Istoria Spitalului Clinic „Prof. Dr. Panait Sîrbu” din București

panaitsarbuSpitalul Clinic „Prof. Dr. Panait Sîrbu” din București funcționează într-o clădire construită cu aproape un secol în urmă. Tocmai de aceea, el a trecut și trece printr-un proces de renovare și echipare cu aparatură de ultimă generație, care a cuprins secția de neonatologie, sala de travaliu, sala de nașteri, blocul operator, serviciul de internări.

Dintr-un total de 327 de cadre, în spital lucrează 37 de medici și 147 personal sanitar – asistente medicale, moașe, infirmiere etc.

Spitalul Clinic „Prof. Dr. Panait Sîrbu” din București are acum 230 de paturi.

Spitalul Clinic „Prof. Dr. Panait Sîrbu” din București funcționează într-o clădire construită cu aproape un secol în urmă. Tocmai de aceea, el a trecut și trece printr-un proces de renovare și echipare cu aparatură de ultimă generație, care a cuprins secția de neonatologie, sala de travaliu, sala de nașteri, blocul operator, serviciul de internări.

Dintr-un total de 327 de cadre, în spital lucrează 37 de medici și 147 personal sanitar – asistente medicale, moașe, infirmiere etc.

Spitalul Clinic „Prof. Dr. Panait Sîrbu” din București are acum 230 de paturi.

Această secție ATI este și cea premiată de juriu în cadrul Galei premiilor de excelență pentru asistenți medicali generaliști, moașe și asistenți medicali 2014, organizată de filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.

panaitsarbu1Dar istoria clădirii care adăpostește Spitalul Clinic „Prof. Dr. Panait Sîrbu” din București numără aproape 100 de ani.

Ea a fost construită între anii 1921 – 1925, având destinație de școală de ucenici. Din anul 1928, aici funcționează școala de ucenici C.F.R. cu dormitoare la etajul 2, clase de curs la etajul 1 și sală de sport (amfiteatru), la parter.

Din anul 1949 până în anul 1951, școala de ucenici și-a schimbat profilul, devenind școală de moașe.

Acesta devine Spitalul de Stat Nr. 15- maternitate, în ianuarie 1951. Din luna iulie a aceluiași an a dobândit denumirea de “Spitalul Unificat de Obstetrică-Ginecologie Giulești. Ulterior, în martie 1955, spitalul capătă denumirea de “Spitalul de Femei Giulești”.

În data de 1 decembrie 1957, ajunge în spital, ca medic primar obstetrica-ginecologie, doctorul Panait Sirbu, care, între anii 1969 și 1983, a fost și directorul spitalului.

Din anul 1990, spitalul primește actuala denumire: “Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Prof. Dr. Panait Sirbu”.

Tot în februarie 1990 este înființat și Centrul de Planificare Familială și Contracepție, reprezentând primul cabinet de acest fel din țară.

De-a lungul timpului, în Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu” și-au desfășurat activitatea personalități marcante ale vieții medicale precum: Prof. Dr. Panait Sirbu, vicepreședinte FIGO (Federația Internaționala de Obstetrică și Ginecologie), care a adus o contribuție deosebită în redactarea și promovarea unor tehnici chirurgicale inovatoare în domeniul obstetricii și ginecologiei, a fost fondatorul unei școli ce a căpătat tradiție în obstetrică-ginecologie și a demonstrat preocupări și realizări deosebite în diagnosticul și tratarea infertilității cuplului, Prof. Dr. Vasile Achim, Acad. Prof. Dr. Bogdan Marinescu, fondatorul Departamentului de Reproducere Umană Asistată (în anul 2006 înregistrându-se un record în Guiness Book – cea mai vârstnică mamă din lume – Adriana Iliescu, 66 ani și 320 zile), a pus bazele primului centru de Fertilizare in Vitro din București, cu rezultate comparabile cu clinicile din Europa, Dr. Cringu Mircea, care s-a evidențiat în domenii precum colposcopia și echografia și Dr. Anca Ciolței, autoarea primului Tratat de Combaterea Sterilității.

 

Principalele secții și compartimente ale spitalului sunt:

Obstetrică-Ginecologie I ce realizează: intervenții chirurgicale; asistență la naștere; îngrijiri postpartum si postoperator; ecografie tridimensională; determinări genetice din sânge și lichidul amniotic.

Obstetrică-Ginecologie II care asigură: histerosalpingografii; perfuzii utero-tubare; intervenții chirurgicale; colposcopie; dozări hormonale; ecografie vaginală; froțiu Papanicolau; histerosalpingografie; histeroscopie; insuflații utero-tubare; perfuzii utero-tubare; intervenții chirurgicale histeroscopice; intervenții chirurgicale pe cale clasică sau laparoscopică; spermograma; spermocitograma; stimulări ovariene cu monitorizare ecografică sau hormonală; test postcoital; tratamente locale cervicale medicamentoase sau electrice; investigarea cuplurilor sterile.

Obstetrică-Ginecologie III ce beneficiază de o sală de operații complet utilată și 40 de paturi.

Radiologie si Imagistică medicală care realizează: radiografii; radioscopii; mamografii.

