În luna mai, e-Asistent vă invită să citiți despre un tratament cu potențial revoluționar pentru pacienții cu Alzheimer

editorialSecțiunea ”Lumea Medicală” a revistei vă prezentă o descoperire recentă cu potențial extraordinar în găsirea unui remediu pentru Alzheimer. Astfel, în martie 2016, o echipă de cercetători de la Queensland Brain Institute (QBI) de la University of Queensland a publicat în revista Science Translational Medicine descoperirea unei tehnologii pe bază de ultra-sunete care poate curăța creierul de toxicele placi amiloide. Datorită unei oscilații super rapide, aceste ultra sunete sunt capabile să depășească stratul protector care ferește creierul de bacterii și să stimuleze celulele microgliale ale creierului să se activeze. Aceste celule microgliale sunt, de fapt, celule care ajută la îndepărtarea reziduurilor din creier și reușesc să curețe plăcile amiloide, cele care produc cele mai grave simptome ale Alzheimer-ului.  Acest tratament a dus la recuperarea până la 75% a funcției memoriei la șoarecii de laborator pe care a fost folosit. Echipa este optimistă că în 2017 poate începe primele teste clinice cu subiecți umani.

Pentru secțiunile ”Interviu” și ”Istorie” v-am pregătit o întâlnire cu reprezentanți ai conducerii Spitalului Clinic CF 2 București și cu povestea acestuia. Din dialogurile cu echipa de conducere a spitalului am descoperit cum cele două profesii – cea de medic și cea de asistent medical, dar și cele două funcții – cea de manager și cea de director de îngrijiri se completează și potențează reciproc. Ca un exemplu, domnul Prof. Univ. Dr. Daniel COCHIOR, managerul Spitalului Clinic CF 2 București recunoaște că, mai ales la începutul carierei, a avut foarte multe de învățat de la asistenții medicali cu experiență.

Secțiunea ”Eveniment” cuprinde mai multe articole: 5 mai – Ziua Internațională a Moașelor, 12 mai – Ziua Internațională a asistentului medical și 31 Mai – Ziua fără tutun.

În capitolul ”Educație medicală” descoperiți încă o pledoarie pentru prevenție. Ea ne este la îndemână în cazul infecțiilor cu H pylori și constă din acțiuni precum spălatul regulat pe mâini, în special după mersul la toaletă și înainte de pregătirea alimentelor, evitarea consumului de apă impură sau de alimente care nu sunt curate sau bine pregătite termic.

În numărul din mai al revistei vă recomandăm și 3 publicații:Psihocardiologie, de Ioan-Bradu Iamandescu, Crina Julieta Sinescu, Terapia alergiilor cutanate, de Dr. Ellen W. Cutler și Ghid practic de nursing în pediatrie, recent apărută la editura All.

Dragi cititori, vă ”provocăm” să parcurgeți noul număr al revistei și vă îndemnăm să ne trimiteți ideile și propunerile de articole pe adresa redacției: secretariat@oammrbuc.ro

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post