8 martie – o adâncă reverență femeilor, asistente medicale și moașe

martie88 martie – o adâncă reverență femeilor, asistente medicale și moașe

Dacă ne uităm la datele statistice furnizate de organizații precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din Regiunea Europa[i] sau la cele oferite de registrul nurselor din SUA[ii], descoperim că profesia aceasta este copleșitor feminină.

Astfel, în Statele Unite ale Americii, dintr-un total de 3,916,967 asistenți (la nivelul anului 2015), 95% sunt femei. Comparativ, la nivelul regiunii europene a OMS, numărul asistentelor medicale și al moașelor atinge 7,3 milioane. Dintre acestea, 90 % sunt femei.

Aceasta face ca ziua internațională a femeii – 8 martie – să devină, în mod natural, cea în care gândurile și recunoștința noastră merg către asistente medicale și moașe, către cele care ne îngrijesc cu dedicație, dăruire și devotament, de cele mai multe ori, uitând de problemele sau grijile personale.

În plus, acesta este un tribut pe care vi-l aducem pentru tot ce însemnați și aduceți în viața noastră ca mame, fiice, colege, soții, bunici care ne oferă bucurie și sprijin în fiecare zi, sau care ne aduc alinare când suferim.

Vă mulțumim că sunteți alături de copiii, soții, bunicii și prietenii noștri, în cabinetele de medicină de familie, la capul patului de spital, în sala de nașteri sau oriunde este nevoie de priceperea și grija voastră.

Vă mulțumim și pentru momentele în care suntem noi înșine pacienți.

Deși uneori suferința ne-ar putea face incapabili fizic sau prea închiși în noi ca să exprimăm câtă mulțumire simțim pentru alinarea pe care ne-o aduceți, ne bucurăm că 8 martie ne oferă prilejul de a vă trimite toate aceste gânduri de prețuire și recunoștință.

Vă mulțumim pentru toate acestea, Doamnelor!

 

http://www.euro.who.int/en/health-topics/Health-systems/nursing-and-midwifery/data-and-statistics

http://www.beckershospitalreview.com/workforce-labor-management/gender-ratio-of-nurses-across-50-states.html

 

Share This Post