Importanța nutriției în primele 1000 de zile de viață

Ce mâncăm în primele 1000 de zile de viață, poate să ne definească?

„Importanța nutriției în primele 1000 de zile de viață” – o campanie de informare publică inițiată de Societatea Națională de Medicina Familiei, cu sprijinul Danone NUTRICIA Early Life Nutrition a fost lansată în 6 februarie 2014, printr-un eveniment  – dezbatere desfășurat la Palatul Parlamentului .

La eveniment au participat, alături de doamna Dr. Rodica Tănăsescu – Președinta Societății Naționale de Medicina Familiei și inițiatorul campaniei „Importanța nutriției în primele 1000 de zile de viață”, domnul Adrian Pană – Secretar de Stat, Ministerul Sănătății, doamna Rodica Nassar – Președinta Comisiei pentru Sănătate și Familie, domnul Vasile Cepoi – Consilier Sănătate –  Cabinetul Primului Ministru, domnul Codrin Scutaru – Secretar de Stat, Ministerul Muncii și Familiei.

În cadrul dezbaterii au fost realizate și o serie de prezentări: „Perspective asupra stării actuale de sănătate din România” – domnul Prof. Dr. Dumitru Matei – Institutul Ocrotirii Mamei și a Copilului; „Prezentarea conceptului de Early Life Nutrition” – domnul Prof. Dr. Marin Burlea, Președinte Societatea Română de Pediatrie; „Importanța laptelui matern” – domnul Prof. Dr. Adrian Georgescu – Institutul Ocrotirii Mamei și a Copilului; „Micronutrienții în primele 1000 de zile” – doamna Prof. Dr. Doina Pleașcă – Vicepreședinta Societății Române de Pediatrie; „Importanța medicului de familie în educația părinților” – doamna Dr. Sandra Alexiu – Vicepreședinta Societății Naționale de Medicina Familiei și „Rolul farmacistului în educația părinților –  domnul Prof. Dr. Dumitru Lupuleasa – Președintele Colegiului Farmaciștilor.

În cadrul evenimentului a fost semnat și un document oficial de angajament prin care reprezentanții organizațiilor prezente și-au propus să susțină acele măsuri care acordă prioritate nutriției în primele 1000 de zile, pentru reducerea deficiențelor nutriționale și prevenirea bolilor care afectează stilul de viață și starea de sănătate a populației.

Campania de informare urmărește să susțină promovarea nutriției în primele 1000 de zile de viață deoarece alimentația copiilor din România se dovedește neadecvată (45% dintre copii preferă dulciurile, în locul legumelor, fructelor și lactatelor, iar 43,6% dintre copii au deficiență de fier la un an de zile). Un factor important care duce la apariția bolilor cardiovasculare (cauza a 19% din totalul deceselor înregistrate în România) este nivelul colesterolului crescut, factor direct legat de obiceiurile alimentare și de stilul de viață. Alți factori de risc sunt obezitatea și diabetul zaharat. Îngrijorător este și faptul că obezitatea devine o problemă de sănătate publică în România, ea manifestându-se și la un număr din ce în ce mai mare de copii.

Campania va continua cu o serie de acțiuni în cadrul cărora persoane publice din România – Prof. Gheorghe Mencinicopschi și Carmen Brumă – cunoscuți adepți ai nutriției și ai stilului de viață sănătos, vor împărtăși părinților informații esențiale pentru sănătatea viitorului adult, privind grija asupra nutriției timpurii, de la conceperea copilului până la vârsta de doi ani.

Puteți urmări dezvoltarea campaniei la adresa: www.primele1000zile.ro

Share This Post