Nu intoarce privirea!

REVISTA PRESEI, ESEU

Un consumator de droguri a fost găsit mort, duminică. Supraveghetorii l-au descoperit pe A. M., de 15 ani, din sectorul 6, fără suflare într-una dintre încăperile caminului Liceului “Petre Poni”. […] La faţa locului s-au deplasat poliţişti din Serviciile Intervenţii şi Criminalistic, precum şi medicul legist, care, cu ocazia examinării medico-legale, a constatat prezenţa unor întepături pe mână stângă. Cadavrul a fost transportat la I.M.L., pentru autopsie….” Aşa suna un articol dintr-un cotidian central. Şi ce dacă ! Ştirea nu interesează pe nimeni.

Suntem prea grabiţi, prea ocupaţi să vedem că de nouăsprezece ani, sub ochii noştri creşte o generaţie dependentă, de care prea puţini se interesează.

Sunt copii care consumă droguri la vârsta la care ar trebui să înveţe abecedarul.  Adolescenţi care-şi schimbă geaca pe o doză. Părinţi disperaţi şi o întreagă generaţie expusă  indiferenţei publice. O realitate despre care se vorbeşte prea puţin: drogurile.

O adolescentă de 17 de ani, D.T., internată într-o Clinică de Psihiatrie, consumatoare veche de heroină, povesteşte sec:

„Era mai greu să îmi procur banii, pentru că droguri se găsesc la orice colţ de stradă dacă ştii să te uiţi după cei care le vând. (…)Am furat, am luat din casă, am vândut ţoalele de pe mine, aurul […]. Dacă la început dozele pe care le luam erau mici, cu timpul am ajuns să-mi injectez, o singura dată, peste un gram de heroină.[…]. De cinci ori mi-am facut supradoză, de nervi, de supărare, nu ştiu, am văzut moartea cu ochii „.

Tânăra a încercat să renunţe la stupefiante, însă…

” M-am internat în spital, dar şi acolo ajung drogurile. Vin prietenii, aduc pachet, le bagă în pâine, în ceva în care să nu se gândească doctorii să caute. Am vazut eu cum a venit prietenul la una dintre fete, s-au sărutat şi aşa i-a dat bila. Am urmărit-o şi am surprins-o cu seringa în mâna şi i-am cerut… şi mi-a dat […]. Îmi plăcea să îmi fac direct în gât pentru că ajungea mai repede în creier şi senzatia era mai rapidă, mai plăcută „.

Acum zâmbeşte cinic şi spune:  „ Mergeţi pe străzi şi dacă nu sunteţi orbi vedeţi grupuri de câte 5 -6 tineri, slabi, neîngrijiţi şi murdari, care se adună tăcuţi, unul lângă altul şi îşi injectează drogul  chiar în faţa blocurilor. Poliţia nu are ce să le facă. Îi mai prind cei de la Antidrog îi interogheazã, să spună cine le dă droguri, dar ei nu spun, de frică“

Majoritatea consumatorilor de stupefiante sunt tineri. Cu o ţigară, la poştă, eşti cool, eşti un zmeu pentru câteva ore si „ zbori ”,  „ esti la NASA”, esti in „ trend ”. Marijuana în cartier e ceva banal şi dacă toată lumea „trage”, tu nu vrei să fi mai „ prost ”. Odată cu marijuana apar problemele, vrei mai mult. De unde bani? Se găseşte, o brăţară aruncată intr-un sertar, ai tăi oricum sunt prea obosiţi, prea ocupati să sesizeze dispariţia. Încep să se prindă că dispar lucruri. Şi uite cum din băiatul, olimpic ai ajuns „drogatul”.

Mulţi dintre consumatori provin din familii normale dar şi-au părăsit viaţa „plictisitoare” de elev sau student. Nu pot fi controlaţi şi, de la an la an, numărul lor creşte.

Prozelitismul este foarte periculos. Se consideră că un drogat atrage la consum, în medie, 5-7 persoane lunar. Se crede că orice consumator dovedeşte o dorinţă patologică de a-şi face adepţi, personalitatea lui nefiind înţeleasă de ceilalţi.

” Eu nu mă înteleg bine decât cu drogaţii şi nu-i suport pe cei ce nu sunt astfel. Nu avem nimic să ne spunem ” –  suna o mărturisire a unui tânăr de 19 ani. Autorităţile nu conştientizează pericolul.

Vă simţiţi în siguranţă în cartier după lăsarea întunericului? Dacă nu, foarte probabil, şi din cauza acestui fenomen.

Consumatorii recurg deseori la acte de violenţă sau la prostituţie pentru a-şi finanţa viciul, în timp ce bande rivale se luptă şi ucid pentru a păstra controlul asupra distribuţiei drogurilor.

„ La mii de kilometri depărtare, în Afganistan, un ţăran cultivă mac. A fost un an bun, iar producţia a crescut cu 25 %. Macul opiaceu aduce mari profituri, iar familia ţăranului luptă ca să supravieţuiască. Dar aceşti frumoşi maci vor fi transformaţi în heroină, iar heroina distruge vieţi.”

ŞI CE DACǍ ?  ŞTIREA NU INTERESEAZĂ PE NIMENI …

NU INTOARCE PRIVIREA!

Share This Post