Cum ajută Medicins Sans Frontieres la combaterea pandemiei COVID-19? – mărturia Dr. Claudia Lodesani, Președinte Medicins Sans Frontieres (MSF) Italia și Coordonator al răspunsului COVID-19 pentru organizație

“Într-o epidemie sau pandemie, nu te poți concentra doar pe spitale, personalul din medicina de familie are, de asemenea, un rol vital de jucat”

claudialodesani.jpg

Înainte de criza COVID-19, serviciile de sănătate, atât aici, în Italia, cât și în majoritatea țărilor europene, se concentrau pe îngrijirea individuală. Acum, însă, au trebuit să înceapă să se gândească la sănătatea publică în contextul unei pandemii.

Realizarea unei asemenea schimbări este dificilă pentru orice sistem de sănătate.

Trebuie să schimbe modul în care gândește și acționează, o schimbare completă de abordare. În plus, elementul comun în cazul epidemiilor este numărul mare de pacienți care ajung la spital în același timp. Acest element poate avea un impact negativ chiar și asupra celor mai dezvoltate sisteme de sănătate, care nu sunt obișnuite să aibă de a face cu astfel de aflux de pacienți în fiecare zi. Să te adaptezi la o asemenea situație nu este deloc ușor.

Dacă MSF poate ajuta cu ceva într-o situație ca aceasta, acest lucru vine din experiența noastră organizațională de a opera în situații de urgență și epidemii. Acesta este lucrul pe care-l facem noi, peste tot în lume. Așa încât acum putem oferi recomandări sistemelor de sănătate în legătură cu diversele abordări posibile, strategii și practici care trebuie implementate în confruntarea cu această pandemie

Când am ajuns în Lodi, în nordul Italiei, ca să ne alăturăm personalului medical de acolo, a fost imediat clar cât de traumatizat era majoritatea personalului medical. Simțeau nevoia să vorbească despre criză, despre cele prin care trecuseră în prima linie de la izbucnirea crizei.  A fost ceva ce nu mai trăiseră înainte și erau șocati de cât de repede s-a întâmplat totul.

msf

Nota autorului – pe 13 martie 2020, Médecins Sans Frontières a început să sprijine răspunsul contra pandemiei COVID-19 la Spitalul Codogno, din Lombardia, nordul Italiei, unde a fost depistat primul caz.

Echipa MSF, formată din medici, asistenți medicali și experți în igienă, a lucrat în fiecare zi cu personalul spitalului, atât personalul medical, cât și echipele de curățenie. Unul dintre obiectivele principale ale acestei colaborări a fost protecția personalului medical împotriva infectării.

Primul pas în gestionarea unei epidemii sau pandemii este protecția personalului din prima linie.  Fără ei, nu am putea ține piept pandemiei. Mii dintre ei se îmbolnăvesc în țările afectate, așa încât este vital să reușim să îi ținem pe cât mai mulți în siguranță și neinfectați. Echipa MSF a reușit să îi asculte și să empatizeze cu ei, deoarece noi știm cum este să fii în prima linie în asemenea situații. Este foarte important să poți vorbi deschis, să plângi împreună cu oameni care înțeleg prin ce treci. Te ajută să știi că nu ești singur și îți dă puterea să continui să muncești.

Apoi trebuie să îi protejăm pe cei mai vulnerabili – oamenii cu vârsta de peste 65 de ani și cei din centrele de îngrijire sunt deosebit de expuși virusului, mai ales că cei din urmă trăiesc în condiții de contact apropiat (n.a. acest factor de risc se adaugă comorbidităților pe care le au).

În Italia, există foarte multe centre de îngrijire pentru persoanele în vârstă, unde, în mod evident, nivelul de îngrijiri medicale pe care le poți primi nu se poate ridica la acela dintr-un spital.  În cazul acestei categorii deosebit de vulnerabile, este foarte important să reorganizezi modul în care funcționează centrele.

Chiar și în acest district destul de mic unde mă aflu acum, există aproximativ 50 de centre de îngrijire, așa că reorganizarea lor este o sarcină foarte dificilă. MSF a identificat nevoia de ajutor pe care o au aceste centre și am început să ajutăm personalul de aici cu măsuri de protecție și control al infecției, ca parte din activitățile noastre în comunitate în timpul crizei. La fel ca în cazul personalului medical, personalul care lucrează în aceste centre este și el expus infectării și are nevoie de protecție.

Următorul pas este realizarea că, deși spitalele sunt vitale pentru răspunsul general împotriva pandemiei, îngrijirea la domiciliu (“home care”) și monitorizarea și îngrijirea celor recent externați (“outreach”) sunt, de asemenea, importante. Într-o epidemie sau pandemie, nu te poți concentra doar pe spitale; personalul de medicină de familie are și el un rol vital de jucat. Trebuie să iei în calcul și comunitatea și răspunsul pe care îl poți dezvolta acolo.

Lucrez pentru MSF de 18 ani. Și, pentru mine, unul dintre cele mai dificile lucruri de gestionat din actuala criză a fost suferința persoanelor în vârstă. Când vii la spital acum, majoritatea pacienților sunt cei în vârstă. Pentru mine, personal, felul în care sunt afectate de COVID-19 persoanele în vârstă, în mod particular, este ceva tragic, care mă marchează în mod deosebit. Când ajungi în secție și ești confruntat cu prezența unor persoane de 80 până la 100 de ani, care sunt foarte fragile, această imagine te întristează extrem de mult…

 

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

 

Surse de documentare:

https://www.msf.org/new-approach-public-health-big-change-needed-fight-covid-19

https://www.msf.org/protecting-hospital-staff-coronavirus-covid-19-codogno-italy

 

Share This Post