Carti medicale

Anomalii cromozomiale umane
Autori: Daniela Neagoș, Laurențiu Bohîlțea, Ruxandra Crețu, Editura: ALL

anomaliiGenetica este o știință în continuă ascensiune, iar dezvoltarea tehnologiei, ca și evoluția metodelor experimentale, de testare și diagnostic, ne permit să răspundem din ce în ce mai multor întrebări legate de viața noastră.

Lucrarea se adresează biologilor, biochimiștilor, medicilor, specialiștilor în genetică, dar și studenților, pentru a-i ajuta să devină posesorii unui amplu spectru de cunoștințe fundamentale, actualizate, în domeniul geneticii.

Multitudinea descoperirilor genetice din ultimele decenii ne-a ajutat să înțelegem atât complexitatea speciei umane – de ce arătăm diferit și ne comportăm diferit – dar și mecanismul prin care apar bolile ereditare.

Din punct de vedere practic, lucrarea arată, printre altele, că tratarea acestor boli ereditare prin tehnici de laborator este perfect realizabilă dacă practicienii sunt pregătiți pentru a diagnostica anomaliile cromozomiale.

 

 

Dieta cu încărcătura glicemică scăzută
Autor: Patrick Holford, Editura: ALL

dietaConceptul de “încărcătură glicemică” este relativ nou în nutriție. Încărcătura glicemică masoară efectul alimentelor ingerate (mâncate), atât prin calitatea, cât și prin cantitatea lor, asupra nivelului glicemiei din sânge, care are un rol cheie pentru scăderea în greutate și reducerea riscului apariției unor anumite boli.

Ingerarea de alimente cu încărcătură glicemică mare (cele bogate în zaharuri simple – produsele de patiserie, dulciurile și fructele dulci) înseamnî creșterea metabolismului de energie disponibilă imediat și, deci, mai multe șanse de a apărea poftele.

Autorul ne asigură că urmând dieta recomandată în carte, care este fundamentată științific, ne vom învinge poftele și ne va scădea apetitul, în timp ce vom continua să ne bucurăm de mese savuroase și de o mare varietate. Prima parte a cărtii descrie dieta Holford și cele cinci principii ale sale, în timp ce în părțile de final sunt abordate întrebările frecvente legate de diete și ni se recomandă alimente și meniuri “bune.”

 

 

 

Ginecologie
Autor: Petrache Vârtej, Editura: ALL

ginecologieÎn ultimele decenii, ginecologia a evoluat semnificativ, de la a fi disciplina medicală care se axează pe depistarea și tratarea bolilor genitale feminine spre a fi acea disciplină care se ocupă în mod holistic de întregul aparat reproducător feminin și funcțiile lui, punând accent, în acest context, și asupra profilaxiei acestei categorii de boli sau disfuncții.

Adresându-se studenților și medicilor rezidenți, specialiștilor în obstetrică-ginecologie și medicilor de familie, lucrarea reputatului medic și om de știință propune și încurajează adoptarea în practica clinică a unor metode exploratorii noi și a unei cunoașteri aprofundate a metodelor auxiliare de diagnostic și a simptomatologiei complexe a bolilor genitale.

 

 

 

 

Share This Post