Luna mai ne aduce zile de sărbătoare profesională

editorialLa multi ani, recunoaștere și multe satisfacții în exercitarea profesiilor de moașă și asistent medical!

A mai trecut un an din viaţa noastră profesională, trecere pe care o marcăm în fiecare an, pe 5 şi 12 mai, prin celebrarea zilelor internaţionale ale moaşelor şi, respectiv, asistentelor medicale.

Un an în care am încercat şi, cred eu, am reuşit să ne ducem la îndeplinire mai bine misiunea, pentru că fiecare nou an de experiență, de cunoaștere și de deschidere spre noi provocări generează un astfel de progres. Misiunea de a contribui la întărirea sistemelor de sănătate şi la îmbunătăţirea accesului la serviciile integrate de sănătate pentru oamenii pe care îi servim.

Vom continua să furnizăm servicii importante la toate nivelurile sistemului de sănătate, să promovăm starea de sănătate a populaţiei şi să îmbunătăţim serviciile de îngrijire, asumându-ne cu responsabilitate rolul profesional în educaţia pentru sănătate, prevenţie, tratament şi îngrijiri.

Sub umbrela Zilei internaţionale a asistenţilor medicali, articolul propus luna aceasta pentru secţiunea Educație Medicală – Forța de muncă în sănătate – provocări – prezintă situaţia cu care se confruntă aceştia, alături de ceilalţi profesionişti din sistem. Realitatea gravă a acestor ani este că sistemul de educaţie medicală nu produce suficienţi specialişti pentru a putea diminua criza existentă a forţei de muncă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că este nevoie de peste 4 milioane de specialişti, constatând, de asemenea, că actualele politici şi planuri de personal nu sunt adecvate pentru rezolvarea acestei crize.

Problema este agravată de lipsa de coordonare internaţională şi, de prea multe ori, de diferenţele salariale semnificative dintre ţări sau dintre sectorul public şi privat, ceea ce duce la migrarea forţei de muncă la nivel international, regional sau local (între sectorul public și cel privat).

De asemenea, este nevoie de o nouă paradigmă educaţională care să transforme sistemul educaţional, inclusiv cel de educaţie medicală continuă, schimbându-i punctul focal de la formarea de specialişti pentru sistemul terţiar, spre formarea specialiştilor care să lucreze în comunitate, în mijlocul unor echipe multidisciplinare de îngrijiri. De asemenea, comunităţile însele trebuie stimulate să contribuie la formarea şi atragerea acestor specialişti. Trebuie întărită, de asemenea, legătura dintre sectorul educaţional, cel de sănătate, precum şi celelalte sectoare ale societăţii.

Numărul acesta al revistei include o prezentare şi a celorlalte evenimente relevante pentru profesia noastră din luna mai, în plus de zilele internaţionale ale moaşelor şi asistenţilor medicali. Vă invităm să citiți despre ziua mondială a astmului (1 mai), ziua internaţională a familiei (15 mai) şi ziua internaţională fără tutun (31 mai).

Cum v-am obişnuit până acum, revista vă aduce și de data aceasta noutăți din Lumea medicală prin articolul – Medicina bazată pe dovezi – ce înseamnă să fii pacient? Articolul este o descriere, pornind de la un exemplu, a ceea ce înseamnă, pentru medicina bazată pe dovezi, să fii pacient.

Nu lipsesc nici cărțile lunii mai – Explorări funcţionale în medicina internă, de Camelia Diaconu, Date medicale esenţiale,de Marc S. Sabatine și Urgențe medicale, sub redacţia Mariei Dorobanţu, treirecomandări pentru o lectură utilă.

Sperăm să vă bucurați și de acest număr extrem de bogat în evenimente speciale, informații şi tendinţe din lumea medicală. De asemenea, vă așteptăm să ne împărtășiți ideile, sugestiile și, de ce nu, să alegeți să publicați articolele scrise de dumneavoastră, membri OAMGMAMR București, în revista care vă aparține.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post