Dragi colege şi colegi, din partea echipei editoriale şi a echipei de conducere a OAMGMAMR filiala Bucureşti, vă dorim putere, sănătate, respect și recunoaștere pentru ceea ce faceţi.
2020 este un an special pentru noi. Este anul pe care Organizația Mondială a Sănătății l-a declarat Anul Asistenților Medicali și al Moașelor la nivel internațional.
De aceea, dar fiind și primul număr al revistei din anul acesta, am purtat un dialog cu echipa editorială pe acest subiect.
În plus, ca de obicei, revista marchează evenimente din domeniul sănătății celebrate la nivel internațional.
Remarcăm, din acest număr, Ziua Mondială Braille, celebrată pe 4 ianuarie, ziua nașterii lui Louis Braille, căruia îi datorăm sistemul de reprezentare tactilă a literelor, cifrelor și altor simboluri. Mulțumită acestui sistem, persoanele afectate de orbire sau cu grave deficiențe de vedere pot atinge succesul academic și profesional. Alături de alte măsuri, aceasta îi ajută și să poată duce o viață independentă.
La secțiunea Educație medicală vă propunem continuarea articolului început în numărul de decembrie despre descoperirile medicale considerate cele mai de impact la nivel internațional, din ultimul deceniu.
Secțiunea Lumea medicală include două articole, primul prezentând un studiu recent care a arătat existența unei legături clare dintre sensul în viață și o mai bună sănătate fizică, mintală și emoțională. Conform cercetătorului Dilip V. Jeste, autor principal al studiului, “persoanele cu un sens în viață sunt mai fericite și sănătoase decât celelalte”. Al doilea articol al secțiunii discută despre importanța conversațiilor dificile cu pacienții și aduce câteva recomandări practice despre cum se pot pregăti cadrele medicale pentru aceste conversații și cum se pot asigura de succesul lor, atingerea rezultatului dorit, de exemplu schimbarea unui comportament al pacientului.
Din secțiunea Istorie, aflăm că cercetările și practica clinică din domeniul neuroștiințelor au făcut progrese remarcabile, ceea ce a permis dezvoltarea unor tratamente pentru AVC, boala cardiacă, scleroza multiplă și alte condiții neurologice. În plus, specialiștii înțeleg acum mult mai bine structura sistemului nervos, funcțiile lui, concepte fundamentale despre dezvoltarea lui, anomaliile lui și modalități în care poate fi schimbat. Și, totuși, multe dintre întrebările esențiale despre creier nu au primit încă răspuns. De exemplu, care este modul în care activitatea chimică și electrică din creier duce la formarea conștiinței? Aceasta și multe alte întrebări îi vor provoca pe neuro-cercetători și vor duce, spun cercetătorii, în următorii ani, la un salt fără precedent în dezvoltarea neuroștiințelor.
Doresc să remarc şi recomandările editoriale ale lunii ianuarie:Totul despre alergii,
de Dr. Pamela Wartian Smith si Earl Mindell, Principiile Chirurgiei Neurologice,de Richard Ellenbogen, Laligam Sekhar, Neil Kitchen și Ioan Ștefan Florian, și Anxietatea – O poveste personală despre frică, speranță și căutarea liniștii interioare,de Scott Stossel.
Bucurați-vă, așadar, de un număr bogat în informații și noutăți din lumea medicală pe care vi-l dedicăm. Ca întotdeauna, vă încurajăm să ne împărtășiți ideile, sugestiile și, de ce nu, să alegeți să publicați articolele scrise de dumneavoastră, membri OAMGMAMR București, în revista care vă aparține.
Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București