ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI – 3 DECEMBRIE 2017

3decSe estimează că 1 miliard de persoane care trăiesc cu dizabilități la nivel mondial se confruntă cu multe bariere în calea includerii lor în diverse aspecte cheie ale societății. În consecință, persoanele cu dizabilități nu se bucură de acces la societate în mod egal cu ceilalți în ceea ce privește accesul la transport, ocuparea forței de muncă, educație, precum și participarea socială și politică. Și aceasta cu toate că dreptul de a participa la viața publică este esențial pentru a crea democrații stabile, o cetățenie activă și a reduce inegalitățile în societate.

Celebrarea anuală a Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități a fost proclamată în 1992 prin Rezoluția 47/3 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Ea urmărește să promoveze o înțelegere a problemelor legate de dizabilitate și să mobilizeze sprijinul pentru respectarea demnității, drepturilor și bunăstării persoanelor cu dizabilități. Se urmărește, de asemenea, creșterea gradului de conștientizare cu privire la avantajele integrării persoanelor cu dizabilități în fiecare aspect al vieții politice, sociale, economice și culturale.

Pe lângă diferitele acțiuni programate de diferitele organizații cu prilejul acestei zile, una dintre cele mai deosebite este cea organizată de UNESCO. Aceasta se va concentra pe rolul artelor incluzive în crearea de societăți durabile și reziliente, în care persoanele cu dizabilități vor fi integrate în totalitate. Acest eveniment promovează drepturile culturale ale persoanelor cu dizabilități de a participa la activități culturale și artistice și recunoaște dreptul lor de a avea ocazia de a-și dezvolta potențialul creativ, artistic și intelectual.

Dincolo de aceste aspecte sunt importante valențele integrării persoanelor cu dizabilități pe piața muncii. Companii bazate în ţări precum Marea Britanie şi Franţa au implementat măsuri pentru atragerea, reţinerea şi dezvoltarea persoanelor cu dizabilităţi și sunt un exemplu pentru cei în căutare de răspunsuri.

Toate par să se înscrie în tema acestei zile: Transformarea spre o societate durabilă și care să ne sprijine pe toți pentru a ne atinge potențialul.

 

Surse de documentare:

https://www.un.org/development/desa/disabilities/international-day-of-persons-with-disabilities-3-december.html

https://en.unesco.org/ict-pwd-2017

https://www.awarenessdays.com/awareness-days-calendar/international-day-persons-disabilities-2017/

http://adevarul.ro/news/societate/ziua-internationala-persoanele-dizabilitati-subiectul-dizabilitate-agenda-companiilor-globale-1_55af87f1f5eaafab2cd234f0/index.html

Share This Post