administrarea medicamentelor; perfuzii; ingrijirea plagilor; pansamente; ingrijirea stomelor; alimentatie prin sonda gastrica; sondaje; spalaturi; clisme; masurarea glicemiei; recoltarea analizelor; ingrijiri paliative; etc.);
  • kinetoterapie si recuperare / reabilitare medicala;
  • consiliere socio-medicala;
  • consiliere psiho-sociala.

I: Ce propunere de parteneriat aveti pentru O.A.M.G.M.A.M.R .- filiala Bucuresti ?

R: Realizarea de programe reale, evaluabile pentru ingrijiri la domiciliu.

I: Ce mesaj transmiteti membrilor organizatiei noastre?

R: Mai multa dragoste, daruire, devotiune si respect. pentru OAMENI.

Sa incercam impreuna, sa redam demnitatea, pe care am pierdut-o, nobilei profesii de asistent medical.

Ca organizatie reprezentativa, as sugera acelasi respect din partea dumneavoastra pentru lucratorii in halat alb. Mai putina birocratie si sa oferiti mai mult decat cereti.

Fundatia Crucea Alb Galbena din Romania este membru fondator al:

  • Federatiei Furnizorilor de Ingrijiri Medicale din Romania,
  • Home Care Europe
  • Asociatiei „Alianta Pentru Sanatate din Romania”

LUMINITA PINZARIU

FUNDATIA CRUCEA ALB – GALBENA

Splaiul Independentei 169, sector 5, Bucuresti

Tel./ fax :  021 / 315.12.56

www.cag.ro

e-mail : cruceaalbgalbena@cag.ro

Share This Post