Interviu cu doamna Dr. Carmen Orban, Manager al Institutului Clinic Fundeni

manager_fundeniDin discuția cu doamna Dr. Carmen Orban, Managerul Institutului Clinic Fundeni am aflat că aici s-au format mai multe generații de medici și asistente medicale.

Este locul unde se pregătesc, în fiecare an, mii de studenți, sute de rezidenți și sute de asistente medicale.

De asemenea, la Institutul Clinic Fundeni medicii beneficiază de foarte multe cursuri de supraspecializare.

De când conduceți Institutul Clinic Fundeni, care au fost principalele direcții manageriale?

Misiunea instituției noastre este aceea de a oferiîngrijiri de sănătate personalizate pentru patologia pacienților și de a promova dezvoltarea cercetării științifice. Avem o bogată experiență în acest domeniu și un personal medical de înaltă ținută.

Ce ne-am propus, de fapt, ca prim obiectiv și ce urmărim prin întreaga noastră activitate este să oferim tot ce este necesar medicilor noștri, pentru ca, la rândul lor, ei să poată realiza o medicină de înaltă performanță și să putem asigura servicii medicale adecvate și corecte.

Apoi, ne propunem să putem răspunde tuturor solicitărilor și să avem continuitate în activitatea de îngrijiri.

Un alt deziderat important este să atingem eficiența terapeutică folosind minimum de resurse necesare, conform protocoalelor terapeutice în vigoare, asigurând, în același timp, rezultate benefice în evoluția pacienților, în cel mai scurt interval de timp posibil.

Nu în ultimul rând, un obiectiv important este acela de a încuraja pacientul și aparținătorii să fie parte integrantă din echipa multidisciplinară de diagnostic și terapie.

Pe lângă activitatea medicală pentru care este atât de bine-cunoscut, Institutul Clinic Fundeni desfășoară o intensă activitate de cercetare. Ce proiecte aveți în derulare?

În acest moment, avem în derulare mai multe proiecte care însumează 48.643.695 lei din fonduri europene și 7.618.099 lei obținuți prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCD).

Dintre cele finanțate din fonduri europene, am putea vorbi despre un proiect în valoare de 2.007.844 lei, coordonat de doamna Prof. dr. Ioana Lupescu, care oferă un program de consiliere pentru elevii și studenții la medicină. Este un proiect care-și propune, printre altele, și să îmbunătățească oportunitățile de efectuare a stagiilor de practică în radiologie și imagistică medicală pentru 180 de studenți ai Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București.

Vă pot menționa, apoi, alte câteva proiecte aflate în derulare. De exemplu, avem proiectul ”Profil de carieră: Cercetător roman”, coordonat, din partea Institutului Clinic Fundeni de Dr. Adrian Preda. Proiectul urmărește, printre altele, să dezvolte o bază virtuală de cercetare interdisciplinară cu interes major în patologia urogenitală, ca premisă a dezvoltării unui parteneriat viabil între centre de cercetare, instituții de învățământ superior și mediul de afaceri.  Alte două proiecte finanțate din fonduri europene și care sunt acum în derulare sunt ”Parteneriat pentru o carieră de succes în specialitățile medicale implicate în patologia renală,” coordonat de Dr. Cătălin Baston, și ”Stratificarea pacienților cu carcinom hepatocelular prin identificarea unor marker neinvazivi”, condus de domnul Prof. Dr Irinel Popescu .

Dintre proiectele finanțate de UEFISCD, vă pot aminti mai multe proiecte semnificative pentru activitatea de cercetare din cadrul Institutului Clinic Fundeni: “Proteomica și metabolomica în diagnosticul și scorificarea calcificărilor vasculare din boala renală cronică” și “Investigarea unor markeri virali și de gazdă corelați cu lipsa de răspuns la tratamentul anti-viral în hepatita cronică cu virus C”, ambele conduse de Prof. dr. Mihai Voiculescu, “ Rolul S100A4 și MAP4K4 în progresia adenocarcinomului pancreatic ductal “, coordonat de domnul Prof. dr. Irinel Popescu, “ Set de biomarkeri pentru predicția individualizată a evoluției în cancerul de prostată cu risc înalt, bazat pe abordare proteomică și genomică”, aflat în coordonarea domnului Conf. Dr. Mihai Harza, ‘’Metode inovative de reducere a stresului oxidativ la nivel molecular și celular cu aplicații în medicina regenerativă’’, condus de Prof. Dr. Liliana Pâslaru, ‘’Rolul microARN în reglarea răspunsului imun la pacienții cu splenectomie totală sau parțială”, aflat în coordonarea domnului Conf. dr. Cătălin Vasilescu, “Factori moleculari de prognostic în hepatocarcinom, după tratamentul curative – semnificația genelor specifice celulelor stem/progenitoare hepatice”, condus de Conf. Dr. Liana Gheorghe și “Virtual Pailation SYSTEM for advanced training, medical diagnostic and treatment’’, coordonat de Dr. Victor Tomulescu.

