Istoria Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș”

spitalulbabesSpitalul a fost înființat în anul 1956. El răspundea, atunci, nevoii de a asigura spațiul spitalicesc necesar pentru izolarea cazurilor de hepatită acută virală, odată cu creșterea morbidității prin această infecție în Municipiul București.

Inițial, spitalul a început să funcționeze cu sprijinul unor cadre didactice cu o mare experiență în bolile infecțioase, care au fost transferate de la Spitalul de boli infecțioase Colentina.

Din anul universitar 1976 – 1977, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București a înființat Clinica de Boli Infecțioase și Tropicale, localizată în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș”.

Conferențiarul Dr. Ludovic PĂUN și asistenții Ariadna BALTIEV, Ileana REBEDEA și Emil TOMA de la Clinica de Boli Infecțioase Colentina au primit responsabilitatea organizării învățământului de boli infecțioase (pentru 3 – 4 serii de studenți pe an) și de boli tropicale (obligatoriu pentru studentii străini, opțional pentru studenții români), a cursurilor de secundariat (rezidențiat) în bolile infecțioase și de perfecționare în bolile tropicale.

Spitalul a fost construit în sistem pavilionar. Este proiectat și dotat astfel încât să se asigure, pe cât posibil, independența funcțională necesară, în funcție de afecțiunile bolnavilor internați.

De-a lungul timpului, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș” s-a dezvoltat și modernizat. Au apărut pavilione și secții noi care să ofere condiții de izolare și tratament bolnavilor și suspecților de boli tropicale (variolă, holeră, etc.) și celor cu infecție HIV/SIDA.

Aria principală de afluență a bolnavilor este dată de trei sectoare din Municipiul București (3, 4, 5) și șase județe (Brăila, Călărași, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Teleorman, Sectorul Agricol Ilfov) pentru bolile infecțioase, inclusiv infecția cu HIV/SIDA. Pentru bolile tropicale, spitalul primește bolnavi din orice zonă geografică a României.

Două secții, Casa Andreia și Casa Doru, sunt destinate exclusiv supravegherii și asistenței bolnavilor infectați HIV și celor la care s-a constituit SIDA. Ele sunt separate pentru adulți și copii. Există, însă, legături funcționale care asigură, în totalitate, circuite distincte față de restul spitalului, inclusiv școală și spații de joacă. Rolul acestei separări funcționale este acela de a proteja pacienții (adulții și copiii infectați HIV) de posibilitatea contactării unor infecții cu agenți etiologici oportuniști, în primul rând cu Mycobacterium tuberculosis.

Secțiile aflate în pavilionele B2, B3, B4 sunt destinate copiilor și adulților cu patologie infecțioasă diversă. Aceștia sunt diferențiați pe grupe de vârstă: cei mici, în pavilionul B2, pacienții până la 16 ani, în pavilionul B3, iar adulții, în pavilionul B4. În pavilionul A se află Secția de boli infecțioase și tropicale adulți, în cadrul căreia funcționează și 9 paturi de terapie intensivă pentru pacienții cu patologie infecțioasă.

În spital există și o secție de dermatovenerologie în pavilionul B1 și două secții destinate bolnavilor adulți infectați cu Mycobacterium tuberculosis și cu alte afecțiuni pleuropulmonare (secțiile I și II pneumoftiziologie). Ambele secții beneficiază de aparatură proprie pentru explorarea funcției respiratorii.

spitalulbabes1Medicii Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș”, împreună cu cadrele didactice, s-au implicat permanent în rezolvarea provocărilor epidemice apărute în decursul timpului: hepatitele virale, supravegherea rujeolei, în perioada introducerii vaccinării antirujeolice, epidemiile de holeră (1977, 1982, etc.), epidemia determinată de Neisseria meningitidis (1986 – 1988), epidemia de encefalită West-Nile (1996), epidemia de meningită determinată de virusul ECHO30 (1999), epidemia de gripă cu virus A H1N1 (2009 – 2010), infecția cu virusul imunodeficienței umane HIV/SIDA (de la diagnosticarea primului caz de SIDA la adulți în 1985 și a primelor cazuri la copii, iunie 1989 și până în prezent).

Corpul didactic din clinică s-a preocupat și de asigurarea standardelor tehnice pentru diagnostic, de asistența medicală a bolnavilor internați și și-au adus aportul la limitarea evoluțiilor epidemice a bolilor infecțioase.

Tehnicile moderne de imunologie, imuenzimologie, biologie moleculară, de perfecționare și automatizare a diagnosticului microbiologic, histochimic, etc. au fost și ele introduse gradual în spital.

Specialiștii din clinică și laboratoare, ajutați debaza materială, asigurăși activitatea de cercetare din spital. Consiliul Științific al Spitalului compus din: Ludovic Paun, Emanoil Ceaușu, Simona Erscoiu, Petre Calistru, Dan Duiculescu, Olimpia Nicolaescu, Octavian Verescu, Cristea Cristiana – Secretar – a asigurat coordonarea activității de cercetare și relațiile cu instituții de specialitate din țară și străinătate. Relația de colaborare științifică a Clinicii de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș” s-a consolidat de-a lungul timpului cu Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș”, iar colaborarea pe plan științific s-a realizat și extins cu toate clinicile de boli infecțioase din țară. Aceste colaborări au vizat, printre altele, organizarea de Congrese și Conferințe Naționale de boli infecțioase și tropicale și editarea Revistei de Boli Infecțioase. Această revistă reprezintă o inițiativă a corpului didactic din Clinica de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș”.

Clinica întreține relații de colaborare cu Instititul Cantacuzino și Institutul de Virusologie “Ștefan S. Nicolau” în vederea confirmării diagnosticului și pentru supravegherea bolilor infecțioase.

Începând din anul 1980, Clinica de Boli Infectioase și Tropicale Dr. Victor Babeș” a fost admisă în Consiliul European al Școlilor și Institutelor de Medicină Tropicală și Igienă. S-au stabilit relații de colaborare cu Japanese Foundation for AIDS Prevention, Tokio, Japan, susținute tehnic de National Institute of Infectious Diseases – Laboratory of Pathology AIDS Research Center, San-Diego, USA.

Preocuparea pentru pacienți și creșterea calității serviciilor medicale oferite acestora s-a manifestat și prin implementarea și mentinerea, în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș”, încă din anul 2006, a Sistemului de Management al Calității (ISO 9001:2000, ulterior ISO 9001:2008).

 

Surse de documentare:

http://www.spitalulbabes.ro

http://city.eva.ro/adresa-in-bucuresti/spitalul-clinic-de-boli-infectioase-si-tropicale-prof-dr-victor-babes/?id=4691

http://doctorionline.ro/spitale/spitalul-clinic-de-boli-infectioase-si-tropicale-dr-victor-babes/

 

Share This Post