Cele mai importante descoperiri medicale ale deceniului – partea I

În ultimul deceniu, s-a făcut un număr semnificativ de descoperiri și salturi calitative în domeniul medicinei, s-au găsit noi remedii și tratamente și s-au făcut progrese importante în cercetările genetice sau cele legate de celulele stem.

Vă aducem, în câteva episoade, descoperirile considerate cele mai de impact de către profesioniștii din sistemul medical din Marea Britanie.

Terapiile țintite anti-cancer

anticancerMelanomul este unul dintre cele mai letale cancere de piele, deoarece se răspândește în mod agresiv, iar melanomul metastatic are o prognoză proastă, rezistând chimioterapiei.

Remarcabila descoperire a posibilității activării unor mutații în gena numită BRAF, prezentă în aproape jumătate dintre toate melanoamele și responsabilă pentru proliferarea necontrolată a celulelor – a permis dezvoltarea unor terapii țintite anti-cancer, care urmăresc să oprească această creștere a tumorii.

În plus, progresele din imunoterapie – anti-corpi care țintesc direct melanomul – au revoluționat peisajul terapeutic pentru melanoamele metastatice, recurente sau în stadii avansate.

Iar descoperiri similare au fost și sunt făcute pentru multe alte tipuri de cancer.

Vaccinul anti-HPV

antihpvAcest vaccin, care protejează împotriva infecției cu virusul Papilloma Uman (HPV), a fost prescris pe scară largă în ultimul deceniu.

Vaccinurile anti-HPV sunt foarte eficace în prevenirea infecțiilor cu diversele tulpini HPV când sunt administrate înainte de expunerea inițială la virus – ceea ce înseamnă înainte de începerea vieții sexuale.

O meta-analiză desfășurată în 2019 pe programele de vaccinare anti-HPV din 14 țări, care au inclus 60 de milioane de persoane vaccinate, a adus dovezi clare pentru eficacitatea vaccinurilor.

De exemplu, comparativ cu perioada de dinaintea începerii vaccinării, s-au înregistrat următoarele rezultate:

  • infecțiile cu tulpinile HPV 16 și 18 au scăzut cu 83% în rândul fetelor în vârstă de 15-19 ani și cu 66% în rândul femeilor în vârstă de 20-24 ani la până la 8 ani după ce a început vaccinarea.

Prevalența leziunilor pre-canceroase care pot duce la cancerul de col uterin a scăzut cu 51% în rândul fetelor în vârstă de 15-19 ani și cu 31% în rândul femeilor în vârstă de 20-24 ani la până la 9 ani după ce a început vaccinarea.

Până acum, s-a arătat că protecția împotriva tulpinilor HPV țintite de vaccinuri a ținut cel puțin 6 ani și până la cel puțin 9-10 ani, în funcție de tipul de vaccin.

Cu cât va fi folosit pe scară mai largă, cu atât vor crește șansele de eliminare a cancerului de col uterin în următorii 20-30 de ani, odată cu răspândirea serviciilor de screening.

Progresul terapiilor contra cancerului de sân

cancerdesanCercetătorul și chirurgul oncolog Dennis Holmes, doctor în medicină, subliniază că s-au înregistrat progese importante ale terapiilor contra cancerului de sân, care duc la tratarea eficace a cancerului în timp ce permit și îmbunătățirea calității vieții pacienților. Dintre progresele făcute, remarcăm folosirea mai țintită a radioterapiei sau a chimioterapiei, chirurgia nodulilor limfatici și apariția tehnicilor ne-chirurgicale de tratare a cancerului de sân.

De exemplu, în cazul radioterapiei, au început să se folosească, deși încă pe scara destul de mică:

  • Radioterapia intraoperatorie – administrată în timpul intervenției chirurgicale, după excizia tumorii, pentru a trata cu radiaţii zona tumorală, deoarece aceasta poate conţine prelungiri microscopice ale cancerului. În acest caz, celulele canceroase rămase în zonă vor fi distruse prin administrarea unei singure şedinţe de iradiere chiar în timpul operaţiei.

Această formă de radioterapie asigură iradierea localizată și un control tumoral localizat, cu eficacitate țintită.

  • Brahiterapia (“radioterapia internă”), care implică amplasarea de surse radioactive în interiorul sau în apropierea tumorii, ce aruncă o doză mare de radiaţie în volumul tumoral şi reduce expunerea la radiaţii a ţesuturilor sănătoase.

Mulțumită chirurgiei oncologice moderne și a acestor noi forme de radioterapie, ratele de recidivă a cancerului de sân sunt acum mai mici de 5% în următorii 10 ani după tratament.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

https://www.msn.com/en-gb/health/familyhealth/the-biggest-medical-discoveries-of-the-decade—and-how-they-impact-you/ss-BBX4deV?ocid=spartandhp

https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-vaccine-fact-sheet

Sursa foto 1 – articolul “The biggest medical discoveries of the decade”, www.msn.com

Sursa foto 2 – https://www.csid.ro/

Sursa foto 3 – www.labroots.com

Share This Post