Ziua Internațională a Copilului

ziuacopil1Ziua Internațională a Copilului

Copiii sunt nevinovați, copiii pot fi neastâmpărați, copiii aduc un zâmbet pe fața oricui. Unul dintre cele mai prețioase daruri de pe pământ, copiii sunt o bucurie fiecare dintre noi. Astfel, Ziua Copilului este o celebrare a dezvoltării lor armonioase și sănătoase.

În timp ce fiecare națiune poate avea propria zi dedicată copiilor, Ziua Internațională a Copilului se sărbătorește, în fiecare an, pe 1 iunie, iar Ziua Universală a copiilor se celebrează pe 20 noiembrie, în întreaga lume.

Sunt zile în care mai multe activități interactive sunt organizate pentru copii: concursuri de muzică, dans, pictură, spectacole și jocuri, toate pentru a celebra sărbătoarea copilăriei.

Ziua de 1 iunie a început să fie celebrată din anul 1925 când a fost propusă prima dată la Geneva, în cadrul Conferinței Mondiale pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor.

Prin Rezoluția 836 (IX) din 14 decembrie 1954, Adunarea Generală ONU a recomandat tuturor țărilor să instituie Ziua Universală a Copilului, o zi de fraternitate la nivel mondial și de înțelegere între copii. Se recomanda, de asemenea, ca aceasta să fie o zi de activitate dedicată promovării idealurilor și obiectivele Cartei și bunăstării copiilor din lume. Adunarea a sugerat guvernelor ca acea zi să fie celebrată la data și în modul în care fiecare consideră că este potrivit să o facă. Data de 20 noiembrie marchează și ziua în care Adunarea a adoptat Declarația Drepturilor Copilului, în 1959, și Convenția cu privire la drepturile copilului, în 1989.

Prin acestea, lumea a făcut o promisiune copiilor: că le va proteja și promova dreptul de a supraviețui și a prospera, de a învăța și de a creaște, de a le lăsa asculta vocile și de a le premite să-și atingă potențialul maxim.

În ciuda progreselor globale, există încă mulți copii care nu se pot bucura de aceste drepturi.

Provocări vechi și probleme globale noi au privat mulți copii de drepturile lor și de beneficiile dezvoltării.

De aceea, dincolo de aspectul festiv, Ziua Copilului este și un îndemn de a face față acestor cerințe și situații problematice și mai ales de a ajunge la acei copii care sunt cel mai greu de ”atins”, la cei a căror suferință este puțin văzută, vulnerabili la multe riscuri, în general, săraci și excluși din punct de vedere social, cu acces redus la servicii de educație, de sănătate și de protecție socială.

 

Surse de documentare

http://www.un.org/en/events/childrenday/

http://www.unicef.ro/ce-facem/initiative/prima-prioritate-niciun-copil-invizibil/cine-sunt-copiii-invizibili/

Share This Post