Anestezie – Terapie Intensivă

Neonatologie (nou-născuți)

Departamentul de reproducere umană asistată (Maternitatea Giulești) oferă o serie de servicii medicale specializate pentru cuplurile care se confruntă cu probleme de fertilitate: inseminare artificială în cadrul cuplului; inseminare artificială de la donator, din banca de sperma; fertilizare in vitro (FIV) injectare intracitoplasmică a spermatozoizilor (ICSI); transfer intrafalopian al gameților (GIFT).

De asemenea, Spitalul Clinic Prof Dr. Panait Sârbu (Giulești) dispune și de un program de donare de ovocite, spermă și embrioni, bancă de embrioni, autoconservare, donatori anonimi, dar și bancă de spermă: autoconservare, donatori anonimi.

În cadrul clinicii, rata medie de sarcini raportate la numărul de embriotransferuri este, în medie, de 35% și peste 45% la pacientele sub 30 de ani. Întregul personal al clinicii a efectuat numeroase stagii de specializare în reproducere asistată în centre de prestigiu din SUA, Belgia, Israel, Franța, Anglia. Aici lucrează medici specialiști foarte bine pregătiți.

Centrul național de planificare familială și contracepție ce asigură: distribuire de produse contraceptive; testări HIV și RBW; testări pentru sarcină; consultații obstetrică-ginecologie, contracepție și planificare familială.

Compartiment de Uroginecologie – Spitalul  de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” va deveni, în timp, un Centru-Pilot pentru tratamentul ultraspecializat al problemelor de tipul tipul incontinenței urinare de efort și incontinenței fecale, anicturiei, a prolapsului organelor pelvine și dispareuniei.

Activitatea acestuia se desfășoară pe două direcții:
1. diagnostic supraspecializat bazat atât pe elemente clinice cât și pe mijloace paraclinice: explorări urodinamice, ecografie intravaginală și transperineală; 2. tratament chirurgical modern (unele aspecte în premieră europeană) ce se bazează pe introducerea de material alloplastic (plasă de polipropilenă) în spații anatomice cheie, dificil de abordat prin chirurgia convențională și care necesită instrumente speciale. Metoda s-a dovedit a fi mult superioara chirurgiei clasice (recidive de numai 5-10% fata de 50-70% in chirurgia clasica).

Resursele materiale necesare pentru dotarea cu materiale sanitare si aparatura medicala nu au depasit 20.000 EURO.

Întreaga activitate din domeniu se bazează pe experienta practica a 2 medici specialisti ce au participat la stagii de pregătire în Germania si au deja peste 50 de cazuri operate cu rezultate bune. Exista o colaborare stransa între Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” și MZ Kreis Aachen (Spitalul Regional din Aachen), Germania, prin Domnul Dr. Andrei Mueller-Funogea, Șeful Secției de Obstetrică-Ginecologie, dumnealui efectuand în câteva rânduri operații demonstrative în spitalul bucureștean alaturi de Prof Dr. Klaus Goeschen – unul din pionierii chirugiei adresate tulburărilor de statică pelvină, inventatorul unui procedeu revoluționar.

Prin colaborarea cu Spitalul din Germania s-a înființat un Centru de Telemedicină ce oferă consultații live și asistență video la operații.

Abordarea acestei problematici, în cooperare strânsă cu echipa germană, reprezintă o premieră națională. În prezent, în Europa nu există multe asemenea centre (de ex. în Germania există doar trei – la Aachen, la Hanovra și la Heidelberg).

Înființarea unui compartiment de Uroginecologie în cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” aduce beneficii majore pentru un procent semnificativ din populația feminină. Ea permite și răspândirea metodei, prin organizarea unor cursuri de pregatire pentru chirurgi specialiști interesați de aceasta problematică din alte centre!

Maternitatea Giulesti este și primul spital din România unde s-a inițiat programul de screening al cancerului de col. De asemenea, cabinetul de colposcopie este printre primele cabinete de acest gen din țară.

panaitsarbu2În Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” se desfășoară și cursuri de kinetoterapie prenatală și postnatală coordonate de Profesor Specialist Kinetoterapeut Cerasela Radu.

Tot aici, în cadrul unui proiect numit ȘCOALA MAMEI, se desfășoară “Cursuri interactive pentru părinți”, coordinate de As. Dana Stan, Prof. Kinetoterapeut Cerasela Radu, Psiholog Genoveva Teleki.

După mai bine de un an de căutări, de completări, de întrebări și răspunsuri, de revizuiri și încercări a luat naștere acest curs care însoțește viitoarele mămici de-a lungul celor 9 luni de sarcină și care își propune să vină în ajutorul celor care așteaptă venirea pe lume a unei noi vieți.

De la preconcepție la naștere, femeia se confruntă cu trăiri și emoții noi, care îi pot influența activitatea zilnică în mod pozitiv sau negativ.

Știind în fiecare moment ce se petrece cu ea și ce înseamnă fiecare modificare a corpului ei, acest curs o va ajuta pe ea, dar și pe cei apropiați să depășească mai ușor momentele mai puțin plăcute pe care le rezervă sarcina.

Ca o concluzie, putem spune că, deși Spitalul Clinic „Prof. Dr. Panait Sîrbu” din București funcționează într-o clădire construită la început de secol XX, el s-a modernizat și beneficiază de o echipă care demonstrează zi de zi profesionalism, dedicație și care luptă pentru fiecare pacient.

 

Surse:

www.panaitsarbu.ro

www.assmb.ro

 

 

 

Share This Post