Editorial

editorialÎn luna  octombrie, la nivel mondial, se pune accent pe informarea și conștientizarea asupra unei maladii din ce în ce mai des întalnită în rândul femeilor din întreaga lume, cancerul de sân. Este o temă de maximă actualitate și pentru România, unde cancerul de sân ocupa, în 2018, prima poziție, cu o pondere a cazurilor noi de 25,1% (9.629 cazuri noi), la mare distanță de cancerul de colon.

Având în vedere cele de mai sus, considerăm că asistenții medicali și moașele au nevoie de informație și am dedicat un loc important acestei teme în acest număr al revistei.

Alte evenimente semnificative pentru domeniul sănătății pe care revista le aduce în prim plan sunt Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice (1 octombrie), Ziua mondială a vederii și Ziua Mondială a Sănătății Mintale (ambele pe 10 octombrie), Ziua mondială a obezității (11 octombrie), Ziua mondială a artritei (12 octombrie), Ziua mondială a spălatului pe mâini (15 octombrie) și, nu în ultimul rând, Săptămâna Internațională de Prevenire a Infecțiilor (13-19 octombrie).

Porniți în căutarea unei soluții pentru îmbunătățirea educării pacientului care să poată fi aplicată în timpul limitat pe care-l au la dispoziție lucrătorii medicali pentru comunicare, revista vă aduce un interviu revelator cu Dr. Paul Ranelli de la Universitatea din Minnesota, Facultatea de Farmacie. Acesta prezintă modelul care îi ajută pe el și pe studenții lui să obțină cât mai mult dintr-o interacțiune cu un pacient – chiar dacă aceasta durează un minut. Acest model se bazează pe faptul că educarea pacientului este mai puternică când comunicarea se face în ambele sensuri.

Secţiunea Educaţia Medicală prezintă un articol despre căutarea unor noi metode de depistare timpurie a bolii Alzheimer și a altor forme de demență. Este posibil ca simptomele demenței să se manifeste la mulți ani după apariția bolii. Aceasta poate fi o mare problemă pentru diagnosticare și tratament, deoarece creierul poate fi deja afectat în mod semnificativ când se face în sfârșit diagnosticarea. De aceea, cercetătorii se concentrează pe descoperirea unor noi metode de depistare timpurie a bolii Alzheimer și a celorlalte forme ale demenței.

Vă invităm să citiți si secțiunea Lumea Medicală cu articolul despre mecanismele biologice care stau la baza anxietății induse de stres.Conform unor estimări, la nivel mondial, o persoană din trei poate trece prin stări severe de anxietate o dată în viață. Ca urmare, mecanismele care stau la baza anxietății îi preocupa din ce în ce în mai mult pe cercetători. Din păcate, nu este încă foarte clar ce îi face pe unii oameni să fie mai susceptibili față de alții în a dezvolta tulburări de anxietate. Într-un studiu recent, Dr. Hovatta, profesor la Departamentul de Psihologie și Logopedie al Universității din Helsinki, Finlanda, a investigat, împreună cu o echipă de colaboratori din mai multe țări, care sunt mecanismele biologice care stau la baza anxietății induse de stres.

La secțiunea Istorie vă prezentăm istoria geneticii, știința viitorului. Efectele descoperirilor și rolul geneticii în medicină sunt evidente, de la testele genetice care pot arăta dacă un individ are un risc genetic pentru o boală specifică, până la terapia genetică și medicina personalizată. În terapia genetică, genele sunt introduse în celulele și țesuturile pacientului pentru a trata o boală, de obicei o boală ereditară. Terapia genetică, o știință încă la început, dar promițătoare, folosește secvențe de ADN pentru tratarea sau prevenirea bolilor.  Terapia genetică este o știință în creștere, care, în timp, poate deveni un model terapeutic extrem de viabil, alături de alte beneficii, multe încă neexplorate, ale geneticii.

Doresc să remarc şi recomandările editoriale ale lunii octombrie – Corectarea coloanei vertebralede Dinu Antonescu, Corneliu Obrașcu, Alexandrina Ovezea, Protocol terapeutic pentru tiroidita Hashimoto de Izabella Wentz, Fiziologie Medicală de Walter Boron și Emile Boulpaep.

Împreună cu echipa editorială, vă dorim lectură plăcută şi vă facem invitația deschisă și mereu de actualitate să vă alăturaţi echipei noastre de autori.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post