7 aprilie 2020, Ziua Mondială a Sănătății sub semnul susținerii asistenților medicali și moașelor

whdAnul acesta, 7 aprilie stă sub semnul celebrării muncii asistenților medicali și moașelor. De asemenea, această dată amintește liderilor mondiali rolul critic pe care asistenții medicali și moașele îl joacă în asigurarea sănătății populației lumii.

Zilele acestea, asistenții medicali și moașele sunt în prima linie a răspunsului sistemelor de sănătate la provocarea adusă de COVID – 19.

Ei sunt aceia care asigură îngrijiri de calitate, păstrează dialogul cu comunitatea pentru a răspunde îngrijorărilor și întrebărilor acesteia și, în anumite cazuri, culeg date pentru studiile clinice. Cu alte cuvinte, fără această forță importantă din sănătate, nu ar putea fi vorba despre un răspuns adecvat la provocările aduse de actuala pandemie.

În Anul Internațional al Asistenților Medicali și Moașelor, Organizația Mondială a Sănătății și partenerii săi vor veni cu o serie de recomandări pentru întărirea forței de muncă reprezentată de asistenții medicali și de moașe.

Aceste provocări sunt cu atât mai importante în contextul adus de COVID 19. Pe lângă aspectele legate de riscul crescut de infectare a lucrătorilor medicali din prima linie, aceștia sunt supuși și unor presiuni suplimentare care pot duce de probleme importante de sănătate mintală, după cum indică un studiu care a examinat aproape 1300 lucrători medicali din China care au lucrat cu pacienți cu COVID-19.

Studiul s-a concentrat pe simptome precum depresie, anxietate, insomnie și stres și a apărut în publicația JAMA Network Open.

Nurse holding anesthesia mask in operating roomEchipa de cercetători coordonată de Jianbo Lai de la departamentul de psihiatrie al Primului spital afiliat al Școlii de medicină a Universității Zhejiang din Hangzhou, China, a analizat lucrători medicali care lucrează în 34 de spitale care au avut clinici pentru pacienți cu febră sau secții pentru pacienți cu COVID-19.

Atenția cercetătorilor s-a îndreptat în primul rând asupra profesioniștilor care au fost direct implicați în diagnosticul, tratamentul și îngrijirea acestor pacienți (64% dintre respondenți având vârste între 26 și 40 de ani, 76% dintre ei fiind femei, 60% – asistente medicale și 39% – medici).

Acești lucrători pot avea un risc crescut de suferință psihologică și alte probleme de sănătate mintală, conform autorilor studiului, din cauza numărului din ce în ce mai mare de cazuri COVID-19 pe care au trebuit să le îngrijească, volumului de muncă copleșitor, supraîncărcării cu informații, a lipsei echipamentelor de protecție personală și medicamentelor.

Mai mult, notează autorii, studiile existente arată că, în situații similare, personalul medical are și o problemă de stigmatizare și se și teme că s-ar putea infecta sau i-ar putea infecta pe alți membri ai familiei.

Acest studiu a demonstrat că 50.4% dintre respondenți aveau simptome de depresie, 44.6% anxietate, 34% au raportat simptome de insomnie și 71.5 % stres.

Din grupul analizat, asistentele medicale și lucrătorii medicali din prima linie, în special cei care lucrează în Wuhan, China, au raportat niveluri mai severe ale acestor simptome, comparativ cu ceilalți lucrători medicali.

În particular, lucrătorii medicali direct implicați în diagnosticul, tratamentul și îngrijirea pacienților cu COVID-19 au avut un risc mai mare de simptome de depresie (cu 52.0%), anxietate (cu 57%), simptome de stres (cu 60%) și de 3 ori mai multe cazuri de simptome de insomnie.

Dintre lucrătorii medicali din prima linie care au avut simptome de depresie, 18% au dezvoltat forme severe, comparativ cu 12.9% în cazul colegilor din linia a II-a.

Concluzia echipei de cercetători chinezi care a realizat acest studiu este că, comparativ cu colegii lor din linia a II-a, lucrătorii medicali din prima linie care au tratat pacienți cu COVID-19 au dezvoltat simptome psihiatrice mult mai severe.

De asemenea, ei au concluzionat că protejarea lucrătorilor medicali trebuie să devină una dintre măsurile importante de sănătate publică în contextul pandemiei actuale. Printre aceste măsuri, sunt recomandate intervenții care să promoveze bunăstarea mintală a lucrătorilor din domeniul sănătății expuși la COVID-19, dintre care femeile, asistentele medicale și lucrătorii din prima linie necesită o atenție deosebită.

Acest studiu demonstrează, o dată în plus, cerința de a investi responsabil în forța de muncă din sănătate, care are nevoie de măsuri complexe de susținere și protecție. Dincolo de importanța materialelor de protecție și echipamentelor absolut esențiale, de ghidurile și suportul informațional care să favorizeze uniformizarea practicii, este absolut necesar ca sănătatea emoțională și mintală a lucrătorilor medicali să fie una dintre preocupările responsabililor și decidenților de la toate nivelurile, dacă ne dorim specialiști care să poată acționa eficient în situații de criză și nu numai.

Mirela Mustață, Redactor executiv e-Asistent.ro
Surse de documentare:

https://www.who.int/news-room/campaigns/world-health-day/world-health-day-2020

www.medicalnewstoday.com (inclusive foto 2)

sursa foto 1 – https://www.newleafhealth.co.uk/news/world-health-day-2020-ideas-for-the-workplace/

Share This Post