Ziua mondială a cancerului – 4 februarie

cancer2Probabil unul dintre cele mai înspăimântătoare cuvinte pentru oamenii obișnuiți și una dintre cele mai temute boli, cancerul sau ucigașul tăcut este cel care face 8,2 milioane de victime, în întreaga lume, în fiecare an. Mai grav, 4 milioane sunt persoane care au parte de o moarte prematură (la vârste de 30 – 69 ani).

Dacă ne uităm la graficul alăturat care prezintă incidența cancerelor și mortalității asociate, prognoza pentru anul 2025 este și mai îngrijorătoare (11,5 milioane de decese).

Tocmai pentru a acționa în direcția prevenirii sau a controlării adecvate a bolii, cu efecte cât mai bine gestionate în planul calității vieții pacienților, a fost instituită o zi mondială dedicată acestui fenomen.

Eveniment cu acoperire globală, Ziua Mondială a Cancerului are loc, în fiecare an, pe 4 februarie și-și propune ca scop să unească populația lumii în lupta împotriva cancerului. Face aceasta pentru a împiedica cât mai multe dintre milioanele de decese anuale, cele care pot fi prevenite prin creșterea gradului de conștientizare și educare cu privire la boală, antrenând guvernele și indivizii din întreaga lume să ia măsuri.

Primul pas este prevenția. Adică modul cum trăim și ne îngrijim fiecare dintre noi. Toți ar trebui să știm că suntem expuși la factori de risc care pot facilita apariția cancerului, cum ar fi fumatul, dieta necorespunzătoare și un stil de viață sedentar. Așadar trebuie să facem câteva lucruri să ne protejăm. Să nu uităm, mai întâi de toate: consumul de tutun generează cinci milioane de decese în fiecare an, sau 22% din totalul deceselor provocate de cancer. Reducerea ratelor consumului de tutun va scădea semnificativ povara globală a unui număr mare de tipuri de cancer, inclusiv pulmonar, la nivelul cavității bucale, laringe, faringe, esofag, pancreas, vezică urinară, rinichi, col uterin și de stomac, precum și leucemie mieloidă acută.

Apoi, consumul excesiv de alcool este legat de creșterea riscului pentru următoarele tipuri de cancer: bucal, faringe, laringe, esofag, ficat, sân și pancreas, în timp ce nivelurile crescute ale obezității sunt motive de îngrijorare în multe țări din întreaga lume deoarece greutatea excesivă și obezitatea aduc un risc crescut de cancer de intestin, de sân, uterin, ovarian, pancreatic, de esofag sau rinichi și, mai târziu în viață, cancerul vezicii biliare.

De aceea, aproximativ o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite printr-o dietă sănătoasă, păstrând o greutate sănătoasă și fiind activi din punct de vedere fizic, apreciază specialiștii. Estimările World Cancer Research Fund International spun că aproximativ 31% din cazurile din Statele Unite, 32% pentru Regatul Unit, 25% pentru Brazilia și 24% pentru China s-ar încadra aici.

cancerCu cât sunt mai cunoscute aceste informații despre legătura dintre stilul de viață și riscul de cancer, cu atât le permitem oamenilor să facă alegeri sănătoase. Cu alte cuvinte, indivizii și comunitățile trebuie informate că mai mult de o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite prin adoptarea unor comportamente sănătoase. Iar aceasta nu este puțin deloc, dacă ne gândim că ar reprezenta cam 2.7 milioane de oameni salvați.

Al doilea pas este făcut de profesioniștii din domeniul sănătății și cei care se ocupă de cercetarea în domeniu. Ei acordă o atenție importantă domeniului, atât în zona de pregătire, în practica clinică, cât și în zona de cercetare. De exemplu, doar în ceea ce privește specializarea asistență medicală, Congresul European 2017 dedicat temei, care a avut loc în perioada 27-30 ianuarie, la Amsterdam, a conținut mai multe lucrări despre valoarea îngrijirilor în bolile de cancer, situația actuală în Europa a îngrijirilor acordate în bolile de cancer, dezvoltarea și susținerea unei forțe de muncă de îngrijire în domeniul cancerului: oportunități și provocări.

Apoi, sunt realizate campanii cum este și cea prezentată mai jos „Noi putem. Eu pot.” (‘We can. I can.”) care ne îndeamnă pe toți ca, la nivel individual sau colectiv, să fim activi în reducerea poverii reprezentată de cancer. În fapt, ea ne spune că, la fel cum cancerul ne afectează pe fiecare în moduri diferite, toți oamenii au puterea de a lua diverse măsuri pentru a reduce impactul pe care el îl are asupra noastră, a familiilor și comunităților.

Ziua Mondială a Cancerului este o șansă de a reflecta asupra a ceea ce se poate face, a face un angajament și a lua măsuri. Orice alegem fiecare să facem ca parte a inițiativei We can. I can. ne face contributori la lupta împotriva cancerului.

Tot din această categorie de inițiative fac parte și eforturile asociațiilor de pacienți. În prezent pacienții oncologici formează un grup din ce în ce mai numeros. Numai în Europa există aproximativ 10 milioane de persoane care au nevoie de sprijin. În timp ce serviciile naționale de sănătate ale statelor din Europa Centrală și de Vest oferă îngrijire de specialitate și tratament, de exemplu, pentru pacienții cu cancer de săn, se înregistrează un mare deficit de susținere, mai ales la nivelul suportului psihologic, în zona de prevenție și educație. Tocmai acest gol este umplut de organizațiile de pacienți.

Mamma HELP este un exemplu. Ea reprezintă cea mai mare organizație care asigură servicii pacientelor cu cancer de sân din Republica Cehă.  Organizația include în prezent 8 centre în diferite orașe. Din 1999, asociația a acordat servicii gratuite de consultanță individuală, suport educațional și programe de reabilitare atât pentru pacientele cu cancer de sân, cât și familiilor lor.În plus, sunt asigurate servicii de consultanță oncologică pe site-ul www.mammahelp.cz sau la hot-line-ul dedicate sponsorizat de compania Avon. Lista de activități include și sejururi de recuperare care s-au dovedit o modalitate extrem de bună de a îmbunătăți sănătatea fizică și mentală a pacientelor și de a le ajuta să-și câștige încrederea în sine.Mamma HELP organizează și diverse campanii motivaționale și evenimente de sprijin și integrare în viața de zi cu zi a pacientelor, dar și prelegeri publice dedicate prevenirii cancerului de sân.

Toate aceste exemple demonstrează că atitudinea corectă a publicului larg în fața amenințării reprezentate de cancer nu este nicidecum fatalismul sau teama necontrolată. Este evident că, atât pentru personalul medical, cât și pentru sistemele de sănătate din toată lumea, un public informat, educat și cooperant reprezintă singura alternativă pentru a reduce impactul cancerului și a face intervențiile mai eficiente. Și, dincolo de toate, este evident că rolul profesioniștilor în acest efort de promovare a sănătății, educare și susținere a comportamentelor sănătoase este unul esențial.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.eccocongress.org/ 

http://www.worldcancerday.org/about

Share This Post