Donaţi sânge – donaţi acum, donaţi cu regularitate!

wallpapereuro1O dată la 3 secunde un om are nevoie de sânge. Acesta este un fapt confirmat de statistici. Din păcate, mulţi dintre pacienţii care au nevoie de o transfuzie nu au acces la ea în timp util, mai ales în ţările sub-dezvoltate şi în curs de dezvoltare, acolo unde numărul donatorilor voluntari şi frecvenţa cu care aceştia donează duce la colectarea unei cantităţi mult sub nevoile existente.

Aproape jumătate din cantitatea de sânge colectată anual la nivel global este donată în ţările dezvoltate, deşi populaţia acestora este de doar 19% din total. Pentru România, statisticile arată că doar 2% din populaţie donează sânge, o rată de 4-5 ori mai mică decât media europeană.

Situaţiile de criză, cum a fost evenimentul Colectiv, cresc exponenţial cererea de sânge pentru transfuzii, într-un moment în care donarea devine dificilă.

Ca urmare, un sistem eficace de colectare şi transfuzare a sângelui care să asigure existenţa unui stoc de rezervă adecvat nevoilor este o caracteristică esenţială a unui sistem performant de gestionare a situaţiilor de urgenţă.

Însă acesta nu poate fi construit decât printr-un efort permanent de promovare a donării voluntare de sânge și prin crearea unui nucleu constant şi numeros de donatori voluntari.

Pentru a întări aceste eforturi de promovare a donării voluntare de sânge, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi partenerii săi de la nivel naţional şi internaţional organizează, în fiecare an, pe 14 iunie, campanii sub egida Zilei internaţionale a donatorilor voluntari de sânge.

Cu această ocazie se aduce în atenţia opiniei publice importanţa vitală pentru sistemele de sănătate din întreaga lume de a avea stocuri de sânge și produse derivate adecvate cantitativ şi calitativ. Se subliniază, de asemenea, şi faptul că acest lucru poate fi realizat doar cu ajutorul donatorilor voluntari. Aceştia reprezintă cel mai sigur grup de donatori, statisticile demonstrând că prevalenţa infecţiilor transmisibile prin sânge este cea mai mică în cadrul acestui grup.

Campania organizată pentru Ziua internaţională a donatorilor voluntari de sânge de anul acesta se axează pe importanţa donării de sânge pentru situaţiile de urgenţă, desfăşurându-se sub sloganul “Ce poţi face tu? Donează sânge! Donează acum! Donează cu regularitate!”

Noi toţi putem juca un rol esenţial pentru ajutarea celor care au nevoie de sânge în situaţiile critice.

Donarea de sânge nu numai că le poate salva vieţile celor care au nevoie de transfuzii din cauza rănirii în timpul unor situaţii de urgenţă sau dezastre naturale, dar contribuie şi la îmbunătăţirea stării de sănătate a donatorilor înşişi. Dintre aceste beneficii remarcăm scăderea riscului de hemocromatoză, care este o condiţie medicală cauzată de absorbţia fierului în exces de către organism. De asemenea, donarea de sânge poate ajuta la prevenirea unor afecţiuni cardiace sau hepatice cauzate de excesul de fier în corp, acesta depunându-se în inimă, ficat şi pancreas şi crescând riscul de ciroză, insuficienţă hepatică sau disfuncţionalităţi pancreatice sau cardiace, precum aritmiile. Mai mult decât atât, donarea de sânge duce la stimularea producerii de noi celule sanguine, care, la rândul lor, ajută la menţinerea unei stări bune de sănătate.

Prin promovarea beneficiilor donării de sânge atât pentru primitor, cât şi pentru donator, organizaţiile implicate în celebrarea Zilei internaţionale a donatorilor voluntari de sânge urmăresc să crească nivelul de conştientizare a opiniei publice faţă de tematica asociată şi să motiveze în mod direct cât mai multe persoane să devină donatori voluntari.

Toate acestea sunt completate, bineînţeles, de obiectivul de a le mulţumi donatorilor existenţi, cei care salvează deja vieţi.

Povestea răspunsului autorităţilor şi comunităţilor din Nepal în timpul situaţiei de urgenţă cauzată de cutremurul din 2015 este exemplară, demonstrând cu putere cât de importante sunt donarea voluntară şi periodică de sânge şi capacitatea sistemului naţional de sănătate de a crea rezerve adecvate de sânge în pregătirea unui răspuns eficace pentru viitoarele situaţii de urgenţă. În Nepal, faptul că sistemul de sănătate avea rezerve adecvate cu suficient timp înainte ca acel cutremur de magnitudine 7.8 pe scara Richter să lovească ţara, mulţumită eforturilor susţinute timp de ani de zile de a construi o cultură a donării voluntare, a fost esenţial pentru salvarea a sute de vieţi, făcând ca impactul dezastrului natural să fie mai puţin devastator.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor Executiv E-Asistent

 

Surse de documentare:

http://www.who.int/en/

http://romanialibera.ro/societate/sanatate/campanie–n-avem-sânge–nici-macar-2-la-suta-din-populatia-romaniei-nu-doneaza-421733?c=q2561

http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/cea-mai-ampla-campanie-donare-sânge-romania-organizata-simultan-10-orase-1_590c7c595ab6550cb8d2326d/index.html

adev.ro/opheoh

https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/blood-donation.html

Share This Post