Prevenție și depistare timpurie – să ne cunoaștem “datele sănătății personale”

Toată lumea este de acord că e mai bine să răspunzi unor semnale timpurii de alarmă decât prezentărilor simptomatice ale unei afecțiuni.

Tocmai de aceea suntem încurajați să ne programăm pentru examene medicale periodice.

Scopul acestora este multiplu:

–       actionează ca metodă de prevenție primară;

–       ajută la identificarea factorilor de risc pentru bolile cornice;

–       acționează ca metodă de prevenție secundară, detectând bolile care nu prezintă (încă) simptome;

–       sunt ocazii perfecte prin care cadrele medicale pot face educație pentru sănătate;

–       permit actualizarea datelor clinice ale populației;

–       permit întărirea relației cu medicul.

De ce este importantă relația cu medicul?  O relație bună are beneficii reale pe termen lung. Capacitatea de a utiliza sistemul medical este un determinant major al sănătății și longevității, după cum ne arată în mod constant cercetările din domeniul sănătății publice.

Acestea sunt motivele principale pentru care suntem încurajați să ne facem examene medicale regulate. Există, totuși, o școală de gândire care le recomandă doar infrecvent sau ca răspuns la apariția unor simptome. Argumentul adus pentru o asemenea recomandare, argument controversat, de altfel, în lumea medicală, este că examenele periodice, cele anuale, de exemplu, pot duce la supra-tratament și la multe rezultate fals pozitive (rezultate pozitive – care ar indica prezenta afecțiunii – la persoane sănătoase), adică la o situație în care riscurile ar depăși beneficiile. Un exemplu adus în acest sens este cel al măsurarii tensiunii arteriale la fiecare vizită la medic, care poate duce, în multe cazuri, la un diagnostic incorect de hipertensiune.

Cercetătorii de la Clinica Mayo din SUA au analizat fișele medicale ale 68 de pacienți cu hipertensiune și 372 de pacienți fără o tensiune arterială crescută. Când s-au uitat la înregistrările efectuate la fiecare vizită medicală, ei au identificat toate cele 68 de cazuri de hipertensiune, dar și 110 cazuri de diagnostic greșit de hipertensiune în cazul persoanelor care nu aveau această afecțiune (110 din cele 372). Când s-au uitat doar la înregistrările făcute în cadrul unei vizite anuale, cercetătorii au putut identifica 63 dintre cele 68 de cazuri de hipertensiune, dar au și putut reduce, în același timp, și numărul rezultatelor fals pozitive cu 50%.

Care este cea mai eficace abordare? Ca aproape întotdeauna, punctul optim este în zona de mijloc.

health-checks2Până acum, cei mai multi specialiști recomandau o examinare medicală anuală. Totuși, recent, Asociația Medicală Americană și alte organizații similare au început să nu mai recomande această frecvență. Recomandările lor de acum se referă la examinări sau evaluări periodice de sănătate și indică ca ele să fie efectuate din 5 în 5 ani (pentru adulții de peste 18 ani) până la vârsta de 40 de ani și la un interval de 1-3 ani peste vârsta de 40 de ani. Recomandările sunt pentru examinări mai frecvente pentru cei care iau medicamente prescrise de medici.

Explicația schimbării de abordare provine din faptul că persoanele sub 40 de ani nu suferă, în general, de afecțiuni care ar putea fi diagnosticate doar prin intermediul unor examinări medicale. În această grupă de vârstă, problemele de sănăătate au, de obicei, semne specifice sau simptome care ar trebui să îi facă pe cei care le prezintă să se programeze la un consult medical. De asemenea, o mare parte dintre examinările medicale de rutină din trecut nu au fost eficiente din punct de vedere al costurilor și au dus, în unele cazuri, la teste suplimentare care nu au fost necesare și la anxietate inutilă.

Nu ar trebui să existe reguli rigide privind frecvența examinărilor medicale. Este ideal ca aceasta să fie dată de decizia informată a fiecăruia dintre noi, în urma discuțiilor cu medicul nostru pe baza datelor legate de istoria noastră medicală personală, istoria medicală a familiei, stilul nostru de viață și alegerile comportamentale.

Un element care ne-ar putea fi util fiecăruia dintre noi este un calendar pentru sănătate precum cel ilustrat alăturat (acesta este dedicat femeilor, însă unul similar există și pentru bărbați).

