Infecția cu H Pylori și ulcerul gastric

hpiloriTimp de decenii, părerea generală a fost că ulcerele gastrice sunt cauzate de stres, de mâncărurile prea condimentate, de fumat sau de alte obiceiuri nesănătoase legate de stilul de viață. Dar când cercetătorii au descoperit H pylori în 1982, ei au descoperit și că această bacterie poate duce la apariția ulcerului gastric.

H pylori este una dintre cele mai comune bacterii care trăiește în organismul nostru Se estimează că 50-60% din populația adultă din lume este purtătoare a acestui micro-organism. Aceste bacterii pot intra în organism și trăi în tractul intestinal. După ce pătrunde în organism, H pylori atacă membrana care protejează stomacul de acidul pe care îl produce organismul pentru a digera mâncarea. În timp, după ce bacteriile au reușit să creeze leziuni acestei membrane, acidul poate ataca stomacul, ducând la apariția ulcerelor. Ulcerele pot sângera, pot cauza infecții sau pot împiedica mâncarea să circule prin tractul digestiv.

Ne putem infecta cu H pylori din mâncare, apă sau de pe diverse ustensile. Infectarea cu H pylori e mai frecventă în țările sau comunitățile unde apa curată este o problemă sau unde lipsesc sistemele de canalizare corespunzătoare. De asemenea, aceasta se poate produce și în urma contactului cu saliva sau fluidele corporale ale persoanelor infectate.

Mulți oameni se infectează cu H pylori în copilărie, dar adulții pot fi de asemenea afectați. Bacteriile pot trăi în organismul nostru mulți ani până când să apară primele simptome, iar cei mai mulți dintre noi trăim cu ele fără să facem niciodată ulcer gastric. Specialiștii nu sunt siguri de ce unele persoane dezvoltă ulcer în urma infecției cu H pylori (ca. 10%, după estimările Clinicii Mayo din SUA), în timp ce majoritatea nu.

Ulcerul se manifestă prin dureri de stomac surde sau înțepătoare. Aceste dureri pot fi trecătoare, dar cel mai probabil vor apărea când stomacul este gol, între mese sau în mijlocul nopții. Pot dura timp de câteva minute sau timp de ore și se pot reduce după mese, după consumul de lapte sau când se ia anti-acid. Alte simptome ale ulcerului gastric includ balonarea, regurgitarea, lipsa apetitului, greața, senzația de vomă sau pierderea în greutate fără un motiv aparent.

Ulcerele pot sângera în stomac sau în intestine, ceea ce poate fi periculos pentru sănătate. Semnele de recunoaștere pentru aceste sângerări sunt – scaunul cu sânge sau foarte închis la culoare, dificultăți de respirație, amețeală, senzații de leșin, oboseala fără motiv aparent sau culoarea palidă a pielii.

Dacă avem un ulcer cauzat de H pylori, lucru care poate depistat la testele de laborator, vom avea nevoie de tratament medicamentos pentru a omorâ bacteriile și pentru a vindeca membrana stomacului.  De obicei, ne vom simți mai bine după 1-2 săptămâni de tratament cu antibiotice pentru a omorâ bacteriile, cu medicamente anti-acid sau medicamente care blochează histamina care face ca stomacul să producă mai mult acid.

Prevenția ne este la îndemână în cazul infecțiilor cu H pylori și constă din acțiuni precum spălatul regulat pe mâini, în special după mersul la toaletă și înainte de pregătirea alimentelor, evitarea consumului de apă impură sau de alimente care nu sunt curate sau bine pregătite termic. Pașii care ne ajută să ținem orice bacterie la distanță ne pot ajuta la prevenția infectării cu H pylori.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.healthline.com/health/helicobacter-pylori#Overview1

http://www.webmd.com/digestive-disorders/h-pylori-helicobacter-pylori

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/basics/definition/con-20030903

 

Share This Post