Factori de risc în cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic este una dintre cele mai devastatoare forme de cancer – în general. Tratamentele convenționale sunt lipsite de eficacitate, iar pronosticul este lipsit de speranță, de obicei. Aflat pe locurile 8-10 între cancere din punct de vedere al frecvenței, este pe locurile 4-5 în privința mortalității, în principal din cauza diagnosticării târzii (în stadii avansate în aproape 80% din cazuri), având tendința de a se dezvolta și extinde fără a da semne.

Situația mortalității cancerului pancreatic este la fel și în România. Astfel, în timp ce principalele tipuri de cancer ca număr de noi cazuri sunt cancerul pulmonar (8.890 de cazuri noi în 2013), colorectal (8.660), de sân (7.895), de prostată (5.890), alte neoplasme (5.291) și cancerul de col uterin (3.431), cancerul pancreatic aflându-se pe locul 9 (2.565 de cazuri noi), acesta a fost pe locul 5 la numărul de decese (cu 2.665).

 pancreas– regiunile verzi care apar la tomograful computerizat par a indica prezența cancerului în pancreas, dar și la ficat.

 

 

 

 

 

Având în vedere mortalitatea lui crescută din cauza diagnosticării târzii, orice putem face pentru a reduce riscul de incidență este de o importanță crucială. Ca urmare, factorii de risc ai cancerului pancreatic sunt din ce în ce mai studiați, iar unul dintre cele mai relevante studii din ultimii ani a fost publicat recent în revista medicală International Health News din SUA.

Autorii studiului au încercat să cuantifice contribuția diverșilor factori de risc la incidența bolii și astfel au ajuns la o listă cu cei mai importanți dintre aceștia. Lista cuprinde, deloc surprinzător, fumatul, diabetul, obezitatea, consumul de alcool, istoria familială sau pancreatita cronică. Doi dintre factori de pe lista scurtă sunt, totuși, relativ neașteptați – infecția cu H.pylori și o grupă sanguină diferită de O.

Astfel, persoanele care au grupa de sânge 0 au un risc mic de cancer pancreatic, în timp ce acelea care au grupa B au un risc mult mai mare, potrivit unui alt studiu. Se estimează că cei cu grupa A au un risc cu 32% mai mare de a face cancer pancreatic, față de cei cu grupa de sânge de tip 0, cei cu AB, au un risc cu 51% mai ridicat, iar cei cu grupa B, un risc cu 72% mai mare. Descoperirea asocierii dintre tipul de sânge și riscul de cancer pancreatic poate oferi o nouă înțelegere privind mecanismele implicate in boala, părându-se că legătura ar fi o genă de pe cromozomul 9, care dă grupa de sânge.

Întorcându-ne la factorii de risc ai cancerului pancreatic, o descoperire extrem de importantă și destul de recentă este cea că H. pylori, o infecție gastrică destul de comună, este asociată cu apariția unui număr semnificativ de cazuri de cancer pancreatic. De asemenea, se pare că mecanismul prin care H. pylori ar putea duce la cancer este inflamația, la fel ca în cazul altor factori de risc precum tutunul, alcoolul sau pancreatita.

Din fericire, factorii pe care îi putem controla – fumatul, consumul excesiv de alcool, diabetul, obezitatea și infecțiile – aduc două treimi din riscul total. Ca urmare, măsurile de prevenție pentru cancerul pancreatic vor cuprinde, de fapt, orice ne permite eliminarea sau reducerea acestor factori de risc controlabili.

De asemenea, o altă veste bună este posibila existență a unei terapii alternative, pe bază de salvestroli, a căror administrare în doze terapeutice pare a fi eficace în multe tipuri de cancer.

Salvestrolii sunt o combinație de extracte din fructe care, conform studiilor de screening pe celule canceroase, au o mare forță în distrugerea celulelor canceroase, fără a afecta celulele sănătoase (spre deosebire de chimioterapie). Mecanismul se bazează pe o enzimă prezentă doar în celulele canceroase care metabolizează polifenolii din fructe pentru a produce citotoxine care distrug celula canceroasă.

Deoarece este vorba despre o combinație de produse naturale, nu există teste clinice, ci doar înregistrări ale unor cazuri individuale în care salvestrolii au fost eficace în lupta împotriva cancerului, astfel încât mulți oameni de știință își pun speranțe în folosirea lor pe scară mai largă, ca terapie alternativă, dar și ca mijloc de profilaxie.

Prevenția rămâne cea mai sigură… terapie. Ea trebuie să înceapă cu conștientizarea și apoi gestionarea factorilor de risc care sunt în controlul nostru, de la fumat și consumul excesiv de alcool până la greutatea în exces sau sedentarismul care pot duce și la apariția diabetului.

Eliminarea factorilor de risc pentru această teribilă maladie care este cancerul pancreatic ar avea, după cum este ușor de observat, beneficii importante asupra întregii noastre stări de sănătate, dincolo de simpla scădere a riscului general de apariție a cancerului pancreatic.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

INTERNATIONAL HEALTH NEWS, William R. Ware, PhD – Editor, NUMBER 264 FEBRUARY 2016 25th YEAR

http://euro-health.ro/cancerul-in-romania-67-300-de-cazuri-noi-si-41-000-de-decese-pe-an-cancerele-pulmonar-colorectal-si-de-san-cele-mai-frecvente/

http://www.sfatulmedicului.ro/arhiva_medicala/cancer-pancreatic

http://www.sfatulmedicului.ro/Bolile-pancreasului/grupele-de-sange-ar-putea-indica-riscul-de-cancer-pancreatic-potrivit-un_2308

http://www.webmd.com/cancer/pancreatic-cancer/ss/slideshow-pancreatic-cancer-overview

 

Share This Post