Performanța și excelența în orice domeniu sunt întruchipate de numele celebre din diverse profesii – medici, ingineri, sportivi, arhitecți. În realitate, oamenii excelează în toate domeniile, dar unele aduc mai multă faimă decât altele. Spre deosebire de alte profesii, cea de asistent medical nu este atât de mult în “lumina reflectoarelor”, cu toate că mulți dintre acești profesioniști au adus contribuții extraordinare în domeniul medical.
Tocmai de aceea, începând cu numărul acesta, revista va găzdui la secțiunea Istorie câteva povești de succes care au marcat profesia noastră în lume, în secolele trecute.
Prin ele, ne dorim să aducem în prim plan Anul Internațional al Asistenților Medicali și Moașelor.
Apoi, dintre evenimentele importante care marchează lumea medicală în luna februarie, am ales Ziua Mondială a Cancerului, celebrată anul acesta pentru a 20-a oară. Pe 4 februarie, opinia publică de la nivel mondial află mai multe despre importanța eforturilor de prevenire a cancerului, despre diagnosticarea precoce, tratarea lui și acordare de îngrijiri paliative.
La secțiunea Educație medicală vă aducem, în acest număr, un subiect de mare actualitate – evaluarea foarte recentă făcută de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (European Center for Disease Prevention and Control – ECDC, o agenție a Uniunii Europene) cu privire la impactul coronavirusului 2 (SARS-CoV-2), în această perioadă de vârf a sezonului de gripă din Europa.
Secțiunea Lumea medicală include o pledoarie pentru întărirea asistenței primare prin crearea echipelor multidisciplinare. Asistența multi-disciplinară reprezintă un important salt calitativ, fiind considerată o alternativă viabilă și eficientă la sistemul tradițional de asistență instituționalizată. Această nouă abordare folosește cel mai bine mix-ul de competențe și aptitudini ale profesioniștilor din sistem: echipele multidisciplinare includ medici de familie, pediatri, dentiști, asistenți medicali de îngrijiri primare, infirmieri, asistenți sociali și personal administrativ din sistemul de sănătate. Aceștia interacționează strâns cu pacienții și familiile lor, dezvoltă planuri de tratament specifice pacientului respectiv și își asumă responsabilitatea pentru deciziile legate de sănătatea acestuia.
Interviul lunii este o prezentare a interviului motivațional, concept dezvoltat în Statele Unite ale Americii în anii 1980 în urma experienței tratării alcoolismului. Acest procedeu clinic centrat pe pacient are scopul de a provoca schimbarea comportamentului, ajutându-l pe acesta să recunoască și să facă ceva în legătură cu problemele actuale sau potențiale. Interviul motivațional este considerat a fi deosebit de util pentru pacienții care sunt reticenți la schimbare sau care sunt ambivalenți în ceea ce privește schimbarea comportamentului. El se poate aplica în cazul consumului de alcool, dependenței de droguri, pentru renunțarea la fumat, scăderea în greutate, aderența la diverse tratamente, monitorizarea și menținerea activității fizice, susținerea imunizării, dar și în tratamentul astmului și al diabetului.
Doresc să remarc şi recomandările editoriale ale lunii februarie – Actualități în medicina internă de Leonida Gherasim și Ioan Alexandru Oproiu, Tratat de boli infecțioase Vol.1, coordonator Emanoil Ceaușu și Consilierea și terapia spirituală în bolile grave și terminale de Ileana Stănculeasa.
Împreună cu echipa editorială, vă dorim lectură plăcută şi vă facem invitația deschisă și mereu de actualitate să vă alăturaţi echipei noastre de autori.
Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București