Anul 2016 văzut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și evoluții așteptate în 2017

SALUD-20150517-Asamblea-OMS2În viziunea OMS, anul 2016 a avut câteva realizări notabile în domeniul sănătatii publice. Vorbim despre confirmarea încetării epidemiei de infecții cu virusul Ebola sau despre controlarea eficace a episoadelor de febră galbenă izbucnite în Africa în mediul urban. Această ultimă realizare a testat și confirmat capacitatea operatională a OMS de a răspunde adecvat unor situații de urgență din domeniul sănătății publice.

În aceeași ordine de idei, OMS a colaborat eficient cu alți mari actori ai comunității internaționale pentru rezolvarea unor situații de urgentă cauzate de dezastre naturale, conflicte armate (în Orientul Mijlociu) sau crizele umanitare majore din Sudanul de Sud și Nigeria.

Alte realizări subliniate pe larg și de mass media au fost progresele înregistrate în lupta împotriva virusului HIV și a controlului răspândirii infecțiilor asociate, a progreselor în lupta împotriva tuberculozei și a malariei.

Și conferința ONU la nivel înalt pe tema rezistenței anti-microbiale a reprezentat o bornă importantă pe drumul promovării sănătății publice. De asemenea, sprijinul pentru accesul universal la sistemele de sănătate promovat de OMS dobândește din ce în ce mai multă aderență la nivel global.

Mai mult, în 2016, Americile au fost declarate zone libere de pojar, Europa – de malarie, iar Asia de Sud Est a eradicat tetanosul matern și neo-natal.

În același timp, OMS a încercat să atragă atenția opiniei publice de la nivel global asupra unor evoluții îngrijorătoare precum deficitul de vaccinuri din Africa sau creșterea ratei mortalității din Europa din motive legate de consumul de alcool.

Virusul Zika a fost declarat drept o urgență de sănătate publică de relevanță internațională, ceea ce a ajutat opinia publică să conștientizeze că acest virus rămâne o provocare pe termen cel puțin mediu.

Pentru 2017, OMS are o agendă la fel de ambițioasă. În a 140-a sesiune a Comitetului Executiv care se va desfășura începand cu 23 ianuarie la Geneva se vor discuta subiecte fierbinți precum rezistența anti-microbială, vaccinurile, recrudescența poliomielitei în anumite zone ale globului sau nivelul de ocupare a forței de muncă din sistemele de sănătate și impactul asupra creșterii economice.

De asemenea, specialiștii în sănătate publică subliniază continuarea evoluției spre sisteme de sănătate care promovează creșterea nivelului de satisfacție a clienților concomitent cu scăderea costurilor unitare pentru oferirea acestor servicii în special prin folosirea unor tehnologii avansate precum telemedicina.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.who.int/mediacentre/news/statements/2016/end-of-year/en/

http://www.who.int/mediacentre/events/governance/eb/en/

http://www.pwc.com/us/en/health-industries/top-health-industry-issues.html

http://www.who.int/mediacentre/events/governance/eb/en/

 

Share This Post