Am remarcat faptul că aveți și un proiect de cercetare europeană – Centru de Excelență în Medicina Transnațională. Ce obiective urmăriți prin acest proiect? Și de ce finanțare beneficiați?

Proiectul “Centrul de excelență în medicina transnațională” are o valoare totală de 43.652.966 lei.

Este o inițiativă care reprezintă un vis de foarte mulți ani al domnului Prof. Dr. Irinel Popescu, care este și care acum devine realitate. Dumnealui este, în același timp și coordonatorul proiectului

Investiția constă în realizarea unui nou Centru de Cercetare cu o suprafață desfășurată de aprox. 3.551 mp. Acesta va fi dotat cu echipamentele și aparatura necesare pentru a asigura condițiile descoperirii și dezvoltării componentelor de medicină translațională.

Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR),prin Programul Operațional Sectorial “Creșterea Competitivității Economice”.

În ce constă activitatea de învățământ desfășurată la Institutul Clinic Fundeni?

Institutul Clinic Fundeni este o instituție medicală de renume și, totodată, o școală medicală de elită.

Este locul unde s-au format mai multe generații de medici și asistente medicale. Noi pregătim, în fiecare an, mii de studenți, sute de rezidenți și sute de asistente medicale. De asemenea, la noi medicii beneficiază de foarte multe cursuri de supraspecializare.

Presupun ca ați lucrat cu mulți asistenți medicali de-a lungul timpului. Care este cea mai deosebită amintire pe care o păstrați despre colaborarea cu asistenții medicali?

În toate colectivele în care am lucrat, am avut o colaborare extrem de strânsă cu asistenții medicali. Pot să vă spun că am făcut împreună front comun, pentru a ne trata cât mai bine pacienții.

Marea mea bucurie este, însă, faptul că împreună am reușit să ne dezvoltăm și să creștem profesional. Ar fi de menționat, aici, că majoritatea asistenților cu care am colaborat sunt acum absolvenți de facultate. Atât asistenții medicali cu care am lucrat, cât și eu, am dat tot ce este mai bun, profesional vorbind, și am reușit să ne punem amprenta în viața multor pacienți.

Care este deviza sub care v-ați construit viața profesională?

Să fiu bună. Să fac bine și să îmi tratez fiecare pacient ca și cum ar fi un membru al familiei mele.

Să lupt pentru dezvoltarea sistemului nostru sanitar. Sunt puțini care luptă, în adevăratul sens al cuvântului. Aceasta a fost și este deviza mea.

Cum apreciaţi colaborarea cu Colegiul Medicilor și cu OAMGMAMR? Cum credeți că vă pot ajuta aceste organizații profesionale, inclusiv pentru a oferi servicii de cea mai bună calitate pacienților?

Este o colaborare foarte bună care se vede pe mai multe planuri. Avem reprezentanți ai Colegiului Medicilor în Consiliul de Administrație al Institutului. Organismele profesionale ne ajută în menținerea nivelului de pregătire și în actualizarea cunoștințelor, prin formarea continuă a personalului. Apoi, sunt alături de noi și în alte activități. De exemplu, doamna Președinte Carmen Mazilu de la Ordinul București a participat la Zilele Institutului Clinic Fundeni, alături de reprezentantul Federației Sanitas. Așadar, într-un fel sau altul, simțim sprijinul permanent al acestor organisme profesionale.

Ne puteți împărtăși un vis profesional?

Îmi doresc să reușim împreună să limităm migrația personalului medical. Dacă nu înțelegem cu toții că acest lucru trebuie să devină o prioritate națională, în câțiva ani, nu foarte mulți ani, sistemul sanitar românesc va fi în colaps.

 

A consemnat Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în Comunicare și Relații Publice, PhD.

Foto: http://www.comunicatemedicale.ro

Share This Post