Evenimente importante ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în 2019

Calendarul OMS pe 2019 include câteva evenimente aşteptate cu mare interes de lumea medicală şi nu numai, începând cu a 144-a sesiune a Comitetului Executiv al OMS, programată pentru perioada 24 ianuarie – 1 februarie.

Dintre subiectele de pe agenda publicată, remarcăm secţiunea de Teme Strategice, unde vor fi prezentate rapoarte despre câteva zone “fierbinţi” ale sănătăţii publice la nivel global. Dintre acestea, remarcăm Programul OMS de răspuns în situaţii de urgenţă, eradicarea poliomielitei sau progresul spre atingerea obiectivelor de sănătate ale Agendei 2030 de dezvoltare durabilă.

oms2019În ultimii 2-3 ani, ca urmare a criticilor primite pentru modul în care a reacţionat în cazul epidemiilor de Ebola din Africa de Vest din 2013-2015, OMS a adoptat reforme cuprinzătoare pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea de gestionare a securităţii medicale globale. Acestea au fost încununate de succes, după cum au arătat şi cele două epidemii de Ebola izbucnite ulterior în Republica Congo, lucru recunoscut de comunitatea internaţională, inclusiv organismele finanţatoare.

O altă temă fierbinte la nivel global este eradicarea poliomielitei. Raportul OMS care va fi prezentat în cadrul celei de-a 144-a sesiuni a Comitetului Executiv al OMS arată că eforturile de eradicare a tulpinilor rămase ale poliovirusului sălbatic vor fi accelerate în perioada următoare. Ultimul caz raportat de poliomielită cauzată de un virus sălbatic de tip 2 s-a înregistrat în 1999, iar acest tip de virus a fost confirmat oficial drept eradicat în septembrie 2015. Virusul sălbatic de tip 3 nu a fost detectat la nivel global din noiembrie 2012, de la ultimul caz din Nigeria. De atunci, ultimele cazuri de poliomielită cauzată de virusul sălbatic au fost de tip 1, acesta continuând să circule în 3 ţări în care boala este endemică: Afganistan, Nigeria şi Pakistan.

Pe măsură ce ne apropiem de eradicarea cu succes a răspândirii poliovirusului sălbatic, circulaţia poliovirusurilor derivate din virusurile vaccinale continuă să se manifeste destul de semnificativ. Nivelurile inadecvate ale imunizării de rutină, împreună cu probleme de monitorizare la nivel regional în ţările cu risc ridicat continuă să fie principalii factori de risc pentru apariţia sau continuarea circulaţiei poliovirusurilor derivate din virusurile vaccinale. Specialiştii susţin că singura modalitate sigură de a stopa circulaţia acestor poliovirusuri derivate din virusurile vaccinale este de a opri folosirea vaccinurilor polio orale, lucru care, însă, nu poate fi făcut decât după eradicarea cu succes a poliovirusurilor sălbatice.

Raportul în privinţa Agendei 2030 de dezvoltare durabilă arată că, în timp ce s-au înregistrat progrese remarcabile în anumite domenii legate de obiectivele de sănătate, mai ales în reducerea mortalităţii copiilor sub 5 ani, creşterea acoperirii cu tratament HIV-SIDA şi reducerea incidenţei şi mortalităţii tuberculozei, el a fost deosebit de modest în alte domenii, precum malaria, tuberculoza rezistentă la medicamente, abuzul de alcool şi poluarea aerului. În multe ţări, sistemele de sănătate inadecvate rămân un obstacol pentru înregistrarea de progrese în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă şi duc la existenţa unor deficienţe semnificative în furnizarea chiar şi a serviciilor de sănătate de bază, precum şi în asigurarea unui răspuns eficace în cazul urgenţelor de sănătate publică.

Un alt eveniment OMS mult aşteptat este Conferinţa Regiunii Europa a OMS cu privire la bolile netransmisibile, care se va desfăşura pe  9 – 10 aprilie 2019 în Ashgabat, Turkmenistan.

În anul 2018, s-a înregistrat o mobilizare globală remarcabilă pentru promovarea prevenţiei şi a gestionării bolilor netransmisibile.

oms20191Aceasta va susține nevoia de mai multe programe de lungă durată pentru reducerea fumatului, abuzului de alcool, obezităţii, dietelor nesănătoase, lipsei de mişcare, hipertensiunii şi diabetului. Un accent mai mare trebuie pus şi pe promovarea combaterii poluării aerului şi a sănătăţii mintale. Aceasta din urmă va deveni a cincea zona de boală, în plus de bolile cardiovasculare, cancer, bolile respiratorii şi diabet, iar poluarea aerului, al cincilea factor de risc pentru bolile netransmisibile, pe care se va axa OMS în anii următori.

Ultimul eveniment important al primei jumătăţi de an este Walk the Talk: The Health for All Challenge 2019 (Să facem ce spunem: Provocarea Sănătăţii pentru Toţi) programat pentru 19 mai 2019, a doua ediţie.  Evenimentul îşi propune să marcheze importanţa stării de sănătate şi a unor alegeri de viaţă sănătoase pentru dezvoltarea durabilă a societăţii. De asemenea, OMS urmăreşte să crească gradul de conştientizare în opinia publică cu privire la misiunea, obiectivele şi programele OMS şi ale celorlalte agenţii internaţionale din domeniu, mai ales cele bazate în Geneva, pentru promovarea sănătăţii la nivel global.

Vă vom ţine la curent, în numerele viitoare ale revistei noastre, cu privire la desfăşurarea acestor evenimente, la concluziile şi recomandările OMS cu privire la modalităţile specifice în care autorităţile naţionale de sănătate publică şi organizaţiile active în domeniu pot contribui la atingerea obiectivelor ambiţioase de sănătate publică promovate de OMS.

 

 Mirela Mustață – Redactor executiv E-asistent

Traducere si adaptare după:

https://www.who.int/news-room/events/1

https://www.who.int/news-room/events/detail/2019/05/19/default-calendar/walk-the-talk-the-health-for-all-challenge-2019

https://www.who.int/news-room/detail/27-09-2018-heads-of-state-commit-to-lead-response-to-beat-noncommunicable-diseases-promote-mental-health

https://www.who.int/news-room/events/detail/2019/01/24/default-calendar/144th-session-of-the-who-executive-board

 

Share This Post