Peste o decadă de progres spectaculos în tratarea cancerului de sân

cancersanUna dintre cele mai importante descoperiri în înțelegerea și tratarea cancerului de sân a fost facilitată de finalizarea, în 2003, a Proiectului Genomul Uman. El a confirmat ipoteza potrivit căreia cancerul de sân este un termen umbrelă care acoperă un spectru de boli, fiecare dintre ele necesitând tratament diferențiat.

De exemplu, un cancer care se dezvoltă încet, cu receptori hormonali și fără prezența limfatică, are nevoie de un tratament cu totul diferit față de un cancer care se răspândește rapid, nu răspunde la hormoni și s-a răspândit în ganglionii limfatici. Astfel, chiar dacă doi pacienți au primit diagnosticul de carcinom la sân, nu este vorba de aceeași boală, de fapt, iar cei doi pacienți vor răspunde cu totul diferit, dacă li se va administra același tratament.

Dintre progresele notabile ale ultimului deceniu este importantă de menționat și inovația chirurgicală adusă de cooperarea strânsă dintre chirurgii oncologi și cei plasticieni. Cu aproape 10 ani în urmă, multe tumori erau considerate drept inoperabile, deoarece chirurgii oncologi nu știau cum să închidă rana. Colaborarea dintre cele două categorii de chirurgi a rezolvat această problemă și a permis salvarea multor vieți.

Descoperiri importante în înțelegerea și tratarea cancerului de sân au fost prezentate și la Conferința Europeană a Cancerului de Sân derulată anul acesta, în martie, la Amsterdam, multe dintre acestea fiind posibile în urma adoptării unei abordări multi-disciplinare în tratarea cancerului de sân și îngrijirea pacienților.

Cea mai “revoluționară” descoperire anunțată la această Conferința a fost facută de o echipă de medici din Marea Britanie, pe baza rezultatelor studiilor efectuate la 23 de spitale din această țară.

cancersan4Dintre cei urmăriți în cadrul studiilor, 87% au răspuns excelent administrării unei combinații între două medicamente existente pe piață – Tyverb și Herceptin.

Acestea fuseseră administrate cu scopul de a reduce dimensiunea tumorilor înainte de operație, dar, spre surprinderea doctorilor, multe dintre acestea au dispărut în două săptămâni. Acest tratament a fost apoi testat pe 127 de participanți, pacienți cu forma HER2-pozitivă a cancerului de sân, una dintre cele mai agresive. Femeile au fost împărțite în trei grupe – prima grupă a primit cocktail-ul format din cele 2 medicamente, a doua a primit doar Herceptin, în timp ce a treia grupă nu a primit niciunul dintre cele două medicamente.

9 din 10 femei din prima grupă au avut rezultate foarte bune – 17% dintre ele au văzut tumorile reducându-se dramatic, iar 11% le-au văzut dispărând. Răspunsul imunitar al organismului a fost, de asemenea, stimulat. Aceasta poate însemna începutul unei revoluții în tratarea cancerului de sân în forma sa HER2-pozitivă. Medicii implicați în aceste cercetări au îndemnat totuși la prudență în interpretarea rezultatelor – testele clinice vor fi extinse pentru a se putea generaliza rezultatele, chiar și pentru pacienții cu forma HER2-pozitivă, în timp ce impactul asupra supraviețuirii pe termen lung a pacienților nu este încă cunoscut.

În cadrul aceleiași Conferințe de la Amsterdam a mai fost anunțată o descoperire care dă mari speranțe medicilor și pacienților. Studiul prezentat de cercetători de la Universitatea din Copenhaga a examinat impactul metforminului, medicament folosit în tratarea diabetului, asupra pacienților cu cancer la san.

cancersan1Studiul, primul care a examinat acest aspect, a inclus 5 644 de femei cu o vârstă medie de 56 de ani și care au avut mamografii în perioada 1993-2001, aratând că pacientele care faceau injecții cu insulină erau de două ori mai susceptibile de a avea o densitate crescută a sânului, spre deosebire de pacientele care luau metformin.

Studii precedente asociaseră deja diabetul cu un risc crescut de apariție a cancerului de sân, mecanismul bănuit fiind cel al insulinei care stimulează creșterea celulară, ducând la o densitate crescută a sânului, asociată unui risc mult crescut de apariție a cancerului. Este nevoie totuși de mai multe studii pentru a se confirma legătura cauzală dintre o densitate crescută a sânului și aparitia cancerului.

Ce urmează acum în tratarea cancerului de sân, ce alte abordări sunt avute în vedere de lumea medicală și autoritățile de sănătate publică?

Conform specialiștilor, o noua revoluție în tratarea acestei boli ar putea veni în urma implementării recomandării Parlamentului European către statele membre ale UE de a înființa “unități ale sânului.” Astfel, pacienții nu vor mai fi tratați de câte un oncolog, ci de o echipă multi-disciplinară constând din chirurgi, oncologi, radiologi și patologi, pentru ca boala să fie abordată holistic. Numai în acest fel, adunând expertiza și experiența întregii echipe în mai multe ramuri, li se pot oferi pacienților cele mai bune opțiuni de tratament.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

https://www.rt.com/news/335228-breast-cancer-therapy-breakthrough/

www.abc-lisbon.org

http://www.telegraph.co.uk/news/nhs/12187557/10p-pills-could-protect-against-breast-cancer-risks.html

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Sanatate/Medicii+britanici+sustin+ca+au+gasit+remediu+pentru+cancerul+mam

http://www.breastcancer-matters.eu/article/getting-better-every-day-surgeon-sees-incredible-progress

http://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/nou-tratament-anti-cancer-impotriva-cancerului-la-san-combinatia-a-doua-medicamente-stopeaza-boala-in-doar-11-zile.html

http://www.iamsterdam.com/en/business/meetings/why-amsterdam/convention-calendar/european-breast-cancer-conference

http://www.ecco-org.eu/Global/News/EBCC/EBCC10-PR/2016/03/Statement-on-EPHOS-B–trial

http://www.webmd.com/breast-cancer/ss/slideshow-breast-cancer-overview

 

Share This Post