1-7 august, săptămâna mondială a alăptării

breastfeedSpecialiştii estimează că, la nivel global, doar 40% dintre copiii sub 6 luni sunt alimentaţi exclusiv prin alăptare şi că, dacă această rată s-ar apropia de 100%, s-ar putea salva anual aproape 800 000 de vieţi de copii. Deoarece alimentarea nou născuţilor exclusiv prin alăptare pentru o perioadă cât mai lungă scade riscurile de apariţie a bolilor cronice, infecţiilor şi altor îmbolnăviri, alăptarea este o problemă de sănătate publică, iar încurajarea ei ar trebui să devină o prioritate în societate.

Ca urmare, cu ocazia Săptămânii mondiale a alăptatului (1-7 august) de anul acesta, OMS, Unicef şi partenerii lor de la nivel naţional promovează modul în care societatea le poate sprijini pe mame să alapteze oriunde şi oricând.

Alăptarea este un proces natural, dar nu este deloc un proces facil, mai ales că societatea încă nu a găsit mijloacele cele mai eficace să le sprijine pe mame, multe dintre acestea întâmpinând dificultăţi fiziologice, psihologice sau sociale. Mai mult decât atât, câteva dintre practicile des întâlnite în maternităţi pot reprezenta bariere (separarea nou născutului de mamă după naştere, saloanele dedicate doar nou născuţilor, suplimentarea alăptatului cu lapte formulă).

Având în vedere recomandările OMS ca mamele să iniţieze alăptarea în decurs de o oră de la naştere şi ca nou născuţii să fie hrăniţi exclusiv prin alăptare în primele 6 luni de viaţă, majoritatea ţărilor implementează iniţiativa OMS-Unicef a Spitalelor prietenoase cu nou-născuţii, care include standarde de excelenţă în îngrijirea mamei şi copilului.  Această iniţiativă include, printre altele, şi o schemă de evaluare şi acreditare care recunoaşte realizările unităţilor medicale ale căror practici sprijină alăptarea şi le încurajează şi oferă cadrul necesar celorlalte pentru a îmbunătăţi aceste aspecte.

Astfel, OMS şi UNICEF au promovat ghidul celor 10 paşi pentru alăptarea cu succes, conform căruia fiecare unitate care furnizează servicii din zona maternităţii şi îngrijirilor pentru nou născuţi ar trebui: 1. Să aibă o procedură scrisă privind alăptarea, care este comunicată periodic personalului. 2. Să pregătească personalul pentru dobândirea aptitudinilor practice pentru implementarea acelei proceduri. 3. Să le informeze pe gravide cu privire la beneficiile alăptării şi la gestionarea procesului de alăptare. 4. Să le ajute pe mame să iniţieze alăptarea în decurs de o jumătate de oră-o oră de la naştere. 5. Să le arate mamelor cum să alăpteze şi cum să-şi menţină lactaţia chiar şi în situaţia în care sunt separate de nou născut. 6. În cazul în care nu există indicaţii medicale contrare, să nu le dea nou născuţilor alte alimente sau băuturi decât lapte matern.  7. Să le permită mamelor şi nou născuţilor să rămână împreună în aceeaşi cameră pe toată durata zilei (24 de ore). 8. Să încurajeze alăptarea la cerere.  9. Să nu le ofere nou-născuţilor care sunt alăptaţi niciun obiect de “pacificare” sau alinare. 10. Să faciliteze formarea de grupuri de suport pentru alăptare şi să le încurajeze pe mame să participe chiar şi după ieşirea din maternitate.

Cercetările au arătat o corelaţie puternică între numărul de paşi dintre cei 10 de mai sus pe care o maternitate îi implementează şi rata de succes în alăptare a mamelor.

Această rată de succes este de asemenea foarte dependentă de sprijinul pe care mama îl primeşte de la partener, familie, prieteni şi, de fapt, societate în ansamblul ei. De exemplu, întoarcerea la serviciu după concediul de maternitate este o cauză des întâlnită a întreruperii alăptării sau a deciziei de a nici nu începe alăptarea. În aceste situaţii, angajatorii sunt încurajaţi să le creeze mamelor condiţii de alăptare la locul de muncă şi, împreună cu colegii mamei care alăptează, să o ajute pe aceasta să nu aibă reţineri în a iniţia alăptarea la momentul potrivit.  Acesta este doar unul dintre modurile în care societatea, companiile, organizaţiile şi fiecare dintre noi putem promova alăptarea copiilor, cu nenumărate beneficii pe termen mediu şi lung la nivel individual, al copilului alăptat, deci şi la nivelul societăţii.

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor Executiv E-Asistent

 

Surse de documentare 

http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/

https://www.theguardian.com/science/brain-flapping/2017/jul/11/evolution-human-breastfeeding

http://naturalparentsnetwork.com/breastfeeding-and-society/

http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/43593/5/9789241594981_eng.pdf – BABY-FRIENDLY HOSPITAL INITIATIVE Revised Updated and Expanded for Integrated Care

http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/

https://www.cdc.gov/breastfeeding/pdf/bf-guide-508.pdf

http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/

Share This Post