Un asemenea calendar ne prezintă bornele importante ale examinărilor medicale care ne sunt recomandate, atât auto-examinări cât și examinări efectuate de către cadre medicale.

Acest calendar pentru sănătate cuprinde următoarele momente ale…adevărului:

–       Auto-examinarea lunară a sânilor – pentru depistarea unor eventuali noduli. Cel mai concludent moment este la câteva zile dupa menstruație.

–       Auto-examinarea pielii – o dată pe lună – pentru depistarea unor pete /semne/ excrescențe noi sau neobișnuite. E important să căutăm semne /excrescențe asimetrice, cu margini neregulate, de culoare neuniformă, cu diametrul mai mare de 6 mm și care își schimbă forma și mărimea în timp.

–       Control stomatologic – la 6 luni – pentru curățare și alte măsuri de “mentenanță” preventivă. Radiografiile dentare trebuie făcute doar la recomandarea medicului stomatolog, evitându-se, astfel, expunerea inutilă la radiații.

–       Examinarea medicală o dată la 5 ani pentru adulții de până în 40 ani și o dată la 1-3 ani peste 40 de ani. Aceasta va cuprinde, în mod ideal, măsurarea înălțimii și a greutății, inclusiv a taliei, screening al tensiunii arteriale, teste de sânge (pentru glicemie, globule roșii/albe, trigliceride, colesterol, nivel hormonal, inclusiv al tiroidei, și alți markeri importanți) sau testul Papanicolau.

–       Examinare pelviană/ginecologică o dată pe an în special după începerea vieții sexuale pentru depistarea fibrozelor sau chisturilor ovariene sau a unor dureri și inflamații care ar putea indica infecții.

–       Teste de depistare a unor boli cu transmitere sexuală înainte de începerea relațiilor sexuale cu un nou partener sau dacă aveți simptome neobișnuite.

–       Examinare oftalmologică – o dată la 2 ani sau anual dacă aveți deja probleme de vedere (dacă purtați ochelari, de exemplu).

–       Colonoscopie  – în jurul vârstei de 50 de ani, dacă nu aveți antecedente de cancer colo-rectal în familie, caz în care este recomandat să începeți cu aproximativ 10 ani înainte de vârsta la care a fost diagnosticată ruda dumneavoastră.

–       Screening dedicat pentru depistarea diabetului – începând cu vârsta de 50 ani, după care se recomandă o dată la 3 ani, cu aproximație.

–       Mamografie – o dată la 1-2 ani , cu aproximație, începând cu vârsta de 40 de ani, în caz că nu aveți antecedente în familie.

Folosirea unui asemenea calendar pentru sănătate ne va permite să ne cunoaștem “numerele”, adică indicatori cheie ai stării noastre de sănătate precum tensiunea arterială, nivelul glicemiei, al feritinei, proteinei C-reactive (o măsură a gradului de inflamație temporară sau cronică), enzimele hepatice, nivelul TSH-ului (indicatorul hormonului tiroidian), trigliceridele, nivelul vitaminei B12, important în mod special în cazul adulților în vârstă deoarece poate semnaliza apariția uor probleme cognitive, sau nivelul acidului uric.

Persoanele care își știu “numerele”, fiind implicate activ în înțelegerea și gestionarea stării de sănătate, inclusiv prin examinarea medicală periodică, sunt cele ale căror nevoi de sănătate și îngrijire vor fi cel mai bine îndeplinite. Ele se vor bucura de o calitate mai bună a vieții și vor economisi, pe termen mediu și lung, timp și resurse financiare.

Ce altceva mai este de spus? Preluați controlul asupra sănătății dumneavoastră! “Un om prea ocupat să aibă grijă de sănătatea lui este ca un mecanic prea ocupat să aibă grijă de uneltele lui” (proverb spaniol).

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

International Health News December 2016/January 2017 – William R. Ware, PhD – Editor, numarul 273

http://www.womenshealthmag.com/health/how-often-should-you-check-your

http://www.emedicinehealth.com/checkup/article_em.htmhttp://www.emedicinehealth.com/checkup/article_em.htm

https://www.takingcharge.csh.umn.edu/enhance-your-wellbeing/security/safety-and-prevention/why-are-safety-and-prevention-important

 

Share This Post