Evenimente marcante ale lunii

Ianuarie 2018 stă sub semnul păcii, unităţii şi non-violenţei în comunităţi, familie sau şcoală, şi la nivel global.

Astfel, această lună debutează cu o sărbătoare internaţională numită acum Ziua Familiei Globale (cunoscută anterior drept O Zi a Păcii şi Generozităţii).

ziuafamglobaleToţi cei care celebrează această zi urmăresc să promoveze unitatea întregii populaţii a globului, ajutându-ne să înţelegem că suntem toţi membri ai unei mari familii, familia globală, iar generozitatea reciprocă ne poate aduce şi mai aproape.

Astfel, 1 ianuarie este o zi în care oamenii sunt chemaţi să împartă mâncare şi compasiune cu prietenii şi cu persoanele aflate în situaţii dificile, transmiţând astfel un mesaj de pace şi generozitate.

Ziua de 30 ianuarie marchează cea de-a doua sărbătoare interesantă a lunii, Ziua internaţională pentru non-violenţa în şcoală.

ziuanonviolentaCând citim despre violenţa în şcoală, gândul ne fuge imediat la aşa numitul bullying, termen mai nou pentru mulţi dintre noi. Însă, el denumește un fenomen prea bine cunoscut de către copii şi părinţi, din păcate… Este vorba despre hărţuirea fizică, verbală sau emoţională la care sunt supuşi copiii în mediul şcolar. În ultimii ani, bullying-ul se întâmplă din ce în ce mai des şi pe internet (cyberbullying), în mediul virtual, incluzând postarea de mesaje ofensatoare, poze stânjenitoare sau transmiterea de mesaje folosind date false.

Copiii care sunt victime ale bullying-ului suferă în nenumărate feluri, de la sentimentul de vulnerabilitate şi lipsa de control, la scăderea stimei de sine, nervozitate, stări de rău fizic, tristeţe şi chiar apariţia episoadelor depresive, precum şi abandonul şcolar sau preluarea comportamentelor agresive, ce-l transformă într-o persoană care îi hărţuieşte, la rândul ei, pe ceilalţi.

Având în vedere răspândirea fenomenului de bullying şcolar (inclusiv în România, care ocupă un loc “fruntaş” în Europa, conform ultimelor estimări), promovarea unei culturi a non-violenţei a devenit o prioritate a sistemelor de educaţie din toată lumea. Se pune accentul din ce în ce mai mult pe integrarea în curriculă a programelor care promovează atitudinea constructivă, aptitudinile şi comportamentele care duc la toleranţă, respect reciproc şi convieţuire armonioasă.

peaceAceastă abordare se bazează pe încrederea în forţa transformativă a educaţiei şi potenţialul ei de a construi un fundament puternic pentru toleranţă, empatie, ascultare activă, acceptare şi respectul drepturilor omului, precum şi gestionarea conflictelor.

Pentru ca acest potenţial al educaţiei să se materializeze, profesorii trebuie să îi încurajeze pe copii să împărtăşească experienţele şi părerile proprii într-un mod respectuos, să le asculte pe ale celorlalţi în același mod, să analizeze informaţiile în mod critic şi să pună întrebări în mod critic, să îşi deschidă mintea, pentru a putea vedea lucrurile din perspective diferite. Gândirea critică şi dialogul vor facilita procesul de transformare a modului în care se văd pe ei înşişi, comunităţile în care trăiesc şi lumea, în general.

Mirela Mustață, Redactor Executiv E-Asistent

 

Surse de documentare:

https://targetstudy.com/knowledge/day/143/global-family-day.html

https://keepincalendar.com/January-1/Global%20Family%20Day/1

http://www.nonviolence.com/education/

http://unesdoc.unesco.org/images/0023/002346/234682e.pdf

http://adevarul.ro/educatie/scoala/studiu-82-situatiile-bullying-loc-scoli-In-romania-1-3-copii-fost-umilit-fata-colegilor-solutia-educatia-non-formala-1_591071a35ab6550cb8e7c1e9/index.html

adev.ro/opn385

https://www.stopbullying.gov/prevention/index.html#Help

https://www.stopbullying.gov/prevention/index.html#Help

 

Share This Post