Viața în auto-izolare are profunde implicații economice și socio-politice, în plus de efectele pe care le are asupra sănătății mintale și a stării generale de bine a populației. Deși din ce în ce mai multe studii arată că măsurile de carantină și izolare și regulile de distanțare socială sunt, într-adevar, eficace, este greu să nu te întrebi cât va mai dura actuala situație.
Revista on-line Medical News Today a realizat interviuri pe această temă cu câțiva experți în boli infecțioase, ale căror păreri le preluăm în materialul ce urmează.
Rolul vaccinurilor într-o pandemie
Importanța vaccinurilor pentru eliminarea unei pandemii este indiscutabilă. Întrebările cheie pe care ni le punem acum sunt: Când vor deveni disponibile vaccinurile? Ar trebui ca restricțiile să rămână în vigoare până atunci?
Majoritatea vaccinurilor va fi disponibilă pentru întreaga populație peste 12-18 luni, cel mai probabil.
Ca urmare, menținerea stării de urgență, cu toate restricțiile pe care le impune, pentru toată această perioadă va produce efecte sociale și economice grave, care vor dura mult timp.
Într-o intervenție la BBC pe tema unei eventuale strategii care ar consta din menținerea stării de urgență până la apariția vaccinurilor, Mark Woolhouse, profesor de epidemiologia bolilor infecțioase la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, a spus că o asemenea așteptare a apariției vaccinurilor nu merită numele de strategie.
Pe de altă parte, având în vedere că alți experți sunt mai optimiști și estimează apariția vaccinurilor pentru toamna acestui an, mulți specialiști în sănătate publică cred că a aștepta până la apariția vaccinurilor poate fi o strategie indicată. Astfel, Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Universitatea Oxford din Marea Britanie, și echipa ei lucrează intens pentru dezvoltarea unui vaccin SARS-CoV-2, pe care îl vede disponibil pentru populație în toamna acestui an. Ea explică că, într-adevăr, în condiții normale, dezvoltarea unui vaccin poate dura chiar și ani de încercări și studiile clinice, dar, într-o pandemie, cercetătorii pot grăbi semnificativ procesul prin derularea în paralel a cât mai multor pași necesari, având în vedere că există și un proces de urgență în cazul certificării vaccinurilor.
Totuși, majoritatea experților cer prudență în ceea ce privește estimările legate de disponibilitatea vaccinurilor. Comentariile lor ne dezvăluie câte puțin din dificultățile dezvoltării unui vaccin. De exemplu, Profesorul David Salisbury, cercetător asociat la Centrul de siguranță globală în sănătate din cadrul Institutului Regal al Afacerilor Internaționale atrage atenția că sunt semnificativ mai multe aspecte de luat în calcul dincolo de disponibilitatea primei doze de vaccin. “Trebuie să știm când vor fi disponibile destul de multe doze pentru a putea proteja toată populația la risc, probabil cu câte două doze fiecare; și acest lucru înseamnă producție pe scară largă, ceea ce guvernele nu pot face.”
Profesorul Ian Jones, profesor de virusologie la Universitatea din Reading, Marea Britanie, subliniază și importanța “șansei” în tot acest proces, ceea ce ar putea face ca vaccinul să fie disponibil pe scară largă înainte de termenul de 18 luni citat de majoritatea experților.
Martin Bachmann, profesor de vaccinologie la Jenner Institute din cadrul Universitatii Oxford, Marea Britanie, și directorul Departamentului de Imunologie de la Universitatea din Berna, Elveția, crede, de asemenea, că echipa laboratorului în care lucrează va reuși să facă disponibil un vaccin în 6-8 luni. Întrebat și despre durata acestei pandemii, Profesorul Bachmann a răspuns “Întrebarea principală este – poți ține pandemia sub control până când ai un vaccin? Fără un vaccin, vorbim probabil despre o durată de încă un an a pandemiei. Dar asta înseamnă că până atunci 60-70% din populație va fi avut expunere la virus…”
De la starea pandemică la cea endemică
Mulți experți au expus posibilitatea că această pandemie va face SARS-CoV-2 să devină endemic – ceea ce înseamnă că virusul va rămâne cu noi pentru totdeauna.
Într-un interviu pentru Medical News Today, Profesorul David Heymann, specialist în boli infecțioase la London School of Hygiene & Tropical Medicine, Marea Britanie, și consultant al Organizației Mondiale a Sănătății, a făcut o analogie cu virusul HIV: “În cazul infecțiilor noi, nu se știe care va fi deznodământul – “destinul final” al infecției. HIV a apărut în prima parte a secolului a 20-lea, ca, în final, să devină endemic la nivel global. Gripa sezonieră s-a transmis inițial de la animale, pentru ca acum să existe 3 virusuri gripale sezoniere endemice ai căror purtători sunt oamenii. Există multe alte boli care sunt endemice, precum tuberculoza, despre care se crede că au provenit de la regnul animal. Întrebarea este: va deveni acest nou coronavirus endemic precum infecțiile menționate anterior sau va fi mai degrabă ca Ebola, care poate fi ținută sub control și apoi eliminată când apare un focar de infecție, pentru ca mai apoi să apară din nou? Nimeni nu poate face previziuni cât de cât sigure despre care va fi evoluția acestui virus.”
Profesorul Heymann a mai subliniat și importanța a ce se va întampla după ce guvernele vor ridica restricțiile de circulație. “Anumite măsuri foarte severe luate în China au fost deosebit de eficace pentru a limita răspândirea. Acum se ridică întrebarea – ce se va întâmplă când se vor ridica acele măsuri? Va fi un al doilea val de infecții? Nimeni nu poate prevedea, cu certitudine, nici acest lucru.”
Legat de durata pandemiei și ce se va întampla după, Profesorul Paul Kellam, specialist in boli infecțioase și profesor de genomică virală la Imperial College din Londra, Mare Britanie, a declarat: “În mod sigur, în următoarele 2-3 luni, toate țările care au o epidemie în creștere pe plan național vor încerca din răsputeri s-o țină sub control. Și apoi trebuie să vedem cum putem să le redăm oamenilor cât mai mult din viața cu care se obișnuiseră și cum vom putea face ca economiile să-și reia funcționarea normală. Acestea ar trebui să fie elementele principale la care să ne gândim acum și pentru care să începem să facem planuri, dar se pare că vom fi în această situație pe termen lung. Desigur, acum există deja 4 coronavirusuri umane care sunt endemice în cadrul populației. Acestea duc la răceli și infecții respiratorii sezoniere, care pot fi grave ele însele în cazul pacienților cu co-morbidități. Nu este încă știut cum au fost transmise ele inițial populației umane și cât de repede au devenit infecții endemice. Cred că acum suntem martorii transformării SARS-CoV-2 într-un nou patogen uman sezonier. Și, în acest sens, virusul va fi cu noi pentru totdeauna.”
Mirela Mustață, Redactor executiv e-Asistent.ro
Surse de documentare
Traducere si adaptare după https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-how-long-is-this-likely-to-last, Medical News Today – © 2004-2020 Healthline Media UK Ltd, Brighton, UK, a Red Ventures Company
https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-vaccine-may-be-ready-by-fall-and-other-reasons-for-hope (sursa foto)